Skribent

Andreas Samuelson

6 februari 2012 | 20:01

10 politiker vi vill se på film (och vem som borde spela dem)

Meryl Streep har fått sin femtielfte Oscarsnominering för rollen som den ökända ikonen Margaret Thatcher i bioaktuella "Järnladyn", men det finns fortfarande en hel hög politiker vi vill se skildrade på film.

Här är listan på skådespelare som skulle kunna fylla ut rollerna.

10. Gustaf Hammarsten som Carl Bildt

Bildt har hängt med länge och både lyckats bli egendomligt folkkär med egendomliga slipsar till smått skandalomsusad som styrelsemedlem i oljebolag som investerat i diverse diktaturer. Den bleka, rödhåriga
skådisen med fäbless att spela lite långsamma, dumsnälla män (som i "Tillsammans" och "Brüno") skulle absolut bli en finfin utrikesminister med rätt dialekt och glasögon.

9. Gustaf Skarsgård som Thomas Bodström


Med tanke på den tidigare populäre ex-justitieministerns - som extraknäckt som advokat, tveksamt talangfull författare och amatörfotbollslirare - tvålfagra yttre så hade många kanske rent spontant valt Skarsgård-brorsan Alexander med tillhörande sexsymbol men Gustaf skulle göra Bodström rättvisa med sin kombination av charm och hundvalpsögon.

8. Kristin Davis som Sarah Palin

En hejdlös politiker nästan för bra för att vara sann med sina knäppa uttalanden och gammeldags värderingar och åsikter. Vi har redan sett Tina Fey göra en fantastisk imitation i "Saturday Night Live" och
snart ser vi Julianne Moore i samma roll i en TV-film men på bioduken vore Kristin Davis - redan på gränsen till det psykotiska som perfekta Charlotte i "Sex & the city" - den ultimata tolkerskan.

7. Matt LeBlanc som Silvio Berlusconi

Man skulle enkelt kunna rollsätta någon mer respekterad, italienskättad karaktärsskådespelare som Stanley Tucci eller Bobby Cannavale i rollen som den för skattebedrägeri, mutor och sexköp anklagade premiärministern. Men roligast vore ju om den gamle, avdankade "Vänner"-aktören gjorde succécomeback i en dramatisk roll - eller varför inte en komedi? Sacha Baron Cohens "The Dictator" lutar ju åt en kommande trend.

6. Clint Eastwood som Ronald Reagan

Egentligen börjar vår gamle västernhjälte redan bli för gammal för rollen som presidenten,  men det spelar knappast någon roll då båda såg ut som dinosaurier redan i tidiga dagar och hade pondus så det räckte
och blev över. Att få se Clintan som B-skådis och skandalinvolverad politiker vore ett spännande avbrott från hans lite tröttsamt hårdhudade roller. Och tvärtemot Leonardo DiCaprios föråldring i Eastwoods "J. Edgar" så skulle man kunna satsa på en utmaning i makeup - att få huvudkaraktären att se yngre ut i de tidiga scenerna.

5. Phillip Seymour Hoffman som Ted Kennedy

Senatorn var, trots en skandal där en kvinnlig kampanjarbetare drunknade när han körde - vad som påstods - berusad, oerhört populär fram tills sin död 2009. Hoffman, som förutom innehar liknande kroppshydda, kan som alla vet porträttera vem som helst - han redan vunnit Oscar för rollen som Capote - och skulle vara klockren som politikern.

4. Halle Berry som Condoleezza Rice

Ex-säkerhetsrådgivaren och statssekreteraren blev inte särskilt populär när hon lite klantigt uttalade sig om Irakkriget. För den icke insatte är hon kanske mer känd för sin utmärkande tandrad och Oscarsvinnaren Berry skulle gott kunna få göra comeback som kvalitetsskådis och väl kunna ro hem en andra guldstatyett om hon fulade ner sig med ett par sjyssta Buttericks-tänder i bästa Theron i "Monster"/Kidman i "Timmarna"-stil.

3. Björn Kjellman som Olof Palme

Det känns självklart att göra en film om en av våra mest populära, internationellt framgångsrika statsministrar som innan han gick sitt brutala öde till mötes även anklagades för skattefusk. Nästan lika
självklart känns det att rollsätta den smått dramatiskt underskattade Kjellman (som redan spelat politiker på film) som med lite smink och en hårklippning lätt skulle kunna porträttera ikonen.

2. Helena Bergström som Mona Sahlin

Den f.d. statsministern och vice statsministern har gått igenom mycket i sin karriär, från tobleroneaffärer till katastrofala valsiffror och är liksom Bergström en av Sveriges mest älskade och hatade personligheter. Med en rödfärgad, snaggad frisyr och nedtonat spel (inte Colin Nutley i registolen alltså) skulle Bergström med sin nätta figur, kisande ögon och raka attityd kunna göra Sahlin rättvisa på vita duken. Med Rolf Lassgård som Göran Persson kan detta bli årets svenska film.

1. Nicole Kidman & Jake Gyllenhaal som Hilary & Bill Clinton

En unikt par av ex-president och presidentkandidat vars äktenskap fått utstå mer än den värsta såpan och vars politiska karriärer kantats av både smaskiga skandaler och deras färgstarka personligheter. Vi såg
John Travolta och Emma Thompson i karikatyrer av dem i "Primary Colors" men i en riktig filmbiografi skulle Kidman få till Hilarys stela karriärkvinna med bravur, och matchas av Gyllenhaals naturliga dumsnällhet som Bill.

Vilken av ovan nämnda prestationer hade du helst velat se? Kommentera nedan.

| 6 februari 2012 20:01 |