Skribent

13 december 2008 | 13:07

Här är årets Oscarsfavoriter

Trots att det nästan är tre månader kvar tills den gyllene gubben ska få nya husvärdar har MovieZine varit förutseende och redan nu tagit tempen på de allra hetaste utmanarna. Genom att titta på sidor som Goldderby, Variety och National Board of Film Critics går det att få en hyfsad bild av vilka som är årets tyngsta förhandsfavoriter. Dock väntar de flesta experterna med ett slutgiltigt omdöme eftersom många filmer inte har premiär i USA förrän i slutet av december. Men baserat på de hittills inlästa tipsen kommer här en sammanfattning av de tyngsta kategorierna.


BÄSTA FILMKanske den absolut svåraste kategorin att tippa, inte minst eftersom filmåret 2009 mest kantats av filmer som kanske inte direkt faller innanför ramarna för just bästa film. Med det sagt tror de flesta experterna, inklusive denna skribent, att Clint Eastwoods starka drama ”Changeling” kommer att vara bland de fem nominerade. Baz Luhrmanns ”Australia” är en film som är skräddarsydd för sådana här evenemang, men rykten säger att detta inte är så bra som det kunde vara. Det är däremot David Finchers ”Benjamin Buttons otroliga liv” som redan på trailernivå blivit kult och den episka historien tilltalar definitivt akademin. Sedan satsar de flesta på något trevligt och där kommer kassasuccén ”Mamma Mia” in i bilden. Visst är det en musikal och visst är den en superytlig komedi, men kunde ”Chicago” vinna 2003 kan ”Mamma Mia” åtminstone få en nominering. Den återstående nomineringen är svår. Bröderna Coens ”Burn After Reading” är en mycket rolig flirt med spionfilmer, men konsensus är att i jämförelse med deras fjolårs vinnare ”No country for old men” faller den platt. Tom Cruise som godhjärtat nazist i ”Valkyria” borde vara med i racet, men alla skandaler som skakat filmen skadar chanserna. Många tror i stället på en riktig outsider, ”The Dark Knight” eftersom avlidne Heath Ledger medverkar och att såväl kritiker som publik unisont har hyllat den.

De hetaste:
"Australia"
"Benjamin Buttons otroliga liv"
"Changeling"
"The Dark Knight"
"Mamma Mia"


BÄSTA REGIPå senare år har denna kategori inte helt stämt överens med nomineringarna för bästa film och jag misstänker efter att ha läst på amerikanska kritikersidor att det kan bli detsamma i år. De flesta tror på samma regissörer som gjort tre av de hetaste tipsen för bästa film, men ”Mamma Mias” regissör Phyllida Lloyd och ”Australiens” Baz Luhrmann bör inte vänta på att höra sitt namn ropas upp. De platserna är reserverade för Sam Mendes som återförenar frun Kate Winslet med Leonardo DiCaprio i ”Revolutionary Road”. Den sista platsen är vikt för tre dark horses som enligt vissa är Woody Allen för ”Vicky Cristina Barcelona”, Juan Antonio Bayona för ”Barnhemmet” eller bröderna Coen för ”Burn After Reading”. Genom en svår uteslutningsmetod blir det nog gamle räven Allen som snor den femte nomineringsplatsen.

De hetaste:
Woody Allen ("Vicky Cristina Barcelona")
Clint Eastwood ("Changeling")
David Fincher ("Benjamin Buttons otroliga liv")
Christopher Nolan ("The Dark Knight")
Sam Mendes ("Revolutionary Road")


BÄSTA MANLIGA HUVUDROLLHär kommer vi nog att kunna se en del överraskningar, det känns som ett sådant år. Den enda som bör kunna känna sig relativt säker är Brad Pitt för rollen som mannen som åldras baklänges i ”Benjamin buttons otroliga liv”. Leonardo DiCaprio ligger också bra till för ”Revolutionary Road” och likaså Sean Penn för sitt porträtt av den homosexuelle politikern Harvey Milk i ”Milk”. Ett alternativ kan vara Daniel Craig för krigsfilmen ”Defiance” och faktiskt Benicio Del Toro för sin porträttlika prestation av huvudfiguren i ”Che”. En annan gissning, som dock har blivit svagare sedan båda filmerna fått sämre kritik än väntat, kan vara Hugh Jackman för ”Australien” eller varför inte Russell Crowe för ”Body of Lies”. Men enligt Oscarsexperterna är blir det ändå veteranen Ben Kingsley som finns med bland de fem för den rätt sågade ”Elegy”, där han dock fått mängder av kritikerroser.

De hetaste:
Benicio Del Toro ("Che - Argentinaren")
Leonardo DiCaprio ("Revolutionary Road")
Ben Kingsley ("Elegy")
Sean Penn ("Milk")
Brad Pitt ("Benjamin Buttons otroliga liv")


BÄSTA KVINNLIGA HUVUDROLL
Kategorins stora är definitivt Kate Winslet som har två filmer som båda skulle kunna ge henne en huvudrollsnominering, maken Sam Mendes ”Revolutionary Road” och ”The Reader”. Filmbolagen uppskattar sällan en röstningskollision och därför spekulerar experterna att det är mycket möjligt att Winslet dubbelnomineras, eftersom rollen i ”Revolutionary road” kan bli birollsmaterial. Samma sak gäller för Cate Blanchett, som säkert klockar in sin årliga nominering för ”Benjamin Buttons otroliga liv”, frågan är om det är en huvudroll eller en biroll. Angelina Jolie är självskriven efter hennes fina insats i ”Changeling”. Ett oväntat kort kan vara kritikernas älskling Rebecca Hall i ”Vicky Cristina Barcelona” och publikfavoriten Sarah Jessica Parker i ”Sex and the City” är inte helt ute ur bilden, även om många starkt tvivlar. Ett stålsäkert kort är i alla fall Meryl Streep som har två bra roller bakom sig som skönsjungande mor i ”Mamma Mia” och revolutionär nunna i politiska ”Doubt”. Eftersom den senare är mer dramatyngd blir det antagligen den som hon blir nominerad för.

De hetaste:
Cate Blanchett ("Benjamin Buttons otroliga liv")
Rebecca Hall ("Vicky Cristina Barcelona")
Angelina Jolie ("Changeling")
Meryl Streep ("Doubt")
Kate Winslet ("The Reader")


BÄSTA MANLIGA BIROLLDet är här som de flesta tyckarna tror på något riktigt ovanligt, en postum Oscarsvinnare. Heath Ledger kommer absolut att bli nominerad för sin roll som Jokern i ”The Dark Knight”, den stora frågan är om han vinner. Kritiker och publik är alla överens att det vore ett storartat sätt att hylla den duktige skådisen som tragiskt avled i år. Förutom honom snackas det också mycket om Philip Seymour Hoffmans kontroversiella präst i ”Doubt”. Kanske Hoffman kan ställa sig till den elitskara som vunnit både för huvudroll och biroll? Sedan har de flesta betydligt svårare att gissa, det enda experterna är överens om är att det är väldigt öppet bakom Hoffman och Ledger. Men det snackas en hel del om John Malkovich och Brad Pitt i ”Burn After Reading”, båda rollerna är väldigt goofy, men sådant fungerar bättre i birollskategorin och även Ralph Fiennes i den strama ”The Duchess” kan ha en bra chans. Lägg även till Josh Brolin i ”Milk” och faktiskt Aaron Eckhart i ”The Dark Knight” och någon av herrarna i ”Valkyria” dyker säkert upp här, de flesta tror dock på Terence Stamp.

De hetaste:
Josh Brolin ("Milk")
Heath Ledger ("The Dark Knight")
John Malkovich ("Burn After Reading")
Philip Seymour Hoffman ("Doubt")
Terence Stamp ("Valkyria")


BÄSTA KVINNLIGA BIROLLYtterligare en svårtippad kategori där ingen av Oscarsexperterna har en självklar favorit. Däremot dyker Penélope Cruz upp på de flestas listor. Hennes mycket roliga insats som galen ex-hustru i Allens ”Vicky Cristina Barcelona” kommer säkert uppmärksammas. Om ”Benjamin Buttons otroliga liv” blir den Oscarssuccé som många förespår kommer även Taraji P. Henson som moderlig vårdare i samma film finnas med på ett hörn och som jag skrev tidigare får Kate Winslet antagligen dubbla nomineringar och dyker upp här. Sedan är det läskigt öppet. Frances McDormand är en Oscarsfavorit och hennes snurriga insats i ”Burn after reading” ligger bra till enligt vissa sidor. Amy Adams kan köra på ”Doubts” rika skådespelarensemble och få en andra nominering. Högoddsare som kan ha en chans är även Scarlett Johansson i ”Vicky Cristina Barcelona” och Catalina Sandino Moreno i ”Che”.

De hetaste:
Amy Adams ("Doubt")
Penelope Cruz ("Vicky Cristina Barcelona")
Taraji P. Henson ("Benjamin Buttons otroliga liv")
Frances McDormand ("Burn After Reading")
Kate Winslet ("Revolutionary Road")