Skribent

Mats Karlsson

26 december 2012 | 17:01

Ulf Malmros summerar bioåret

Vilken film har varit bäst och vilken har varit sämst? Malmros ger oss svaren.

När Ulf Malmros inte gör film ägnar väldigt mycket tid till att se film. "Mammas pojkar"-aktuelle regissören ser uppemot 350 filmer om året, så vi bad experten att sammanfatta bioåret 2012.

Vi går igenom några av årets snackisar som får ris eller ros av den extremt filmnördige Malmros.

The Avengers

- "The Avengers" var bra, en trea. Samtidigt är det lätt att man blandar ihop alla de här filmerna, CGI-rullarna. Man börjar känna igen dem, de är så lika i estetiken. Jag kommer i alla fall ihåg att jag hade roligt när jag såg den. Men det var inget som stannade kvar.

Prometheus

- Den var bra, en fyra. Jag har ju sett alla "Alien"-filmer, men jag kollade på dem innan jag såg "Prometheus". Jag fick ihop det jättebra och tyckte att det stämde. Att den låg först utan problem. Jag förstår inte dem som var så jävla negativa. Jag tyckte inte det var några problem någonstans.

The Dark Knight Rises

- "The Dark Knight Rises" var fantastiskt bra. Det var ett väntat grepp att Batman skulle vara svag, men jag tyckte det var jävligt bra. Jag tyckte det var ett bra avslut och jag tror att Christopher Nolan kände att han klar med Batman.

Skyfall

- Jag tycker att det är den bästa Bond-filmen av alla och då har jag sett allihopa. Allt är så snyggt som fan. Tittar man på publiksiffrorna finns det ingen Bond-film som har gått över en miljon biobesökare i modern tid. Jag kan säga att "Quantum of Solace" och "Casino Royale" är det filmer som man måste se 2-3 gånger för att hänga med. Det är mer komplicerat än man tror, och jag tycker inte det ska vara så i en Bond-film.

Call Girl

- Den är imponerande. Mikael Marcimain är en personinstruktör av rang. Fantastiskt skådespeleri och fotot är fullkomligt briljant. På det planet är det ett mästerverk. Däremot hade jag svårt med att filmen handlade om för många saker och för många karaktärer.

Hobbit: En oväntad resa

- Jag avskydde tekniken, för jag blev så besviken på 48 fps och 3D. Det såg så plastigt ut. Det såg ut som en bakom-film eller som en direktsändning. Det såg inte ut som film. Sedan tog det sig rejält i andra halvan, första halvan är ju rejält seg. Den var så onödigt barnslig.

Om du skulle fått det angenäma uppdraget att regissera "Hobbit", hur skulle du ha gjort?

- Peter Jackson vet exakt vad han gör och jag är en lallare i sammanhanget. Att han gör det till tre filmer är verkligen en utmaning, men här finns det ju pengar att vaska. Gollum-scenen som utspelar sig i grottan är helt fantastisk till exempel. Mer såna scener skulle jag vilja ha. På ett sätt är det kul att återse orcherna och på ett sätt blir det bara en återträff, man vill ju vidare.

Ulf Malmros fem bästa filmer 2012:

Avalon

Warrior

We Need to Talk About Kevin

Looper

Take Shelter

Ulf Malmros fem sämsta filmer 2012:

The Cabin In The Woods

Jack and Jill

Machine Gun Preacher

The Rum Diary

Wuthering Heights

| 26 december 2012 17:01 |