Hemligt begär 2003

Drama
Sydkorea
119 MIN
Koreanska
Hemligt begär poster

Synopsis

En koreansk filmatisering av de Laclos 1700-talsroman
Farliga förbindelser. Historien om makt, sex och intriger i 1700-talets Frankrike har flyttats till Korea under Chosun dynastins slutskede. Den oemotståndliga Lady Cho övertalar Cho-won, en kvinnotjusare, att
förföra den unga Soh-ok som är hennes mans älskarinna. Cho-won har dock helt andra utmaningar i sikte.
Ditt betyg
2.0 av 4 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Seu-ken Jo-seon-nam-neyeo Sang-yeol-ji-sa
Biopremiär
15 juli 2005
DVD-premiär
8 februari 2006
Språk
Koreanska
Land
Sydkorea
Distributör
Sandrew Metronome
Ålder
7 år
Längd

Recensent

Per Ganbar

1 januari 2008 | 00:00

Erotiska äventyr på koreanska

Koreansk film är numera rätt välkänd för den svenska biopubliken. Efter succéer som ”Old Boy”, ”A Tale of two sisters” m.fl har fler fått upp ögonen för de ofta spännande filmerna från Korea. Nytt i sommar är nu ”Hemligt begär”, en koreansk filmatisering av den berömda ”Farligt begär” från 1988, med Glenn Close i den kvinnliga huvudrollen.

Handlingen här har förlagts till Korea i slutet av 1700-talet. Den mäktiga och listiga Fru Cho föreslår den unge och attraktive Jo-Won ett erbjudande han inte kan motstå: att försöka övervinna hennes mans unga älskarinna till oskuld. Lyckas han med det får han henne som belöning! Jo-Won är van vid att få alla kvinnor han är intresserad av, så det här ska inte vara något problem! Visst kommer man också att tänka på ”En djävulsk plan” med Sarah Michelle Gellar?

Jo-Won är inte bara fysiskt stark och attraktiv; han är smart också. I synnerhet för att få de kvinnor som han är intresserad av måste han tänka annorlunda och kanske använda sig av kvinnornas egen knep: list! När det gäller vadet, den unga So-Ok är han av olika skäl extra angelägen om att lyckas. Dels är det ett vad där han kan få ytterligare belöning och höjt anseende och status hos så väl damer som rivaler, men framför allt finner han henne extraordinärt och intressant. Hon är inte bara vacker och skön, utan även intelligent och kunnig. Hon har läst en del och kan föra en konversation som han också njuter av. Må hända har han hittat en pärla? Någon unik som man inte gärna släpper ifrån sig?

”Hemligt begär” är alltså baserad på De Laclos roman som också var källan för ”Farligt begär” men den här filmen slår enligt mig den förra. Scenerna är vackrare; inte bara sensuellt utan rent kameramässigt har man lyckats skapa vackra förföriska bilder som absolut höjer upplevelsen. Även närbilderna och framför allt de erotiska och sexuella delarna är vågade och bjuder på en del naket. Den enda som fattas är en dialog som skulle vara lättare att förstå men det kan man säkert bättra på med lite språkövningar i koreanska! Det är egentligen inget problem för att dialogen är en del av filmen men som totalt okunnig i koreanska (och jag är väl inte ensam om det) får man mest koncentrera sig på texten och kan inte njuta av bilderna helt och hållet. Jag försökte också uttala originaltiteln men gav upp efter tre ord. Sminket är också en viktig del av filmen som kommer väl till pass när man försöker återge en berättelse från det aristokratiska 1700-talet i Korea och det är proffsigt utfört. Både män och speciellt kvinnorna spenderade ju ibland ett par timmar för att bli sminkade och fina inför gäster.

Vacker film med ett lite annorlunda och oväntat slut som passar utmärkt för en biokväll, helst med en dejt!

| 1 januari 2008 00:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner
Det finns inga användarrecensioner ännu. Bli först med att recensera Hemligt begär
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu