The Boy 2016

Skräck Thriller
USA
97 MIN
Engelska
The Boy poster

Synopsis

En amerikansk barnflicka får en chock på sitt nya jobb hos en brittisk familj. Sonen i familjen är inte som alla andra - utan en docka. När barnflickan gång på gång bryter mot familjens strikta regler, börjar det hända otäcka, oförklarliga saker som får henne att tro att dockan är levande.
Ditt betyg
3.2 av 460 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
The Boy
Biopremiär
29 januari 2016
DVD-premiär
7 juni 2016
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
Lucky Dogs
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Andreas Samuelson

25 januari 2016 | 10:00

Dockan som får dig att sitta som på nålar

Att hitta bra skräck bland allt skräp är som att leta efter nålar i en höstack. ”The Boy” är en liten pärla som sticker ut och känns både otäck och fräsch, trots en del uppenbara blinkningar till andra, klassiska rysare.
Skräck är svårt. Även när det kommer till kusliga saker som dockor. ”Den onda dockan” var banbrytande 1988, inte bara genom att göra Chucky till den ultimata skräckdockan men även när det kom till att genom specialeffekter göra honom levande. Sedan kom en rad usla uppföljare och kopior, som alltid med populär skräck.

Häromåret försökte man återuppliva konceptet med den hyfsade men snabbt glömda ”Conjuring”-ripoffen ”Annabelle”. Inget mästerverk men den vann poäng i att låta Annabelle förbli en docka, alltså stillasittande istället för en mordmaskin i likhet med Chucky. ”The Boy” gör samma sak och lyckas ännu bättre. Om man inte var medveten om det så är en stirrande docka nästan läskigare än en som rör sig.

Lauren Cohan (”The Walking Dead”) spelar amerikanskan Greta som anställs av ett äldre, brittiskt par som barnpassare. Barnet i fråga visar sig dock vara en porslinsdocka vid namn Brahms. I behov av pengar och på flykt undan omständigheter där hemma så spelar Greta med men när paret reser bort och hon lämnas ensam med Brahms får hon veta precis hur levande han är…

Det är alltid uppfriskande med skräck som bygger på mer på stämning och atmosfär än våld och effekter. Det är också en film som i sitt allvar gärna blinkar till klassiska rysare - här finns hemligheter på vinden, omkringsmygande i mörka korridorer, till och med en duschscen. Men Greta blir aldrig något våp utan en mänsklig tjej med skinn på näsan, vilket gör att vi bryr oss och hejar på henne.

Det är ingen djupare, sofistikerad rysare vi talar om. Här finns en och annan klyscha, blinkningarna till andra filmer går ibland över gränsen till stöld och regissören William Brent Bell (”The Devil Inside”) är som tidigare bevisat knappast någon Stanley Kubrick. Men jag kommer ändå på mig själv att sitta som på nålar under större delarna av filmen och även om jag inte skriker mig hes av skräck så lämnar jag salongen med några rejäla kalla kårar.

”The Boy” lär inte tillfredsställa alla blodtörstiga skräckfanatiker. Särskilt upplösningen med sin twist lär inte falla alla i smaken. Men när man får chansen att inte bara se en skräckfilm som kittlar nerverna utan även är ett original om än med vissa referenser till klassiker så är det bara att vara nöjd och kura ihop sig i biofåtöljen. Det är inte varje dag man får se en rysare som inte är en remake, ripoff eller uppföljare - och får en att för all framtid undvika brittiska herrgårdar med kusliga porslinsdockor…
| 25 januari 2016 10:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (1)
2
Skräckfilm?! Nje det vet jag inte riktigt, som alla "skräckfilmer" bygger dem flesta på chockeffekter mer än en bra och skrämmande story. Även denna är bitvis väldigt förutsägbar och lite långtråkig....men...den bygger upp eller rättare sagt den piskar upp en stressande, gnagande oro inom en som håller nästan genom hela filmen. Man kan inte pusta ut fören filmen är slut, jag gillade denna oro känsla genom filmen plus den lilla tvisten i filmen, men som helhet håller det inte hela vägen och den kommer snabbt bli bortglömd i hyllan av 2016 filmer....betyget blir en tvåa.... Greta Evans ska hjälpa familjen Heelshire att passa deras son när dem åker bort, hon ser det som ett tillfälle att komma undan en tuff period från sitt gamla liv och spara ihop pengar till sitt nya, piece of cake trodde hon tills hon möter pojken Brahms, som inte är som alla andra pojkar han är en porslinsdocka... Efter att chocken lagt sig som Greta trodde var ett skämt får en en lista hon måste följa punkt och pricka för att hålla Brahms nöjd, men efter att struntat i listan börjar mystiska saker hända i huset, saker flyttar på sig och så även dockan, men allt måste väl vara i hennes egna huvud? Eller?.... Cast:Lauren Cohan, Rupert Evans, Jim Norton mfl.. AA
Läs mer