Intervju

Skribent

Andreas Samuelson

13 september 2011 | 15:01

Zoe Saldana siktar på hårdare roller

MovieZine snackar "Avatar", "Colombiana" och "Star Trek" med Hollywoods senaste kickass-brud Zoe Saldana.

Zoe Saldana gör, efter stora roller i både "Avatar" och "Star Trek", sin första huvudroll i actionfilmen "Colombiana" där hon hämnas på gangsters som dödat hennes familj. Med oss pratade hon om att träna kampsport, vara kvinna i Hollywood och förväntningar på uppföljarna till science fiction-succéerna.

Detta är din första huvudroll efter över tio år i branschen. Hur känns det att äntligen få vara affischnamn?

- Det känns toppen, det är faktiskt mer ansvar och arbete än vad jag först insåg men jag har det definitivt i mig. Det viktiga är att göra filmer man brinner för och får betalt för att göra något man älskar att göra. Jag hade en otrolig upplevelse och fick spela en roll i "Colombiana" som jag aldrig spelat tidigare, en karaktär jag aldrig spelat så det var en morot som höll igång mig. Och jag lärde mig väldigt mycket.

Det sägs vara svårt att få bra roller, både som kvinna och färgad. Hur ser du på det?

- Egentligen inte. Jag låter inte sådana saker diktera mitt förflutna eller vara det som attraherar mig till att få eller inte få en roll. Jag har varit väldigt lyckligt lottad och välsignad att kunna få träffa och jobba med människor som delar samma ideal som jag. De är utmanande filmskapare och för dem är det viktigare att berätta en historia och inte hur eller med vem, eller att det är politiskt och kulturellt korrekt. Det handlar om att rollsätta rätt skådespelare eller spela rollen så vi kan berätta historien så väl som möjligt. Jag vet att det varit stora förändringar, vi utvecklas inom filmskapandet. Det finns bättre roller för kvinnor och även kvinnor som går in för att regissera, skriva och producera projekt för att de vill se en större kvinnlig närvaro i historien. Så det är min erfarenhet, det är vad jag ser varje dag så jag känner mig välsignad på det sättet.

Cataleya är en väldigt fysisk roll. Kändes det kul att du, som gammal dansare, fick göra mer action?

- Det kände jag verkligen. Jag har aldrig spelat en mördare förut eller en kvinna som är väldigt häftig med vapen, kampsportsteknik och allt sådant. Det var intressant för varje dag lärde jag mig något nytt. Och man ifrågasätter också ifall man kan göra det. "Kan jag? Klarar jag av det?". Så när man tränar och levererar så känner man sig så mycket bättre.

Du tränade även kampsport, bland annat inför "Avatar". Hjälpte det dig att förbereda dig för denna film?

- Det gjorde det, det kändes som om jag slapp börja från början. När jag tränade för "Avatar" så startade jag verkligen från ruta ett. Det var mitt första möte med kampsport, bågskytte och alla dessa tekniker. Det var ett tag sen, fyra år sedan och jag har fortfarande starka minnen från det. Så när jag tränade för "Colombiana" så kändes det som om jag fortfarande hade vissa grunder kvar i mig.

Gjorde du någon annan slags research för rollen?

- Det var mycket vapen- och stridsträning, och en form av kampsport. Tekniken behövde vara väldigt praktiskt så det var viktigt att min karaktär inte hade någon militär träning eftersom hon lärde sig från sin pappa och farbror, och från gatan i stort sett. Det behövde vara en kombination av olika saker, det fick inte se för polerat ut.

Hur mycket jobbade du med producenten Luc Besson?

- Jag träffade Luc Besson och vi kom bra överens direkt. När han erbjöd mig rollen så kände jag mig verkligen ödmjuk. Han planerade sina andra filmer men hans ande fanns alltid på plats under inspelningarna.

Filmen verkar klart inspirerad av hans klassiker "Leon" och "Nikita". Var de något som inspirerade dig?

- Absolut. Jag hade nästan känslan av att om Mathilda (från "Leon") växt upp och förlorat lite av sitt sinne för humor så hade hon blivit Cataleya.

Om man jämför med andra filmer om kvinnliga mördare, vad är speciellt med "Colombiana"?

- Vad som gör den speciell för mig är att den inte, bara för att den har en kvinnlig huvudkaraktär, känns objektifierande eller fördomsfull. Den kompromissar inte våldet som en film om hämnd bör ha. Och även om det är mycket häftig action så ska man bli berörd av hennes historia och kamp om att finna ro efter vad som hände henne som ung flicka.

Du har själv spelat kärleksintresset i flera filmer. I den här är det ombytta roller. Hur kändes det?

- Jag tänkte inte på det ur det perspektivet. När jag spelar in en film så är jag karaktären och går igenom det hon går igenom. Om det inte vore för den individen hon är kär i så skulle hon vara mycket mer stressad. Även om hon är ett dödligt vapen som är tuff och väldigt farlig så är hon ändå människa som har ett hjärta och förälskar sig i någon som är väldigt speciellt och tålmodig med henne.

Som någon med sydamerikanska rötter, kändes det personligt att göra en film och karaktär närmare ditt ursprung?

- Ja, det kändes underbart att spela en karaktär med latinska rötter. Det kändes lätt att få kontakt med henne på det sättet.

Har du någon drömroll?

- Jag tror allt för mig, jag har inga begränsningar. Jag har nog inget specifikt jag vill spela. Det enda specifika med min nästa roll är att jag vill att den ska vara annorlunda från den senaste jag spelade. Det är nyckeln för mig för att utvecklas och det att spela olika karaktärer med nya element är vad som utmanar mig. Det är vad jag älskar med att göra vad jag gör.

Vad kan du berätta om de kommande uppföljarna till "Avatar" och "Star Trek"?

- Jag vet bara att de definitivt blir av. Jag vet inte när, vi har inte fått några datum. Men jag ser fram emot att återvända till rymden med J.J. (Abrams), och med James Cameron.

Har du några önskemål om hur dina karaktärer ska utvecklas?

- Jag önskar att jag hade det... Jag vill gärna att Uhura är med i en actionscen, och att Neytiri fortsätter sparka röv vid sidan om sin man.

Slutligen, vilken är din egen favoritlönnmördare på film?

- Leon. En man som är absolut dödlig men ändå har ett underbart hjärta och fin moral genom att hjälpa en liten flicka.

| 13 september 2011 15:01 |