EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Kardelo

3 september 2019 | 15:00

”Vem kunde ana att Keanu Reeves var så rolig?”

Vi pratar med Josh Cooley, regissören bakom bioaktuella Pixar-filmen ”Toy Story 4”.
Ett kvarts sekel har gått sedan Pixar släppte ”Toy Story”, den första digitala långfilmen någonsin. Mycket har hänt sedan dess, men Woody och Buzz är lika populära som alltid.

Inför premiären av den fjärde filmen i serien fick jag prata med regissören Josh Cooley - som tidigare bland annat skrivit manus till ”Insidan ut” och regisserat kortfilmsuppföljaren ”Riley’s First Date”. Nu får han äran att ratta sin första långfilm hos Pixar.

”Toy Story 4” är din första långfilm som regissör. Hur var den erfarenheten?

- Jösses, surrealistiskt. Det är ju ”Toy Story”, bara att få frågan är skrämmande. Jag älskar de här karaktärerna och jag älskar att se filmerna som publik. Jag älskar att jobba på Pixar. Det är mycket press! Men jag tänkte aldrig på att tacka nej, jag älskar karaktärerna för mycket.
 
Large 5bdbd2651a744662fe08b4a24ad777c2 cooley
Josh Cooley (mitten) med producenterna Jonas Rivera och Mark Nielsen.
 
Många tyckte att trean var det perfekta avslutet på filmserien. Så varför göra en film till?

- Jag ställde samma fråga när vi började prata om en fjärde film. ”Jag trodde vi var klara? Trean var ett perfekt avslut.” Vi började inse att trean är ett perfekt avslut på Woody och Andys tid tillsammans, men inte slutet på Woodys historia. När vi började se det på det sättet, förstod jag att det fanns en ny historia där om hur Woody hamnar på en helt ny plats. Han får nya relationer med ett barn och nya relationer med leksakerna. Det blir en omställning han får kämpa med.

Du har många nya karaktärer och nya skådespelare. Vem överraskade dig mest? Vem var roligast?

- Den som överraskade mig mest var Keanu Reeves. Jag var inte beredd på hur rolig han är, både framför och bakom kameran. Han är en genuint rolig person, som inte ens försöker vara rolig. Det gör mig så avundsjuk! Han är så personlig och helt hysterisk. Han tog med sig allt detta till karaktären Duke Kaboom, och det blev helt grymt.
 

Keanu Reeves gör rösten till stuntmannen/dockan Duke Caboom.
 
Vi får sällan se hur de här filmerna görs. Vad kan du berätta om arbetet bakom ”Toy Story 4”, var det något nytt ni fick utveckla?

- Varje ny film vi gör kommer med någon form av teknisk utveckling, eftersom de tar så lång tid att producera. Vi gjorde en del stora saker. Regnet, vattnet i början av filmen när en storm kommer in. Och antikaffären har ett lager damm över allt, det var också en enorm grej som inte hade gjorts innan. Och spindelväven - jag vet inte hur de tekniska genierna gör det, men de har skapat en algoritm som kan räkna ut hur en riktig spindel skulle ha gjort ett spindelväv i hörnet. De bara klickar där de vill ha spindelväven och de ser så otroligt bra ut! Det chockade mig varje gång.

Det är alltid spännande att höra om påskägg, något jag alltid letar efter i Disneys och Pixars filmer. Kan du berätta om några av dina favoriter?

- Det finns massvis med påskägg. Bara i antikaffären finns det tiotusen varor. Du kan pausa vilken scen som helst och se något från våra filmer eller kortfilmer. De finns överallt, vissa mer tydliga än andra. Men det finns också grejer som inte ens jag har sett än. En av mina favoriter är Pizza Planet-trucken, men jag kan inte säga var den är. Jag kan dock säga att du kan köpa skrikbehållarna från ”Monsters Inc” i antikaffären, det var kul.
 

Det må vara dammigt, men också fullt av Pixar-påskägg.
 
Vad blir ditt nästa projekt hos Pixar? Jobbar du på något nytt?

- Ja, men jag har fokuserat på att bli klar med denna och sedan lite semester. Jag hoppas få göra något nytt snart.

Skulle du överväga fler uppföljare? Jag frågar eftersom jag gärna skulle se mer av ”Insidan ut”.

- Antagligen inte just nu. Jag tycker att uppföljare kommer med sina för- och nackdelar, precis som originalfilmerna. Men jag har just gjort en uppföljare skulle jag gärna göra något nytt nu.

Vad tror du har gjort ”Toy Story” så populär även efter 25 år?

- Från mitt perspektiv, varje gång jag ser de här filmerna så känns det som när jag var barn och lekte med dockor. Vi försökte animera dem nästan som om någon lekte med dem. Jag minns hur det var när jag var barn. Alla låtsades väl någon gång att deras leksaker var levande? Så jag ser det som att vi har gjort en dokumentär, haha.
 
 
”Toy Story 4” går nu på bio.
| 3 september 2019 15:00 |