Skribent

26 november 2008 | 17:07

Tomas Alfredson kräver Ipred-lag

"Låt den rätte komma in"-regissören Tomas Alfredson ger sig in i Ipred-debatten, skriver TT. I ett öppet brev till de borgerliga partiledarna kräver han att politikerna antar den omdiskuterade lagen.

"Filmen finns i dag tillgänglig för vem som helst att titta på utan att betala för sig. Det borde stå klart att detta är en katastrof för oss", skriver Tomas Alfredson och producenterna John Nordling och Carl Molinder i brevet.

Bioaktuella succéfilmen "Låt den rätte komma in" fanns tillgänglig via flera fildelarsajter en dryg vecka efter att filmen haft premiär. I brevet till partiledarna konstateras att filmen kostade 29 miljoner kronor, tog fyra år att färdigställa och engagerade nästan 400 medarbetare. Några siffror på vilket ekonomiskt bortfall filmen förlorat på olaglig fildelning anges dock inte.

Tomas Alfredson och hans producenter beskriver Sverige som "ett piraternas paradis på Internet" och nu hotar den hyllade regissören med att överge landet.

"Om detta tillstånd fortsätter, kommer vi inte att kunna försörja oss på vårt arbete. Vi får byta jobb, eller flytta härifrån. I förlängningen - inga filer att dela", skriver Alfredson i det öppna brevet till partiledarna.