Skribent

31 december 2008 | 14:29

Redaktionens favoritfilmer 2008


Mattias Löfroth

1. "Frozen River"

Makalös historia om en desperat tvåbarnsmor som börjar smuggla flyktingar över den amerikansk-kanadensiska gränsen.

2. "Maria Larssons eviga ögonblick"

Underbart svenskt filmdrama om en familjs öden i det tidiga 1900-talets Sverige. Persbrandt övertygar i rollen som suput och nu väntar vi bara på Golden Globe och Oscarsstatyetter.

3. "Wall-E"

Pixars senaste och kanske till och med den bästa. Första halvtimmens stumfilmliknande scener är något av klassiker redan.

4. "Juno"

Tonårskomedi befriad från ölfat och pubertala skämt. Istället en realistisk och suveränt gullig historia om tidig graviditet och krocken mellan vuxenskap och barndom.
5. "Barnhemmet"

Läskigaste och mest kompletta skräckrullen sen "The Others". Dessutom spansk vilket gör att de klassiska Hollywoodknepen stoltserade med sin frånvaro.

6. "In the Valley of Elah"

Ännu en film med dold kritik mot USA:s invasion av Irak. Charlize Theron och Tommy Lee Jones kämpar väl mot ett manligt krigsmaskineri som försöker vifta bort krigets efterdyningar. Slutscenen är det bästa som setts på film i år.

7. "The Dark Knight"

Inte så mycket på grund av filmens plot egentligen (där var "Batman Begins" avsevärt bättre), utan för Heath Ledgers Jokern. Så skrämmande väloljat att det slår i princip allt som en skådespelare gjort de senaste tio-femton åren. Man tänker att Hannibal Lector och Jokern skulle bli ett strålande par.

8. "Bedragaren"

Årets i särklass bästa dokumentär. Och svensk dessutom! Åsa Blanck och Johan Palmgren följer historien om mannen som lurade pengar av ALLA. Passande nog börjar man undra om även själva filmen är en Bedragare? Suveränt klippt, suveränt berättat.

9. "Surveillance"

Äntligen! Efter 15 års väntan kom till slut Jennifer Lynch (Davids dotter) med ännu en skruvad thriller. Det är komprimerad tid vi talar om, en bisarr mordhistoria som pusslas tillsammans med hjälp av skumma vittnesmål och motsträviga poliser.

10. "Vantage Point"

Häftig lek med filmmediet, där en endaste händelse upplevs åter och åter igen genom olika människors synvinkel. Ibland undrar man nästan om Hitchcock inte är död utan har varit inblandad i denna. Mäkta spännande och originellt.

Nästa