Körkarlen (1921)

3.8
Ditt betyg
Vill ej se
Sett
Ditt betyg
Körkarlen utgör den svenska stumfilmsepokens mästerverk. I filmen, som bygger på en roman av Selma Lagerlöf, får vi följa David Holm som när han sitter med sina suparbröder på kyrkogården inser att körkarlen på dödens kärra kommer för att hämta honom. I återblickar får vi ta del av Davids tidigare liv och de oförrätter han orsakat sin familj och sina vänner.

Det suveräna skådespeleriet (inte minst av Sjöström själv i huvudrollen), den skickligt konstruerade berättarstrukturen och de avancerade trickfotograferingarna (signerade mästerfotografen Julius Jaenzon) samverkar till att göra filmen till Sjöströms absoluta mästerverk. Filmen räknas än idag som en internationell klassiker.
Visa hela synopsis
Visa mer info Dölj mer info
MovieZine-recension saknas, maila oss så lägger vi till titeln till önskelistan.
Det finns inga användarrecensioner ännu. Skriv den första!
Det finns inga externa recensioner ännu. Lägg till den första!
Senaste kommentarer
Anders Falun
En tidig banbrytande film från Sverige!!
Anders Falun
Ett av filmhistoriens  intressantaste filmer. Sjöström briljera på flera plan och då inte minst som den osympatiske David Holm . Filmens specialeffekter var för tiden spektakulära och håller än idag
Filmrullen
Detta är sannerligen en lysande film. Ett stort beröm till Victor Sjöström, och även till Matti Bye, som gjort den nykomposerade musiken till filmen. En magnifik ensemble, och ett guldkorn inom svensk filmhistoria. Klar fyra.
Visa fler (3)

Veckans populära filmer

Visa fler