Skribent

31 december 2008 | 16:07

Redaktionens favoritfilmer 2008


Mats Karlsson

1. "There Will be Blood"

Årets i särklass bästa filmupplevelse som fortfarande sitter på näthinnan. Daniel Day-Lewis och Paul Thomas Anderson har skapat en filmklassiker.

2. "3:10 to Yuma"

James Mangolds nyfilmatisering av originalet från 1957 är ett imponerande uppvisning och med hjälp av Russell Crowes fenomenala prestation som Ben Wade blev det en mycket trevlig nostalgitripp.

3. "Wall-E"

Filmens första timme är så nära perfektion man kan komma och Pixar visar återigen var skåpet ska stå.

4. "Gone Baby Gone"

Det är ingen tvekan om att Ben Affleck hör hemma bakom kameran. Bättre regidebut än så här kan man inte kräva av någon.

5. "Cloverfield"

J.J. Abrams hemliga projekt blev nätets stora hype och visst levde den upp till förväntningarna. Det geniala draget att helt och hållet använda sig av handkamera gjorde att "Cloverfield" blev en monsterupplevelse utöver det vanliga.

6. "The Dark Knight"

Christopher Nolan visade världen att det går att göra riktigt bra serietidningsaction utan 60-talets påklistrade effektrutor. Tyvärr blev det fadd eftersmak tack vare Heath Ledgers tragiska bortgång i början av året.

7. "Patrik 1,5"

Ella Lemhagen fick oss att skratta åt våra egna fördomar och ge oss en rejäl funderare om vi egentligen är så fördomsfria som vi gärna vill tro.

8. "No Country For Old Men"

Javier Bardems rolltolkning av en empatilös lönnmördare är helt klart filmens stora höjdpunkt. En skrämmande thriller av bröderna Coen som tog dem tillbaka till hetluften.

9. "Sex and the City"

Det är alltför sällan en filmatisering av en inarbetad TV-serie lyckas i det stora formatet, men denna gjorde verkligen det. Klyschigt värre, men något annat vill vi inte se heller.

10. "Berättelsen om Narnia: Prins Caspian"

En flykt från verkligheten ett par timmar där man fick njuta av gammalt klassiskt sagoäventyr efter C.S Lewis underbara berättelse.

Nästa