Film

Skribent

16 september 2008 | 03:01

"Maria Larsson" blir Sveriges Oscarsbidrag

Jan Troells film "Maria Larssons eviga ögonblick" med Mikael Persbrandt blir Sveriges bidrag till Oscarsgalan. Det kan bli Troells fjärde Oscarsnominering - fler än Ingmar Bergman. Men redan har den haft stora framgångar på festivaler som Toronto och Telluride vilket bådar gott inför Oscarsracet.

"Det är det mest fantastiska, att den gick hem så totalt i Nordamerika. I Telluride visades den först för en halvfull salong. Nästa föreställning var slutsåld - och till slut fick de ha två extravisningar. Det verkar som att den amerikanska publiken blivit gripen. Det är precis vad man vill med en film, säger Jan Troell, 77, till TT.

Tisdagens nominering innebär att "Maria Larssons eviga ögonblick" blir Sveriges officiella bidrag till Oscarsceremonin. Den 22 januari 2009 tillkännages samtliga Oscarsnomineringar. Då får vi veta om "Maria Larssons eviga ögonblick" nått ända fram.

"Det är fortfarande en lång väg att gå. Och chanserna att vinna är naturligtvis mycket små", säger Troell.
"Maria Larssons eviga ögonblick" med Maria Heiskanen och Mikael Persbrandt har inte ens haft svensk biopremiär än. Filmen går upp onsdagen den 24 september.