Skribent

8 oktober 2008 | 17:44

Mycket svenskt på Stockholms filmfestival

I takt med att intresset och framgångarna för svensk film ökar internationellt växer antalet svenska filmer på Stockholms filmfestival. I år presenteras nio nya filmer och filmskapare, där hela fyra är med i tävlingen.
Johan Rencks uppmärksammade film ”Downloading Nancy” fightas om en Bronshäst på årets festival. Som konkurrens får den bland andra ”Les grandes personnes - De vuxna” med Björn Gustafsson i en roll, och Ruben Östlunds snackis ”De ofrivilliga”. För första gången i festivalens historia finns också en dokumentärfilm med i tävlingssektionen; Måns Månssons ”Hr Landshövding”.
Under Stockholms filmfestival specialvisas även ”Mañana” av Manuel Concha. I sin långfilmsdebut berättar Manuel Concha en kärlekshistoria med förvecklingar och humor, med bland andra Michael Segerström och Alexandra Dahlström.
Utöver det bjuds det på smakprov och diskussion kring kommande filmer, i sektionen Work in Progress. Där hittas bland annat Måns Mårlind och Björn Steins Hollywoodproduktion ”Shelter” med Julianne Moore och Jonathan Rhys Meyers i huvudrollerna, samt klipp ur Teresa Fabiks ”Prinsessa”, och ”Original” med Tuva Novotny.