Skribent

26 november 2008 | 12:21

Göteborg Film Festival goes gay

Det har nu blivit klart att den amerikanske regissören Gus Van Sants nya film "Milk", med Sean Penn i huvudrollen, kommer att få sin svenska premiär på Göteborg International Film Festival 2009.

"Milk" handlar om USA:s förste öppet homosexuelle folkvalde politiker, Harvey Milk, som levde i San Fransisco och mördades i slutet på sjuttiotalet av en konservativ politisk motståndare. Övriga skådespelare i filmen, som är ett mycket hett tips inför Oscarsgalan 2009, är Josh Brolin, James Franco, Emile Hirsch och Diego Luna.

Det är nu två månader kvar till invigningen av den 32:a festivalen och en omfattande gay-sektion håller på att ta form. Än så länge innehåller den sju filmer.

– Vi hade en populär och mycket uppskattad gay-sektion för några år sedan och vi har aktivt letat film för att kunna upprepa den succén. Värt att notera den här gången är den fina bredden på filmerna, allt från dokumentärer om kampen för homosexuellas lika rättigheter i Turkiet och Italien till kärleksdraman i viktorianska fängelser och på franska stränder. Och det är extremt kul att toppa det hela med "Milk" av en av världens mest intressanta filmskapare, Gus Van Sant, säger festivalens konstnärliga ledare Marit Kapla.