Skribent

28 december 2008 | 20:25

Redaktionens favoritfilmer 2008

2008 har varit ett händelserikt filmår med ett blandat utbud. För att sammanfatta filmåret 2008 har MovieZines redaktion valt ut sina egna personliga favoriter från året som gått.


Daniel S Ogalde

1. "There Will be Blood"
Paul Thomas Andersons otroligt stämningsfulla westerndrama. Med den ultimate Daniel Day Lewis kombinerat med en kusligt klösande filmmusik och vackert foto, blir det högspänning från första bild till sista. Ett mysterium att brödern Coen snodde åt sig Oscarn det här året.

2. "Lust, Caution"
Ang Lee fullkomligen krossar alla tvivel om att han är en av världens främsta filmskapare. Ninjor, homocowboysar, gröna jättemonster och så ett finspelat überdrama som "Lust, Caution". Skit i den icke-existerande Oscarn, skit i Imdb. Det här är thrillermatiné i sin bästa form.

3. "Benjamin Buttons otroliga liv"
Är det någon som är Oscarvärdig i denna finurligt berörande saga, är det den förtrollande Cate Blanchett. Sällan skådad filmmagi där det mesta klickar. Bild, musik, dialog, handling. Fantastiskt!

4. "Låt den rätte komma in"
Att årtiondets vampyrfilm skulle komma från lilla Sverige var otippat men får ens blågula sinne att svälla av stolthet. Thomas Alfredsson har med otrolig skicklighet filmatiserat Ajvides litterära mästerverk. Hollywood, watch and learn.

5. "Juno"
Det är en lika osannolik historia som skådespelarensemble, men Juno är en underbart charmig dramakomedi. Ellen Page är perfekt i rollen som mentalt genialisk 16-åring med en bulle i ugnen. Tafatt, pinsamt och gulligt. Sådär som det är när man är tonåring. Som om inte soundtracket var bra nog.

6. "Gone Baby Gone"
Äntligen har storebrorsan Ben Affleck hittat sitt kall som regissör och överlåtit skådespeleriet åt lillebrorsan Casey. Måste vara ett av årets bästa händelser inom film. Bitarna faller på plats i en otroligt snygg och berörande mordthriller.

7. "The Dark Knight"
Ingen film har väl som "The Dark Knight", återtagit seriehjälten. Givit den styrkan, intensiteten och den pondus den så länge saknat. Christopher Nolans andra Batman-filmen gör det snyggt, enastående och otroligt spännande. Inte minst tack vare Heath Ledger.

8. "Cloverfield"
Nagelbitande spänning där adrenalinet pumpar konstant. Stilfullt monstruös är "Cloverfield" en härlig revansch för monstergenren. Västvärldens svar på Godzilla, fast mycket bättre. Äntligen!

9. "Sweeney Todd"
Kopiösa mängder blod i ett gothliknande drama som passar Tim Burton som hand i handske. Sätt Johnny Depp och Bonham Carter vid hans sida är det musikalisk underhållning på hög nivå.

10. "Wall-E"
Mitt hjärta bultar gärna lite extra för animerat. Något som östra halvklotet, utklassat i de senaste åren. Då alltid kul med en så charmig och snygg film som "Wall-E". Jag vet i alla fall att jag fått en ny favoritrobot. Bye bye R2D2.

Nästa