Varg 2008

Drama
Sverige
91 MIN
Svenska
Varg poster

Synopsis

Klemens och hans systerson Nejla lever i det norrländska landskapet mellan Sverige och Norge. Klemens är en enstöring som ibland kommer i konflikt med lagar som stiftas i Stockholm. Hans systerson Nejla ser upp till honom och vill leva samma liv. Men vare sig hans mamma eller samhället vill låta detta ske. Allting ställs på sin spets när deras sätt att leva blir attackerat från ett oväntat håll, och de ser sig tvingade att handla utanför lag och rätt.
Ditt betyg
2.5 av 195 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Varg
Biopremiär
4 april 2008
DVD-premiär
10 september 2008
Språk
Svenska
Land
Sverige
Distributör
Sonet Film
Åldersgräns
7 år
Längd

Recensent

Daniel S Ogalde

1 januari 2008 | 00:00

Inte mycket till varg

Hollywood goes Sweden. Ja kanske lite överdrivet men när fler och fler svenska Hollywood-veteraner återvänder till Sverige och svensk film är det svårt att tro annat... och kanske hoppas annat. Stellan Skarsgård, Izabella Scorupco och nu Peter Stormare. För de två sistnämnda verkar knepet ha stavats Norrland och vad man än tycker om resultatet är det faktiskt en perfekt plats både ur historiesynpunkt såväl som visuellt. Norrland är helt enkelt the shit.

Nu är det alltså dags för ”Varg” och som titeln antyder handlar det om vargen. I det här fallet en berättelse sprungen ur författarinnan Kerstin Ekmans roman ”Skraplotter”. Och i filmen gör man idyll av den fjällpräglade vildmarken. Vilda forsar, vidsträckta granskogar och vit snö blir en symbol för frihet och en helgd åt urgamla traditioner. Traditioner som endast ett fåtal av oss lever efter idag.

Klemens (Peter Stormare) är en ensamvarg i ordets rätta bemärkelse. Han bor i en kåta ute i skogen och tillsammans med sin brorson Nejla (Robin Lundberg) livnär han sig på de renar de föder upp och sköter. Ekonomiska bekymmer, döende djur och inte minst ett modernt samhälle som knackar på dörren till deras enkla existens... jo, problemen verkar bara hopa sig för Klemens. När så en varg siktas är det till synes bara början på slutet.

Onekligen är det Peter Stormare som är det stora dragplåstret i filmen. Som hans motspelare har man valt Robin Lundberg, en ung kille som gör sin första filmroll och som till vardags går fordonsprogrammet i Östersund. Det märks. Visst, ge killen en chans och det bör han få. För med övning kan Robin säkert bli något inom skådespeleri men just nu skymtar osäkerheten igenom. Stormare däremot går på professionell rutin. Tråkigt? Möjligtvis. Effektivt? Jorå.

Rätt otippat har Adam Nordén komponerat ett imponerande stycke filmmusik, vackert, känslosamt och inspirerande men för ”Varg” alltför överdramatiserat. Att musik ska användas med eftertanke i film är ingen nyhet. Men istället för att låta bilder och skådespeleri tala för sig har Daniel Alfredson strukit över dynamiken med just musik. Riktigt kontraproduktivt. Det blir monotont och känslorna kvävs av bombastiska trummor och energiska stråkar. 

För att vara en historia om varg handlar det förvånansvärt lite om den. Att se den mer som en biroll vore mer rättvist. Tyvärr så handlar det inte heller om en utdöende livsstil, ett samhällenas kamp och likaså inte några människoöden utan mer om en enstaka händelse. Rätt och slätt inte mycket att skrika ”vargen kommer!” över. Det saknas en hel del men det är djupet som ekar med sin frånvaro och därmed också ett schysst betyg.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
Lite seg , Stormare övertygande ,i sin roll som Clemens , andra karaktärer lite stereotypa . Rättegången dåligt skildrad . Vem var åklagare , vem var domare ? Oklart om Clemens fick nån försvarsadvokat , vidare fängelsevistelsen ytligt skildrad - får interner verkligen jobba själva med en bandsåg ?
Läs mer
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu