Mot väggen 2004

Romantik Drama
Tyskland
121 MIN
Engelska
Tyska
Turkiska
Mot väggen poster

Synopsis

Den trasiga själen Cahit, 40,  och hälften så gamla Sibel ingår ett konvenansäktenskap för att hon ska kunna bryta sig loss från sin strikta muslimska familj. Arrangemanget går bra till en början - de delar lägenhet, men inget annat. Hon njuter av sin frihet och han av sin nyfunna livsstyrka. Men så händer något som raserar allt. De blir kära. I varandra.
Ditt betyg
3.4 av 39 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Gegen Die Wand
Biopremiär
3 december 2004
DVD-premiär
21 september 2005
Språk
Engelska, Tyska, Turkiska
Land
Tyskland
Distributör
Atlantic Film
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Per Ganbar

1 januari 2008 | 00:00

Uppmärksammat tyskt drama

En av årets mest uppmärksammade tyska filmer får nu svensk premiär. ”Mot väggen” är ett sevärt actiondrama om två unga tyskfödda turkar. 20-åriga Sibel vill känna sig fri, leva livet och kunna roa sig utan att vara rädd för något. Det går stick i stäv med familjens traditionella värderingar som tycker dans och musik är dekadenta element och som vill få sin dotter gift med en ansvarsfull turk. Traditionen innebär också att dottern ska rätta sig efter främst faderns och broderns anvisningar. Avvikelser går inte obestraffade.

Den ensamstående Cahit som jobbar på en nattklubb är trött på sitt liv och sin vardag. Från att ha varit en gift och levnadsglad ung kille har han förvandlats till en bitter depressiv man utan några framtidsvisioner. Han har slutat tro på sig själv. För honom känns livet tomt och meningslöst. Efter en blöt kväll och en efterföljande bilolycka där han hamnar på sjukhuset träffar han Sibel som redan efter några timmar ställer ett märkligt förslag till honom: att han ska gifta sig med henne. Sibels tanke är ett skenäktenskap, utan kärlek eller sex. Utåt och framför allt mot föräldrarna ska de agera som ett par men i övrigt vill hon få roa sig i fred. Hon är beredd att stå för alla utgifter. Efter viss tveksamhet går Cahit med på det, kanske för att han tycker synd om henne och finner henne i större emotionellt behov än sig själv.

Låtsasäktenskapet är början på ett komplicerat förhållande mellan de två och det påverkar även deras förhållande till andra vänner och bekanta. För främst Sibel blir det som ett dubbelliv och för Cahit en märklig tillvaro där gränserna inte alltid är klara.

Det är början på en svår resa som tar dem genom olika faser och till olika platser, i jakt efter något som de saknar; kanske en obesvarad kärlek eller en förlorad identitet. Från Hamburgs förförande nattliv genom Istanbuls mörka gränder till källan som de kanske drömt om. Det är både fascinerande och lite skrämmande. Slutet är mäktigt och imponerande. Musiken i filmen är både härlig, stark och närvarande. Det är en blandning av Depeche Mode, tysk hårdrock och turkisk folkmusik. Den sistnämnda framförs av en traditionell turkisk orkester och de scenerna är liksom musiken bedårande vackra!

”Mot väggen” är en sevärd och välgjord som får en att fundera. Den ger också en ärlig och relevant bild av situationen för många invandrarflickor och kvinnor som fortfarande drabbas av gamla begränsande kvinnofientliga värderingar. S k hedersmord och våld mot kvinnor är tragiska händelser som på intet sätt kan försvaras.

”Mot väggen” belönades som bästa film vid Berlins filmfestival 2004, som första tyska film på över 20 år. 24-åriga Sibel Kekilli som spelar den kvinnliga huvudrollen gör här sin långfilmdebut! Trots liten erfarenhet fick hon rollen, tack vare sin talang och sitt engagemang, i konkurrens av flera hundra andra sökande. För sin roll i filmen har hon dessutom av europeiska filmakademin nominerats till årets kvinnliga huvudrollsinnehavare.

ONÖDIGT VETANDE Den unge regissören och manusförfattaren Fatih Akin som själv är av turkiskt ursprung fick idén efter att ha fått ett liknande förslag från en turkisk väninna som för att slippa familjens ständigt vakande öga över sig ville ingå skenäktenskap med honom.

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Mot väggen
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu