Intervju

Skribent

Lotta Zachrisson

4 mars 2010 | 11:39

"Vi är roliga ihop"

Årets upplaga av Oscarsgalan kommer att gå av stapeln söndagen den 7 mars. Nu när det redan avslöjats vilka de nominerade filmerna är, är det förstås mest surr om vilken som kommer att ta hem flest statyetter. Ett annat vanligt ämne för diskussion är om värden kommer klara uppdraget att hålla alla tittare intresserade under de åtskilliga timmar som galan pågår.

I år har man valt att blanda gammalt och nytt genom att ge uppdraget åt komiske Steve Martin för tredje gången (tidigare var han värd 2001 och 2003) och samtidigt låta den – i sammanhanget – nya Alec Baldwin stå vid hans sida. Baldwin har ju visat sin storhet inom humor med sin medverkan den senaste tiden i tv-serien "30 Rock".

Inför USA-premiären av filmen "It's Complicated" i december fick pressen möta de två skådespelarna som där spelar rivaler om Meryl Streep. Självklart passade vi på att ställa ett gäng frågor om Oscarssamarbetet också, något de två gärna pratade om. 

Alec, det är första gången du ska vara värd för Oscarsgalan. Hur känns det?

ALEC:  Jag är glad över att jag ska göra det med Steve eftersom han ju har varit värd två gånger förut. Även om inte jag hade varit iblandad den här gången hade jag varit glad över att han är värd eftersom Oscarsgalan måste vara rolig. Eller den måste i alla fall ha ett bra underhållningsvärde för det är ju ett tv-program som folk ska se i tre timmar. Samtidigt måste det göras med klass eftersom, att få en sån här statyett är den viktigaste äran som finns inom filmbranschen. Man måste alltid komma ihåg att man leker med TV-publiken på ett sätt, men att det är helt annorlunda i rummet man befinner sig eftersom en del människor där kommer att få livet förändrat den kvällen.

Tror du att en Oscar kan förändra liv?

ALEC: Ja, självklart gör den det. Herregud, verkligen. Speciellt om man förtjänar det. Sen finns det många intressanta möjligheter i år. Till exempel är ju Kathryn Bigelow nominerad och om hon vinner blir hon den första kvinnliga regissör som får en Oscar nånsin.

Steve, du har ju gjort det här förut. Hur har det varit att bilda team med Alec?

STEVE: Jag vill ju inte ta ut något i förväg, men jag känner att det kommer att bli bra. Vi kommer bra överens och vi är roliga ihop. Inte för att det behöver betyda något. Jag har haft roligt med andra förut och sen i filmscener man har gjort ihop har det inte funnits något där, ingen kemi alls.

Hur kom det sig att du, Alec, blev erbjuden uppdraget?

ALEC: Jag vet inte hur de bestämde sig, men för mig började det med att jag medverkade på en middag för ett tag sedan för "Kvinnor i Hollywood". Jag har vänner på Elle Magazine som är de som sponsrar middagen och därför blev jag tillfrågad om att vara värd där. Jag blev förvånad över nivån på de kvinnor som dök upp, Robin Wright [Penn] and Julianne Moore till exempel. Carol Burnett var den som delade ut ett pris till Julie Andrews och helt plötsligt pekade hon på mig och sa "Han borde vara värd på Oscarsgalan". En av producenterna för Oscarsgalan var i publiken och jag gissar att det här sådde ett litet frö hos honom. Två veckor senare ringde de mig och frågade om jag ville vara värd med Steve.

På vilka sätt är ni två lika och på vilka sätt olika?

STEVE: Jag tror att det enda som gör oss lika är vårt sinne för humor. På alla andra sätt är vi olika. Alec kommer in i ett rum och bara tar över. Han är stor. Själv är jag mer blyg och konservativ när det gäller att lära känna nytt folk. Han pratar med människor han aldrig träffat förut. Jag sparar allt det för scenen, medan han alltid är likadan.

Kan ni berätta något om vad som kommer hända under programmet?

ALEC: Vi hade precis vårt första möte häromdagen, Steve och jag, med producenterna och vi pratade om några olika idéer. Vid Oscarsgalan får man bara ungefär 35 minuter på sig för musik och komedi, alltså oss själva eller andra på scenen som uppträder. Resten av programmet är prisutdelning och reklam. Sedan har ju de anställt en massa bra manusskrivare som hjälper till, två av dem som kom in är från showen jag gör nu, "30 Rock" och vi har redan en massa kul idéer.

Kommer det att bli mycket improvisation?

STEVE: Det beror på. Det kan bli lite improvisation men vi pratar om ett par sekunder kanske. Man är ju live på tv så man skulle inte börja ställa frågor till publiken om var de kommer från direkt. Men det är möjligt att vi kommer på någon replik om något som händer under galan. Det är möjligt.

ALEC: De har ju ändrat lite grann det här året. Det är tio filmer som är nominerade till "bästa film" och sedan är det ovanligt att de har två värdar. De har haft det förut för länge sedan, på den gamla goda tiden. Men det är ju vanligare att värden är ensam som Hugh Jackman förra året.

Vilka filmer tror ni lyckas bäst på Oscarsgalan?

ALEC: Det får vi inte prata om.

Vi lovar att inte skvallra.

ALEC: Haha. Nej, de har varit väldigt, väldigt tydliga med oss på den punkten.

| 4 mars 2010 11:39 |