Intervju

Skribent

Mats Karlsson

2 januari 2013 | 19:30

"Tom Cruise förstår sig på action"

"Jack Reacher"-regissören Christopher McQuarrie berättar om hur det är att jobba med Tom Cruise och planerna med "Mission: Impossible 5".

Christopher McQuarrie lämnade manusbordet för att regissera actionfilmen "Jack Reacher" med Tom Cruise. Den amerikanske regissören berättar hur allt förändrades när han skrev manuset till "De misstänkta" och om han kommer att regissera "Mission: Impossible 5".

Dessutom presenterar MovieZine honom tre manusidéer vi vill se bli verklighet i "Mission: Impossible 5".

Vad var det som lockade med Jack Reacher, och just "Prickskytten" av alla Lee Childs böcker?

- Jag älskade karaktären som är helt oberoende. Ingen email, ingen mobiltelefon, inget hem och inget jobb. Jag älskar hans levnadsstil. Att jag valde "One Shot" kändes som den perfekta introduktionen till karaktären. Det är enda boken som utspelar sig innan Reacher dyker upp.

Hur stor är chansen att ni kan göra "Jack Reacher" till en franchise?  Vilken bok kommer i så fall välja att filmatisera till uppföljaren?

- Vi kommer att följa den oskrivna lagen för en franchise. Om filmen blir framgångsrik blir filmbolaget tvingade att göra en film till. Vilken bok vi i så fall kommer att välja till nästa film har jag inte bestämt än. Men vi har pratat om vilken bok som skulle kunna passa och jag kommer ägna julledigheten till att läsa igenom de resterande 16 böckerna i serien. Och när jag har läst alla kommer Lee Child ha skrivit nästa bok, haha. Men det vi är ute efter är ett miljöombyte för Reacher och spendera mer tid på att utforska karaktären.

Du fick verkligen en kanonstart i karriären. När du var 27 år skrev du manus till "De misstänkta". Kunde det ha börjat bättre?

- Både ja och nej. Det är en fantastisk inledning på karriären, men efter det måste man försöka leva upp till det. Det blev en rejäl omställning för mig. Reaktionen blev faktiskt inte vad jag hade förväntat mig. Jag trodde faktiskt efter succén med "De misstänkta" att jag skulle få möjligheten att göra de projekt jag ville göra, men det visade sig att jag inte fick mer kontroll över projekten än vad jag hade innan. Men det positiva var att jag fick mer betalt för mina manus.

Det är ett stort glapp mellan "The Way of the Gun" 2000 och "Valkyria" 2008. Vad gjorde du under de åren?

- Huvudsakligen jobbade jag som en manusrådgivare som innebar att jag skriva om manus från filmbolagen. Jag använde pengarna jag fick för det till att finansiera de filmer jag ville göra, som vanligtvis inte är några kommersiella idéer. En av idéerna var "Valkyria". Jag och min vän Nathan Alexander utvecklade det från ingenting och vi visade inte det för någon. Vi visste att det inte skulle bli något som filmbolagen skulle bli alltför förtjusta i. Ärligt talat var det ren tur att filmen blev gjord.

Du har både regisserat och skrivit manus genom åren, men vilket av jobben föredrar du? Att vara bakom kameran eller att sitta hemma framför datorn och skriva?

- Någonstans mittemellan. Att skriva är väldigt svårt och att regissera är väldigt kul. Om jag på något sätt skullle kunna skriva mina manus i sömnen vore det rena drömjobbet. Jag skulle föredra att regissera andras manus och ha någon att samarbeta med. Det skulle bli otroligt mycket enklare än att dra hela lasset själv.  

Det spekuleras i att du kommer regissera "Mission: Impossible 5". Är alla papper påskrivna nu?

- Det är fortfarande I ett tidigt skede. När Tom Cruise och jag jobbar med en film diskuterar vi aldrig nästa projekt. Det går per automatik att ett projekt leder till nästa, så det blir som att vi gör en enda riktigt lång film. Men vi har pratat en del om det och jag hoppas att allt löser sig, för jag vill verkligen göra "Mission: Impossible 5" med Tom.

Är det bara en tillfällighet att du och Tom Cruise hamnar allt som ofta i samma projekt? Ni har exempelvis jobbat med "Valkyria", "Jack Reacher"," All You Need is Kill" och troligtvis "Mission: Impossible 5".

- Det har bara blivit så. När jag tog kontakt med Tom om "Valkyria" var det för hans kontakter med filmbolaget och inte honom som skådespelare. Det blev nästan samma sak med "Jack Reacher" där han är en av filmens producenter. Bortsett från det pratar vi med varandra som filmnördar om projekten vi ska jobba med. Det gör att vi trivs med varandra och hittar snart varandra igen med ett nytt projekt.

Vad är det bästa med att jobba med en sådan välkänd och inarbetad skådespelare som Tom Cruise?

- Han är inte bara en skådespelare som får filmer gjorda, han är en skådespelare som förstår sig på action. Han är en begåvad filmmakare och en historieberättare. När man jobbar med honom så har man en samarbetspartner som hjälper dig. Han är en pådrivande människa som resulterar i att man gör sitt yttersta.

I hans roll som producent, vad hjälper han dig med?

- Han kan titta på en actionscen som jag har skrivit och säga att vi kan göra det här större och få ut mer av den här actionscenen. Men tack vara att han är producent förstår han att man måste hålla sig inom budgetramarna.

Kolla in videon nedan med McQuarries reaktioner på våra tre manusidéer till "Mission: Impossible 5".

"Jack Reacher" får biopremiär 4 januari.

| 2 januari 2013 19:30 |