Intervju

Skribent

MovieZine

24 juli 2014 | 22:00

Zoe Saldana: "Det är inte en typisk superhjältefilm"

Skådespelerskan Zoe Saldana berättar varför hon bestämde sig för att spela sin karaktär Gamora i "Guradians of the Galaxy", trots hennes okunnighet och brist på intresse för förlagan.
Zoe Saldana är motsatsen till regissören James Gunns nördighet för serietidningar. Saldana har aldrig varit en serietidningsnörd, men däremot har hon alltid varit fascinerad av de udda historierna. Dessutom var regissören James Gunn en stor bidragande orsak till att Saldana bestämde sig för att göra rollen som den stentuffa lönnmördaren Gamora i "Guardians of the Galaxy".

Hur stort Marvelfan var du innan du skrev på kontraktet för “Guardians of the Galaxy” och hur pass mycket kände du till serietidningarna?
 
- Jag kände inte alls till dem och jag växte aldrig upp som serienörd. Men jag har alltid känt en dragning för ofattbara historier, enkla historier som utspelar sig på ofattbara platser. Och där passar ”Guardians of the Galaxy” och science fiction in som handsken.
 
Vad var det som fick dig att hoppa på ”Guardians of the Galaxy”?
 
- Regissören James Gunn. Jag läste manuset och blev väldigt fascinerad av den här världen. Men jag tyckte att den kvinnliga karaktären behövde man jobba mer med. När jag pratade med Gunn pratade vi i två timmar och han tyckte samma sak om karaktären. Då kände jag att jag skulle vara i goda händer, även om det skulle innebära 4-5 timmars makeup varje morgon.
 
Berätta om din karaktär Gamora, fanns du något hos henne du kunde relatera till?
 
- Jag hade självklart ingenting gemensamt med Gamora, men jag tog till mig att hon var föräldralös och bli tagen med våld från hennes hem och bli utsatt för ett liv fyllt med våld. Det är därför hon växer upp till att bli en mördare. Men hon har ett hjärta av guld och vill helst av allt göra sig fri.
 

Hur fungerade det att jobba med Chris Pratt? 
  
- Jag har alltid respekterat Chris och det han har gjort. Chris har verkligen gått in för den här rollen. Han är en väldigt omtänksam människa och han vet vad som krävs för att få till karaktären.
 
Du fick en hel del vapenträning inför den här rollen. Hur var den upplevelsen?
 
- Jag gillade det, för jag accepterar inte ett nej. Oavsett vad jag får höra att en kvinna inte kan göra får det igång mig. De förväntar sig inte att man ska komma och lägga ner så mycket jobb, svett, hängivenhet och mängder av repetitioner för att bli tillräckligt duktig med vapen. Jag älskar det för att det är så okvinnligt, men det är så kul. Det är så otroligt kul att få veta hur man hanterar ett vapen, fäktas med svärd och hur man slåss. Jag är nästan besatt av det, men jag älskar det.
 
De flesta biobesökarna känner inte till karaktärerna i “Guardians of the Galaxy”. Känns det som att du kommer att ge dem något speciellt när de ser filmen?
 
- Det gör jag verkligen. De här karaktärerna är de sista i sitt slag, de är radikaler, de är bortglömda. Ingen bryr sig om dem. De är tjuvar, prisjägare och försummade barn som bara vill försvinna. Till slut hittar de varandra och tillsammans sabbar de en hel del, men det leder så småningom till att de räddar världen från en katastrof. Det är det som jag verkligen gillar med manuset, det är inte en typisk superhjältefilm. Karaktärerna är så otroligt omogna och de måste verkligen växa upp, men de har hjärtat på rätta stället.

"Guardians of the Galaxy" har biopremiär 1 augusti.
| 24 juli 2014 22:00 |