Eastern Promises 2007

Drama Gangster Thriller
USA
100 MIN
Engelska
Eastern Promises poster

Synopsis

Anna är en idealistisk barnmorska som inte skyr några medel för att ta reda på sanningen om en rysk flicka som dör i hennes armar under en förlossning. De enda ledtrådarna är innehållet i flickans handväska, bl.a. en dagbok. Allt leder Anna rakt till den ryska maffians innersta kretsar där hon presenteras för dess nyaste medlem Nikolai. Vad Anna inte vet är att Nikolai är "städaren", mannen som säkerställer att lik är omöjliga att identifiera. Allt blir än värre när det visar det sig att dagboken både innehåller bevis mot Nikolais chef och information som kan hjälpa till att rädda många människors liv.
Ditt betyg
3.4 av 578 användare
Logga in för att se betyg av de du följer

Info

Originaltitel
Eastern Promises
Biopremiär
7 december 2007
DVD-premiär
28 maj 2008
Språk
Engelska
Land
USA
Distributör
SF Studios
Ålder
15 år
Längd

Recensent

Oskar Smulski

1 januari 2008 | 00:00

Välspelat men utan punch

Öst. En babyflicka föds. Den medfarna mamman - en drogberoende tvångsprostituerad – dör under förlossningen. Barnmorskan Anna (Watts) känner medlidande med den föräldralösa babyn och försöker finna hennes familj med hjälp av mammans dagbok.

Spåren leder henne till en restaurang ägd av ryssen Semjon, på ytan en godmodig men under ytan granithård gangsterboss för det ryska kriminella brödraskapet Vory V Zakone. Där stöter hon också på Semjons utagerande son Kiril (Cassel) och dennes tystlåtne chaufför Nikolaj (Mortensen) stöter på henne. En kort motorcykel tur var allt som krävdes för att växla trist förortsliv med skyggt flörtande med en man vars loja stil snarast accenturerar hans farlighet…

Men kontakt med den ryska maffian har sitt pris. Den godhjärtade Anna har nerstigit till den undre världen utan att veta att dagboken i hennes händer innehåller bevismaterial som är graverande för Semjon och hans son…

Japp, ni vet vem som blir hennes räddare.

När Viggo Mortensen tog sig an rollen som familjefarsa med kriminellt förflutet i David Cronenbergs ”A History of Violence” försvann alla spår från den rättrådige, vise kung Aragorn. Istället exponerades han sammanbrottet från godhjärtad försörjare till brutal alfahanne som slits mellan instinkten att döda för att överleva och låta bli för att behålla sin mänsklighet. Det var briljant spelat och regisserat. Cronenberg har aldrig varit närmare en ”vanlig” spelfilm än så – eller så omhuldad av kritikerna.

Liksom i föregångaren kretsar handlingen i ”Eastern Promises” kring familjeband och gangsterliv. Familjen som duk för blodiga händelser är ett grepp gammalt som synden. Här är dock fokus förflyttad från den traditionella kärnfamiljen till samhällets skuggsida – ryska immigranter i London som ingår i kriminella nätverk. För att ingå i ligan Vory V Zakone måste man bevisa sin absoluta offervilja – att gruppen går före ens eget liv. För ledaren är släktskap oerhört viktigt – men gamle Semjon lider av insikten att Kiril, hans alkoholiserade och oberäknelige son förmodligen inte har potentialen som krävs för att leda ruljansen.

Medveten om sin fars missnöje förbrödrar sig Kiril med Nikolaj som därigenom får en god inblick i familjens verksamhet. ”Eastern Promises” är aldrig mer drabbande än i scenerna mellan dessa tre manliga rollfigurer och spänningen dem emellan. Framförallt är Vincent Cassel magnifik som en man som fastnat i en livet och garderoben – hans våldsamhet och latent liggande dragning till Nikolaj är motbjudande och rörande på samma gång. Cassel är elektrisk. Armin Mueller-Stahl och Jerzy Skolimowski är två solida skådisar modell äldre som fyller ut sina rollfigurers kläder som Semjon respektive Annas halstarrige farbror Stepan.

Cronenberg och Mortensen är fortfarande en mycket het match. Men den här gången saknar berättelsen samma punch.

| 1 januari 2008 00:00 |