Skribent

17 april 2009 | 17:22

Fängelse för alla i Pirate Bay-målet

I dag föll Stockholms tingsrätt dom i Pirate Bay-målet. Samtliga fyra åtalade döms till ett års fängelse, skriver TT. De döms också att betala skadestånd på drygt 30 miljoner kronor.

I dag föll Stockholms tingsrätt dom i Pirate Bay-målet. Samtliga fyra åtalade döms till ett års fängelse, skriver TT. De döms också att betala skadestånd på drygt 30 miljoner kronor.

Målet handlar specifikt om fildelning av 20 låtar, nio filmer och fyra dataspel. Den amerikanska filmindustrin har riktat skadeståndskrav på 15 miljoner dollar mot de åtalade.

Tingsrätten skriver i sina domskäl att straffet har bestämts med hänsyn till att de åtalades medhjälp inneburit ett omfattande tillgängliggörande av andras rättigheter och med hänsyn tagen till att verksamheten bedrivits kommersiellt och i en organiserad form.

Rätten bedömer också att de åtalade samarbetat som ett team för driften och vidareutvecklingen av The Pirate Bay. De har också haft kännedom om att upphovsrättsligt skyddat material fildelades. Därför har det gjort sig skyldiga till medhjälp till brott.

De fyra dömda är på olika sätt kopplade till Pirate Bay. De försvarade sig under rättegången med att de inte tjänat en krona. Reklamintäkter och driftskostnader går först nu på ett ut. Kammaråklagare Håkan Roswall hävdar att fildelarnätplatsen tjänat tio miljoner kronor om året.

På presskonferensen efter det att domen lämnats ut förklarade rådmannen Tomas Norström att skadeståndet på 30 miljoner kronor ska betalas solidariskt. Det innebär att att om någon av de åtalade inte har pengar att betala med kommer den som har pengar att få betala desto mer.

Norström fick också frågan om domen innebär att även andra nätsajter, som till exempel Google, som också tillhandahåller torrentfiler därmed är olagliga.

- Vi har prövat förhållandena i det här målet, svarade Norström.

Advokat Per E Samuelson, som försvarat en av de åtalade, skickade redan på fredagseftermiddagen in ett överklagande av domen till Svea hovrätt.

- Makten, etablissemanget, pekar på ett antal unga rebeller som har hittat en ny teknik och säger att de ska dömas. Då är det inte så lätt för tingsrätten att stå emot det politiska trycket, säger han.

Även försvararna för de övriga tre dömda kommer att överklaga domen.

Domen antas få en enorm principiell betydelse. Den slutliga domen alltså. För redan innan tingsrättens dom föll, så var ett överklagande givet. Resan till Högsta domstolen är bara inledd.