Skribent

17 oktober 2008 | 17:33

Storslagen romantik down under

PREVIEW Han har skildrat skönsjungande glädjeflickor i Paris och Shakespeare i modern tid i Los Angeles. När regissören Baz Luhrmann nu vänder sin kamera 180 grader mot sitt hemland lovar han en episk historia á la ”Borta med vinden”. Och han får hjälp av två av Australiens två största skådisar.

”Australia” är min ”Mitt Afrika” eller ”Casablanca”.


På sätt och vis har han kommit full cirkel, den gode mate Luhrmann. 1992 filmdebuterade han med kultfilmen ”Strictly Ballroom” som var en skildring av dansvärlden i Australien med Paul Mercurio. Två internationella succéfilmer senare, ”Romeo + Julia” och ”Moulin Rouge!”, återvänder han nu till sitt hemland, men denna gång är det ett historiskt drama som gäller.

- ”Australia” är min ”Mitt Afrika” eller ”Casablanca”. Filmer som har ett geografiskt ord som titel som direkt sätter tittaren in tittaren i ett perspektiv. Man kan dock undra exakt vad titeln syftar på, är det landet Australien eller historien om Australien? Att tänka så var det som gjorde att jag blev nyfiken på göra en film med det namnet, har Baz Luhrmann förklarat.

Efter flera år i produktionsstadiet med diverse krångel med finansiering, skådisar som hoppade av och på för att till slut hoppa av igen (Russell Crowe) och diverse omskrivningar av manus kunde själva inspelningen börja 2007, nästan ett och ett halvt år efter planerad start. Någon som dock funnits med hela tiden är huvudrollsinnehavaren Nicole Kidman, som jobbade med Luhrmann i hans senaste film, ”Moulin Rouge!”.

- Det är kanske en av de sista filmerna i denna utrotningshotade filmgenre. Med det menar jag att man faktiskt har byggt all rekvisita och inte använt av CGI. Många kallar filmen för en australiensisk version av ”Borta med vinden” och rent produktionsmässigt stämmer det utmärkt. Det känns fantastiskt att faktiskt kunna ta vara på de miljöer som vi spelar i, menade Kidman under en paus under inspelningen i Kununurra.

Och resultatet, åtminstone om man får tro den pampiga trailern som visats flitigt på svenska biografer, verkar bli precis så storslaget som filmmakarna har velat. Nicole Kidmans rollkaraktär Lady Sarah Ashley berättar där för en liten aboriginsk flicka en saga som sedan visar sig vara filmens handling. Och läser man synopsis över handlingen börjar direkt den nostalgiska känslan från Hollywoods 1930-tal att infinna sig.

Filmen utspelar sig under andra världskriget där den engelska aristokraten Sarah Ashley ärver en stor boskapsranch i Faraway Downs i Australien. För undvika japanska bombninar flyttar hon djuren vidare med hjälp av lantmannen och boskapsexperten Hugh Jackman, som självklart blir hennes leading man och kärleksobjekt. Men allt är inte frid och fröjd på vischan. När den närliggande staden Darwin håller på att bombas sönder och samman blir Sarah till slut tvungen att kämpa för både sig själv, sin gård som en elak affärsman spelad av David Wenham vill åt och sina älskade. Låter som hämtat ur en blivande klassiker.

Jag kände mig verkligen som en fisk på torra land.


Ett av de grundläggande elementen i filmen är, förutom storslagna vyer och avskildhet, hästar. Och för att huvudrollsinnehavarna skulle kunna se ut som erfarna ryttare krävdes intensiv träning. Hugh Jackman, som också lyckades odla ett imponerande skägg till sin vältränade kropp, berättar att undvikandet av en lögn gjorde att han till slut hamnade ovanpå hästryggen.

- En av de första sakerna man får lära sig när man blir skådis är att alltid säga att man kan rida en häst om regissören kräver att man ska kunna det, skrattar Jackman och fortsätter:

- Men när jag läste manus insåg jag snabbt att här går det inte att ljuga. Det måste se ut som om jag suttit på en hästrygg sedan jag var två eller tre år. Det fanns inga genvägar.

Tillsammans med Kidman sattes han i hårdträning på sadeln och resultatet lät inte vänta på sig. I filmen rider de båda som de aldrig gjort annat.

- En gång var jag uppe i en så hög hastighet att jag nog kunde ha vunnit Kentucky Derby! menar Jackman med glimten i ögat. Nicole Kidman gjorde en mer personlig upptäckt efter all träning:

- Precis när vi avslutat filminspelningen fick jag beskedet att jag var gravid. Tänk att jag hade gjort all träning och komplicerade storscener med ett barn i magen!

Om man inte faller in i ”Australias” klassiska historia kan man åtminstone dregla över allt ögongodis som Baz Luhrmann server oss. Bilderna på landet är ren och skär porr för backpackare och på en stor duk kan filmen säkert, precis som ”Sagan om ringen” gjorde för Nya Zeeland, höja den redan höga turismen med det dubbla. Något som Baz Lurhmann säkert tänkte på när han valde sina bildkompositioner.

- För många är det detta ett land som ligger så otroligt långt bort. Det blir nästan som om landet är en saga, en myt som kanske inte existerar och det bidrar så klart till en speciell känsla när man gör en film som utspelar sig där. Man får mycket gratis.

Filmen spelades som sagt in i den lilla staden, eller orten, Kununurra. Ett ställe så litet att det först var oklart om alla i filmteamet skulle få sin egen säng. För en storstjärna som Nicole Kidman, som är van vid luxuösa hotell med champagne och kaviar, passade dock den avskilda inspelningsplatsen som handen i handsken.

- Jag kände mig verkligen som en fisk på torra land och det är ju precis vad min karaktär ska göra. En sval engelsk överklasskvinna som plötsligt befinner sig mitt i vildmarken. Det var verkligen hjälpande i min gestaltning, säger Kidman. Hon får medhåll av Baz Luhrmann.

- Karaktären Sarah Ashley får kämpa så fort hon kommer till sin ransch och då inte bara med det hårda landskapet utan även med den lokala befolkningen, både rik och fattig.

Vad finns det att inte gilla? Klart man ska kolla.


Trots den hårda inspelningen har Kidman fått blodad tand för ranschlivet, kanske inte helt fel med tanke på att hennes make, countrysångaren Keith Urban, gärna slänger på sig ett par cowboyboots.

- Inte för att jag sätter mig på en häst varje dag, men när min dotter blir lite större ska det bli kul att ta en ridtur tillsammans, säger hon.

Så på juldagen får vi veta om ”Australia” håller lika mycket som den lovar den i storslagna trailern eller på den maffiga affischen som hänger ovanför biograf Sagas ingång på Kungsgatan. Det känns som en riktigt bra julsatsning eftersom de storslagna miljöerna i sol och hetta kommer kontrastera fint mot den svenska vintern. Amerikanarna får dock en tidigare biljett till landet ”där nere” eftersom premiären tidigarelagts till november.

- Vad finns det att inte gilla? Fantastiska miljöer, romantik, spänning och en produktion värd 100 miljoner dollar. Klart man ska kolla, säger Baz Luhrmann.

Ok, great mate!