Skribent

22 april 2009 | 12:02

Michael Nyqvist åker till Cannes

Nu ska Micke Nyqvist och Noomi Rapace göra filmfestivalen i Cannes osäker. Svenskduon flyger ner till franska rivieran i maj.

Succéfilmen "Män som hatar kvinnor" ska visserligen inte visas i något officiellt sammanhang - men de två huvudrollsinnehavarna flygs ändå ner till festivalen. Deras närvaro ska förgylla ett stort "Millennium"-party som arrangeras av filmens utländska försäljningsbolag Zodiak, uppger filmens pr-agent Martin Strömberg för TT Spektra.

Dessutom kommer de troligen att göra ett mindre antal internationella intervjuer. Denna vecka befinner sig Nyqvist och Rapace i Paris för att möta den franska pressen. "Män som hatar kvinnor" får fransk premiär i inte mindre än 500 kopior den 13 maj, samma dag som årets Cannesfestival börjar.

Uppståndelsen är stor eftersom Stieg Larssons böcker blivit megasuccéer även i Frankrike. Två dygn I Cannes kommer Nyqvist och Rapace, som reser dit med sina respektive, att vara i två dygn. Inte minst Nyqvist har ett stressigt schema just nu eftersom han så sent som i måndags drog igång med inspelningen av Johan Brisingers nya film "Änglavakt" mot bland annat Izabella Scorupco.

Om "Män som hatar kvinnor" kommer att visas i Cannes är ännu osäkert. Det viktigaste med de två skådespelarnas festivalbesök är att visa upp sig på arrangemang som anordnas av Zodiak. På torsdagen presenterar filmfestivalens arrangörer årets startfält i huvudtävlingen om Guldpalmen.