Skribent

3 januari 2009 | 22:44

Redaktionens favoritfilmer 2008


Lina Jokelainen

1. "Into the Wild"

Filmen som gick rakt in i hjärtat och fick mig att gråta i säkert en halvtimme efteråt. Det går knappt att med ord beskriva hur den hänsynslöst slukade upp mig från första till sista bildrutan. En historia som är inkännande och varsamt hanterad av Sean Penn, utan förhärligande eller moralpredikan. Jag blir fortfarande alldeles skakig och tårögd när jag tänker på relationen som uppstår mellan Chris McCandless och den äldre mannen Ron. Så jäkla fint.

2. "Happy-Go-Lucky"

Vad som börjar som en slags förvirrad hatkärlek till Sally Hawkins über-optimistiska (naiva) och smått overkliga Poppy läxar i slutändan upp misantropen i mig totalt. En av årets filmer, om inte filmen, som fick mig att skratta mest och må bäst.

3. "Boy-A"

Starkt om Jack som vid 24-års ålder försöker anpassa sig till ett nytt liv i samhället efter att ha avtjänat sitt straff för ett mord han begick som barn. Det är så snyggt hur publiken ända till slutet svävar i ovisshet medan händelserna som ledde fram till mordet visas i tillbakablickar och tvingar densamma att lära känna Jack utan att veta vad som egentligen skedde då för över tio år sedan. Andrew Garfield imponerar stort som Jack.

4. "I Could Never Be Your Woman"

Något så ovanligt som en nyskapande romantisk komedi med annorlunda fokus som tyvärr gått de allra flesta förbi. Det här är en verklighet som jag vill se mer av.

5. "The Dark Knight"

Årets snackis som gjorde det smått omöjliga och levde upp till förväntningarna. Christopher Nolans hantverk borde bli en förebild för alla som ger sig i kast med att visa upp seriehjältar på den stora vita duken.

6. "In the Valley of Elah"

Slutscenen är verkligen minnesvärd i denna modiga men snyggt återhållna film som undersöker Irakkrigets avigsidor.

7. "3:10 to Yuma"

James Mangold dammar av och ger den gamla gedigna västerngenren en modern touch med denna otroligt välspelade och tekniskt skickliga film som håller en på tårna.

8. "Across the Universe"

Ett underbart rörande och livsbejakande collage av romantik, 60-tal, drama, vackert bildspråk och förstås Beatles-låtar. Julie Taymor som gav oss sin fantastiska filmatisering av konstnären Frida Kahlos liv håller definitivt måttet.

9. "Dumpad"

Festliga Jason Segel i det roligaste som “Apatow-gänget” hade att bjuda på i år. Karaktären Aldous Snow (rockstjärnan) verkar till och med ha fått en egen liten spin-off i form av ”Get Him to the Greek” med premiär någon gång under 2010.

10. "De ofrivilliga"

Årets bästa svenska film. Punkt.