Skribent

12 november 2008 | 11:58

Borgmästare stämmer Warner Bros

Vem äger rätten till Läderlappens namn? Filmbolaget Warner Brothers, eller invånarna i den lilla turkiska staden Batman? Nu stämmer borgmästaren i den turkiska staden filmbolaget och regissören Christopher Nolan för att man använt namnet i filmen "The Dark Knight", utan tillåtelse.

- Det finns bara ett Batman i världen. De amerikanska producenterna använde namnet på vår stad utan att underrätta oss, säger borgmästaren Huseyin Kalkan till Variety.

Kalkan menar att Batmans invånare har rätt till ekonomisk ersättning från filmbolaget. Men han har inte velat tala om varför det tagit så lång tid för Batmanborna att vidta rättsliga åtgärder. Den tecknade figuren Batman, eller Läderlappen som han länge kallades i Sverige, såg dagens ljus redan 1939 och den första tv-serien gjordes 1966.

Warner Brothers gjorde sin första stora film om den maskerade hämnaren 1989. Enligt Variety kan den turkiske borgmästarens beslut att lämna in en stämningsansökan ha påverkats av att "The Dark Knight" passerat en miljard dollar i biljettförsäljning.