Skribent

17 november 2008 | 01:29

Översten som trotsade Hitler

PREVIEW När Tom Cruise inledde sitt medlemskap i Scientologkyrkan kan han knappast ha trott att hans karriär skulle påverkas av detta. Men faktum är att förhandssnacket om nya krigsthrillern ”Valkyria” handlat mer om hans inblandning där än om filmens verkliga historia.
MovieZine kollar hur det egentligen ligger till inför premiären.

Det saknas inte testosteron i ”Valkyria”. Förutom Tompa själv i huvudrollen är rollistan nästan enbart en uppvisning i tunga manlig namn. Eller vad sägs om: Kenneth Branagh, Bill Nighy, Terrence Stamp, Eddie Izzard, Tom Wilkinson, Thomas Kretschmann och Stephen Fry. Men det som på pappret från början såg ut att bli en klassisk storfilm av Oscarskaliber, blev en mardrömsinspelning där varje steg dokumenterades av den tyska pressen, vilket ofta ledde till arga och lätt hysteriska rubriker.

– Det var nästan ett helvete. Det kändes som vad vi än gjorde var fel, vi blev hela tiden anklagade för att vanhedra krigshjältars minnen, men det handlade egentligen om att tyskarna var emot Tom Cruise och hans medlemskap i Scientologkyrkan, har Bryan Singer sagt.
I all hysteri blev det till slut så att filmens handling tappades bort, vilket på något sätt mottalar sig själv. För finns det en historia värd att berätta på film, scientolog i huvudrollen eller inte, så är det just om Claus Schenk von Stauffenberg, i filmen porträtterad av Cruise. Stauffenberg var en tysk överste som under andra världskriget motsatte sig nazisternas tankesätt. Dock ska det sägas att han stod bakom flera av tyskarnas agendor gällande erövringar av andra länder, framför allt Polen.

Så han fortsatte under kriget att kämpa för Tyskland, men i hemlighet planerade en motaktion mot Hitler och hans entourage. När Tyskland strax innan världskrigets slut fick finansiella problem, bestämde sig han tillsammans med nära medarbetare för att avsätta Hitler från makten för att få slut på kriget innan Tyskland totalt gick under.

– Det var främst detta som drog mig till att vilja berätta historien. Att Stauffenberg insåg att han var villig att offra sig för sitt lands bästa. Och att han hade stake nog att inse att Tyskland var tvungen att retirera och avsluta kriget, berättar Bryan Singer.

Tanken var från början att jag skulle göra en mindre film.


Tyvärr blev hans planer aldrig bli verklighet utan nazisterna fick i stället fatt i honom och avrättade honom.
– Men han är ett utmärkt exempel på att det fanns många tyskar som inte föll under nazisternas mantra eller regim. Det fanns många som stod emot och därför blev han en nationalhjälte, i motsats till alla onda ledare som Tyskland skapade, menar Tom Cruise angående sin rollkaraktär.

Själva filmen ”Valkyria” börjar 1943 då han arbetade i Afrika och i en ett flyganfall blev skadad så illa att han förlorade sju fingrar och sitt vänstra öga. Trots de förödande stridskonsekvenserna lät han aldrig skadorna stå i vägen för hans handlingar och det är även därför Tom Cruise i både trailer och på affischer ser ut som en tysk variant av Kapten Krok. Filmen skildrar framför allt då han återvänder till Tyskland och börjar med sina planer att få bort Hitler från makten. Hans plan var att att döda Hitler med en bomb gömd i en affärsväska och sedan ta kontroll över regeringen genom att avskaffa alla institutioner och myndigheter som Gestapo och SS.

– Men planen sprack redan i fas ett när bomben inte exploderade som beräknat och Hitler kom undan med endast småskador. Stauffenberg åkte dock till Berlin i tron om att han var död, men det blev i stället hans och hans medarbetares död, säger Bryan Singer.

Denna handling låter minst sagt som ett enormt krigsepos som slutar långt i från lyckligt. Man kan nästan höra stråkarna som spelas under Stauffenbergs sista andetag i slutscenerna. Men för filmteamet blev det inga svallande fioler under inspelningen, snarare störande skräckhack a la Psycho. För tyskarna var inte nöjda att med att Hollywood skulle göra en version av deras nationalhjälte och allra minst att denna skulle spelas av Tom Cruise.

– Tanken var från början att jag skulle göra en mindre film efter att ha gjort de två första "X-Men"-filmerna och "Superman Returns". När jag sent 2006 hörde att min gamla klasskamrat och medarbetare Christopher McQuarrie börjat skriva på ett manus som handlade om andra världskriget tillsammans med Nathan Alexander, blev jag direkt intresserad. Premissen var att det skulle vara en thriller med en stor ensemble, kommenterar Bryan Singer om filmens första fas.

Tillsammans fick de United Artists Paula Wagner och Tom Cruise med sig, vilka direkt erbjöd sig att finansiera projektet. Efter en del tänkande frågade Singer Cruise om denna var intresserad av att även spela huvudrollen, vilket han accepterade efter att ha sett en profilbild på den riktige Stauffenberg som påminde mycket om honom själv.

– När jag sedan läste på insåg jag vilken komplex och modig person han var och då kändes det helt rätt att spela honom och få berätta den fantastiska historien. Det är inte alla som känner till att det även fanns tyska hjältar under andra världskriget, menar Cruise.

Det är inte alla som känner till att det även fanns tyska hjältar under andra världskriget.


Efter att ordet spridit sig att Cruise och Singer planerade en politisk thriller tillsammans blev det inte svårt att få andra kända skådisar att ansluta, listan ovan i texten talar sitt tydlig språk. Den enda nykomlingen, åtminstone i Hollywoodtermer, i en relativt stor roll är holländska Carice van Houten, som spelar Stauffenbergs fru. Hon är ironiskt nog tidigare känd för en prisbelönad insats i Paul Verhoevens ”Black Book”, där hon spelar en holländsk judinna som agerar som spion under just andra världskriget.

– Det var lite konstigt i början att tala engelska, men det var väldigt lärorikt och Bryan Singer är en fantastiskt regissör att jobba med. Jag njöt varje minut, säger Carice van Houten.

Några som inte njöt många minuter var i stället filmens producenter som direkt stötte på problem när de ville filma i Bendlerblock, en plats där Stauffenberg och hans medarbetare haft många samtal angående mordet på Hitler. Tyska regeringen sa först blankt nej eftersom det ansågs vara en minnesplats som inte passade att exploatera i en film. Man nekade också till att spela in i på polismyndigheten i Berlin eftersom man ansåg att en filminspelning skulle göra för många skador på den riktiga platsen. Efter mycket övertalande, som kostade både tid och pengar gällande inspelningen, lyckades producenterna till slut få ett tillstånd att filma åtminstone vid Bendlerblock, vilket United Artists beskrev som ett enormt framsteg för att filmen skulle kännas så verklig som möjligt.

Själva inspelningen började i Berlin den 18 juni 2007 och pågick på flera platser där filmens händelser utspelats i verkligheten.

– Men det var också mycket som av förklarliga skäl var förstört. Därför byggde vi runt 70 olika inspelningsplatser som var kopior av de verkliga platserna. Dessutom fick vi spela in flera av ökenscenerna i USA eftersom vi inte hittade någon lämplig plats i Afrika, berättar Bryan Singer.

Trots att filmen enligt bolaget klarade sin inspelningstid och budget, skedde ett flertal olyckor under inspelningen. Mest dramatiskt var när elva personer skadades då en brädkonstruktion som de stod på, gav vika. En av de elva skadades så illa att han behövde läggas in på sjukhus i flera dagar och krävde sedan 11 miljoner dollar som kompensation. Ett annat stort problem var när man filmat avrättningsscenen vid Bendlerblock och skickat materialet för framkallning. Av någon anledning hade fel kemikalier använts vilket skadade råmaterialet så illa att man var tvungen att filma om hela sekvensen och igen fråga om tillåtelse att filma på Bendlerblock.

– Det var fruktansvärt att berätta för skådisarna att vi var tvungna att ta om en sådan laddad scen, kommenterar Singer händelsen.

Som om detta inte räckte var tyskarna långt i från glada att scientologen Cruise skulle fylla Stauffenbergs skor. Strax innan filminspelningen började uttalade sig en talesperson för tyska försvarsmyndigheten att produktionen inte fick tillgång att spela in på Tysklands militära områden om Tom Cruise skulle porträttera Stauffenberg. Anledningen var dennes starka tro på scientologikyrkan. Även Stauffenbergs son var långt ifrån imponerad att Cruise skulle spela hans far.
– Han ska hålla sin händer borta från min pappa, ska han ha sagt.

Cruise kritiserades också av unga politiker som Rudolf Köberle och den tyska protestantiska kyrkan menade till och med att en tysk krigsfilm med Cruise skulle vara samma propaganda för scientologkyrkan som OS 1936 var för nazisterna.

Trots all kritik fanns det även folk som hyllade filmen och Cruises medverkan framför allt. Flera regissörer, skådespelare och inte minst ett av Stauffenbergs barnbarn tyckte att en Hollywoodproduktion skulle öka medvetenheten hos allmänheten om att även tyskar var emot nazisterna. Att den tyska scientologkyrkan kallade kritiken för ren diskriminering, kanske dock inte var någon större överraskning.

– Det är synd att mycket har handlat om just Cruise och konflikter, i stället för filmen i sig. Jag kan försäkra alla att det inte är en propaganda för något annat än fred och en hyllning till de som vågade stå emot en regim, säger Bryan Singer.

Filmens premiär har skjutits fram och tillbaka hela året, men nu blir det i sann Oscarsstil den 26 december i USA. I Sverige får vi vänta tills den 30 januari nästa år och även om man kan ha reservationer för Cruise som privatperson blir ”Valkyria” onekligen intressant och förhoppningsvis gripande underhållning i vintermörkret.