Skribent

1 januari 2009 | 21:55

Redaktionens favoritfilmer 2008


Kim Nilsson

1. "Barnhemmet"

En både skrämmande och samtidigt djupt gripande historia som med ett smart slut och fina skådespelarinsatser lyckades få de flesta biobesökarna att både hoppa högt och leta efter näsduken. Bäst i test!

2. "Låt den rätte komma in"

Tomas Alfredssons sorgliga filmatisering av John Ajvide Lindqvists blodiga bok blev ren och skär filmkonst på vita duken. Strålande insatser från de unga skådisarna och en succé som även spreds till utlandet.

3. "Rec"

Denna spanska rysare var en tour de force som både var genialiskt enkel och samtidigt oerhört intensiv när ett tv-team fastnar i ett hus som blir satt i karantän efter att ett farligt virus kommit löst.

4. "Vicky Cristina Barcelona"

Woody Allens sängkammarfars var en härligt galen drift med spanjorer, amerikaner och sex. Det oväntade och eftertänksamma slutet såg till att filmen stannade kvar långt efter att eftertexterna tagit slut.

5. "Sex and the City"

Filmatiseringen av den populära tv-serien var kanske lite väl kysk för min smak, men mer allvar och ett betydligt bättre slut än i serien kammade hem sommaren till storstadsbrudarna.

6. "Eden Lake"

Brittisk diskbänksskräck när ett ungt par terroriseras under sin weekend av ungdomsbrottslingar som inte ens nått tonåren. Mycket otäckt och filmen innehåller årets kanske snuskigaste scen.

7. "Control"

Svarvit och likblek skildring av Joy Divison-sångaren Ian Curtis som på ett fenomenalt sätt porträtteras av nykomlingen Sam Riley. Anton Corbijns berättar statiskt, men vackert om ett deprimerat geni.

8. "Indiana Jones och kristalldödskallens rike"

Ett dåligt slut och vissa lökiga effekter till trots, Indy gjorde en storstilad comeback där Cate Blanchetts ryska superskurk briljerade på flera plan. Dessutom, skönt med en mogen leading lady i Karen Allen!

9. "The Dark Knight"

Christopher Nolans Gotham var både mörkt och psykotiskt och var dessutom det, tyvärr, slutgiltiga beviset på vilken bra skådis Heath Ledger var. Filmen var inte dum den heller.

10. "Arkiv X: I Want to Believe"

En annan tv-klassiker som återvände till cinemascope-format. Inga utomjordingar här inte, i stället en ganska morbid historia om en modern Frankenstein, men bäst av allt var att återse Mulder och Scully igen.

Nästa