Skribent

29 december 2008 | 22:27

Redaktionens favoritfilmer 2008


Nils Karlén

1. "Försoning"
Kärlek, krig och Kiera Knightleys darrande underläpp, mer än så behövdes inte för att få mig på fall och jag gillar egentligen inte ens Knightley. Årets bästa film kom tidigt.

2. "Låt den rätte komma in"
Tomas Alfredsson gjorde en makalös film av en modern svensk klassiker. Att en Jan Troell på rutin skickades till Hollywood i stället för Alfredssons vampyrpoesi var utan tvekan årets miss.

3. "The Dark Knight"
Christopher Nolan återupplivade en närmast stendöd genre och blev årets snackis i och med Heath Ledgers bländande skådespeleri och tragiska död.

4. "Into the Wild"
Naturromantik och ungdomlig idealism skildrades varsamt av Sean Penn i den sorgliga berättelsen om en ung man som vänder ryggen mot civilisationen.

5. "No Country For Old Men"
Bröderna Cohen hittade hem med en nattsvart och våldsam nutida western. För en gångs skull hade Oscarsjuryn rätt och lät statyetterna regna över årets mest gastkramande thriller.

6. "Margot at the Wedding"
Nicole Kidman gjorde en av årets bästa prestationer som den neurotiska författaren och egocentriska mamman i Noah Baumbachs underskattade familjedrama.

7. "Mellan väggarna"
Den bästa skolfilmen någonsin kommer från Frankrike och liknar inget annat i genren.

8. "Wall-E"
Första halvan var briljant stumfilms-science fiction, tyvärr litade inte regissör Stanton på sin egen vision och lät den senare hälften av filmen plågas av uttjatade konventioner och marknadsanpassad sötsliskighet. Men sällan har rymden varit så vacker.

9. "I´m Not There"
Todd Haynes skruvade Bob Dyan-hyllning hade inte helt oväntat årets bästa soundtrack. Att det dessutom var en utmärkt film var en större överraskning.

10. "3:10 to Yuma"
En gammal hederlig western var uppfriskande år 2008. James Mangold gör film som om tiden stått stilla de senaste trettio åren och det är menat som något bra.

Nästa