Intervju

Skribent

Jake Bolin

28 mars 2011 | 19:25

Steve-O om "Jackass 3"

Lagom till Blu-ray och DVD-släppet tog vi oss mod till att ringa upp Steve-O för att höra med honom om nykterhet, fängelse och "Jackass 3".

Kommer grabbarna i "Jackass"-gänget att fortsätta att trotsa alla typer av förnuft även när de är i femtioårsåldern? Det vet man inte, och det vet inte Steve-O heller, men jag ringde ändå upp mannen som har piercat ihop sina egna skinkor, använt sig själv som levande hajbete och fäst blodiglar på ögonvitorna för en intervju apropå den kommande "Jackass 3,5", som består av material som inte fick plats i den senaste filmen.

I Minneapolis - där en avspänd och vad det låter harmonisk Steve-O befinner sig - ligger snön djup, precis som i Sverige.

Ditt besök här, 2003 (då Steve-O arresterades för narkotikainnehav efter att omotiverat ha påstått sig ha en kondom fylld med marijuana i magen, han hade istället knarket i fickan) kanske inte hör till dina finaste minnen?

Ärligt talat, jag har suttit fängslad i många länder, och mitt absoluta favorithäkte är i Sverige.

Är det så?

Ja, jag kunde knappt tro att det var sant. Och det här säger jag inte för att låta macho eller så - jag menar, ingen vill ju hamna i finkan - men jag chockerades verkligen av hur trevligt det var. De var så rara mot mig. Erfarenheten av att sitta inlåst i Sverige är verkligen bättre än någon annanstans.

Och jag har förstått att människor från baltstaterna och östra Europa, Lettland och Litauen och så, att de åker till Sverige för att hamna i fängelse med flit. För i Sverige får ni ju arbeta i fängelset, och spara upp pengar som man sedan får när man kommer ut.

Ja, du tänker så.

Det är så jag har förstått det i alla fall. Men hur som helst, man kan väl säga att det där var en del av en väldigt intensiv upplevelse. Av uppenbara skäl inte en upplevelse som jag vill återuppleva, ambitionen är ju att undvika att hamna i fängelse igen, men allt sådant hör ändå till min erfarenhet, min historia. And what a story it has been!

Apropå det, och jag hoppas att du inte tar illa upp att jag frågar, men det går bra nu med hela nykterhetsgrejen?

That's right, och jag tar absolut inte illa upp att du frågar. Jag har varit nykter i tre år nu.

Vad roligt att höra. Sedan den berömda Johnny Knoxville-intervention alltså?

Japp, ända sedan den dagen.

 För några år sedan grep Johnny Knoxville och ett antal kompisar till Steve-O handgripligen in sedan man ansett att han utgjorde en fara för sig själv. För att stoppa det eskalerande drog- och alkoholmissbruket brottade man ned och band Steve-O - som senare diagnosticerades med bipolar disorder - lade honom i backluckan till en bil, och körde honom till psyket. Steve-O har i intervjuer senare sagt sig vara övertygad om att denna aktion bokstavligt talat räddade hans liv.

Jag hörde dig säga i något sammanhang att "Jackass" för dig handlar om att "ångra saker man gör istället för att ångra saker man inte gör"?

Det där är mera en allmän grej... Du vet, folk frågar mig hela tiden: Vad ångrar du av allt som du har gjort? Vad skulle du kunna tänka dig att göra, finns det något du inte skulle göra, och så vidare. Och då brukar jag säga: "Jag ångrar hellre något än att inte ha gjort något."

Det där kanske inte låter särskilt vettigt. Men för mig var det viktigt, med "Jackass 3-D" att jag kunde bevisa för mig själv och för alla andra att jag inte har blivit en "boring lame pussy" bara för att jag är nykter numera.

Jag skrev i min recension av "Jackass 3-D" att jag nog själv hade börjat dricka om jag hade varit tvungen att sitta fastspänd i den där bajamajan som du gjorde... Hur bearbetar man en sådan grej efteråt?

Haha, det var roligt, man. Nä, jag hoppade i sjön och sprang runt naken en stund bara.

Ah. Men har du några bestående skador efter alla åren med "Jackass"? Min personliga favorit är det här gamla klippet när du kastar dig huvudstupa in i en roterande takfläkt...

Ja! Nej alltså, jag har haft olika, vad ska man säga, skador, men på det stora hela så har jag återhämtat mig rätt bra. Jag har läkt. Det har helt klart varit lyckosamt, bortsett från en del tänder och tatueringar så är jag faktiskt i princip oförstörd.

Men på tal om att ångra saker. Du är ju utbildad på Ringling Brothers and Barnum & Bailey Clown College, där det är extremt svårt att komma in. Kan du känna bitterhet över att du sedan inte följt den banan, att försörja sig som professionell, traditionell clown?

Alltså, jag gjorde det ett tag, men bara inte på just den cirkusen. Jag jobbade ett tag på lite olika kryssningsfartyg, och senare på en annan cirkus.

Med tanke på framgångarna med "Jackass" lär du väl nu hursomhelst vara en av världens bäst betalda clowner?

Det vete fasen. Det finns några till som gick på clown college som det sedan har gått rätt hyfsat för och som nog har mer pengar än vad jag har. En av killarna från "Penn & Teller" - du känner till dem? - jag kommer aldrig ihåg om det är den stora eller den lilla... Jag kan i alla fall garantera att de är tusen gånger rikare än jag...! Och också en kille som heter Bill Irwin, du vet, filmstjärnan. Honom har det gått bra för. Men visst, jag har haft tur och är väldigt tacksam för hur min karriär har artat sig.

Här i Sverige känner folk nog mest till dig genom "Jackass" och "Wildboys", men du gör ju en hel del annat också. Jag tänker på ståuppkomiken, rappandet... Vad är härnäst för dig, vid sidan av "Jackass"?

(Här utstöter Steve-O märkliga läten en stund, samtidigt som han skrattar hysteriskt)

... Ha-ha-ha! Ja, jag antar att jag har en hel del, udda karriärer. Jag har gjort mycket grejer på egen hand, och jag skulle väldigt gärna komma tillbaka till Sverige och uppträda själv. Mina minnen från de uppträdanden jag har gjort hos er är väldigt positiva, publiken var fantastisk. Jag skulle verkligen vilja återvända.

Förutom "Jackass 3,5", blir det några fler filmer i serien, tror du? Går det att ta konceptet vidare från 3D?

I couldn't tell you, man. Det enda jag vet är att det finns en massa människor som gärna skulle se att det kommer fler "Jackass"-filmer. Men du vet, det har gått fyra år mellan varje film hittills, så det är lite tidigt att fatta något sådant beslut ännu. Det enda jag vet är att jag inte har fått någon officiell förfrågan ännu... Men ja, kanske, kanske inte. Vi får se framöver.

När ni inte jobbar med filmerna, vilka brukar du umgås mest med i "Jackass"-gänget?

... Alltså, jag gillar att... jag tycker om att hänga med olika... jag gillar olika... vad ska man säga, det... Jag umgås mest med folk som är som mig själv. Och du vet, nuförtiden helst med folk som också är nyktra.

Ja, det verkar praktiskt. Avslutningsvis, Oscarsgalan var ju för ett tag sedan. Hade du några favoriter där, är du ett stort filmfan?

Faktiskt så tittar jag helst på dokumentärer. Jag har aldrig någonsin kollat på Oscarsgalan, men kanske den här gången... eller ja, kanske inte. Jag läser hellre böcker, eller tittar på dokumentärer.

Men du vet, jag har ju förresten skrivit en bok själv! Den kommer ut i juni. Det är en självbiografi som heter "Professional idiot". "Professional Idiot: A Memoir" heter den. Jag har skrivit den tillsammans med en författare, och den är precis... alltså, den är exakt som jag ville ha den.

Vi har lagt ned en jäkla massa jobb på den boken. Jag kan knappt bärga mig tills den kommer ut. I USA och Kanada kommer den i alla fall ut i juni, men jag föreställer mig att den borde gå att köpa i Sverige också?

Den kommer den säkert att göra. Steve-O, jag får tacka så hemskt mycket, och lycka till med allt nu framöver.

Yeah man, cool, tack så mycket för att du tog dig tid.

"Jackass 3D" släpps 30 mars på DVD och Blu-ray.

"Jackass 3,5" har av allt att döma premiär i juni, samma månad som Steve-O:s självbiografi "Professional Idiot: A Memoir" landar i den amerikanska bokhandeln.

Kolla också in bilderna här nedanför från galapremiären av "Jackass 3" där Steve-O medverkar.

| 28 mars 2011 19:25 |