Intervju

Skribent

Mats Karlsson

27 juli 2013 | 20:01

"Star Wars" framtid vilar i hennes händer

Kathleen Kennedy producerar den nya trilogin: "Effekterna betyder ingenting utan en bra story."

Kathleen Kennedy tog över Lucasfilm efter George Lucas och kommer att producera den kommande "Star Wars"-trilogin. Under dagens panel på Star Wars Celebration berättade Kennedy om planerna för "Star Wars: Episode VII" och hur hon fick jobbet av George Lucas, balansen mellan CGI och story och mycket annat. MovieZine var på plats.

Du är nu "Star Wars" framtid. Hur känns det?

- Skrämmande! Vi pratar om "Star Wars" framtid varje dag, för att se hur vi ska gå tillväga med "Star Wars: Episode VII". Det betyder väldigt mycket för oss, men inser att det betyder ännu mer för fansen. Det är något vi vill skydda.

När insåg du att film var det du ville jobba med?

- Jag växte upp i en småstad och inte i en omgivning där alla jobbade i Hollywood. Jag tog några filmkurser på college och till slut insåg jag att jag ville berätta historier genom filmskapandet. Jag gick och såg "Närkontakt av tredje graden" och det var den filmen som fick mig att börja i filmbranschen. Jag förstår att det låter påhittat, då Steven Spielberg var den första jag träffade. Jag började jobba som produktionsassistent med filmen "1941". Efter det samarbetet bad Steven mig att börja jobba hos honom. Det första manuset han la på mitt skrivbord var "Jakten på den försvunna skatten". Så det blev en katapultstart in i filmbranschen.

Hur var det att sitta med två stora giganter som George Lucas och Steven Spielberg?

- Det var ganska överväldigande att vara i den positionen. Det var också där som jag träffade Frank Marshall som jag senare gifte mig med. Jag var omringad av riktigt mäktiga män, men jag lyckades klara mig bra. Men jag fick bra support av dem.

Hur är George Lucas?

- George Lucas är en människa som fullkomligt sprudlar av idéer. Han stänger aldrig av sig utan det kommer idéer hela tiden.

Du har jobbat med så många olika filmer, både blockbusters och historiska filmer. Vad är det som fångar ditt intresse i en film?

- Jag blir intresserad av filmer som jag själv skulle vilja se. Jag är intresserad av många olika saker, därav blandningen. Det kan vara "Jurassic Park" ena dagen och "Lincoln" nästa dag.

Din huvuduppgift som producent är väl att lösa problem?

- Det bästa med att läsa ett manus är att försöka klura ut hur man ska lösa alla inspelningsproblem man ser i manuset. Det var så vi kände med "Jurassic Park". Man hade aldrig gjort en film med så mycket CGI-effekter innan. Vi framställde dinosaurierna på ett sätt man aldrig hade gjort förut, och det är en fantastisk känsla att få vara med om det.

Hur hittar man balansen mellan CGI och story?

- Det är något vi ständigt pratar om nu när vi håller på med "Star Wars: Episode VII". När man kollar på alla "Star Wars"-filmer med riktiga inspelningsplatser och specialeffekter, det är något vi kollar väldigt seriöst på. Så vi kommer att hitta några coola inspelningsplatser som vi kommer använda till "Star Wars: Episode VII". Vi kommer troligtvis använda alla verktyg vi kan hitta i vår verktygslåda.

Vad finns det i verktygslådan?

- Modellbyggare, riktiga droider, att använda riktiga illustrationer. Det i kombination med CGI-effekter. Det är planen för "Episode VII".

Vad fick dig att tacka ja till att ta över Lucasfilm?

- Vi skulle äta lunch och jag hade ingen aning vad han skulle fråga mig. Efter lite prat om familj och filmbranschen så drog han upp sina pensionsplaner. Han sa att han tänkte kliva åt sidan och ville att jag skulle ta över Lucasfilm. Jag kunde inte förstå vad han egentligen hade sagt till mig. Jag gav honom mitt svar utan att fundera igenom det.

Hur kom ni fram till valet av regissör till "Star Wars: Episode VII", J.J. Abrams?

- Vi hade en kort lista över regissörer som var tänkbara till "Star Wars: Episode VII" och J.J. Abrams var högst upp på den listan. Han har likheter med både George och Steven. Hans filmer är hoppfulla, roliga, spännande och han förstår sig på specialeffekter. Han är en fantastisk historieberättare, så jag tror han kommer att göra ett enastående jobb. Sedan manusförfattarna vi har ombord, Michael Arndt, Lawrence Kasdan och Simon Kinberg. Vi kunde inte ha ett bättre lag.

Har ni diskuterat hur ni ska knyta samman de nya filmerna med de tidigare filmerna?

- Jag vet att ni fans känner till fler detaljer om "Star Wars" än vad jag gör. Vi måste vara försiktiga och vi tar verkligen det här på största allvar.

Vad har George Lucas gett för tips?

- George sa vid upprepade tillfällen att de är roliga. Han ville att vi skulle behålla humorn i historierna och det har han helt rätt i. Det är det som separerar "Star Wars" från övriga filmer.

Kärnan i "Star Wars" är ju storyn och inte effekterna.

- Det som jag är exalterad över med detta projekt är möjligheten att skapa nya karaktärer. Karaktärernas story är det enda vi pratar om just nu. Vi vet att vi har ett fantastiskt team på ILM som kan skapa makalösa effekter, men har vi inte bra karaktärer och bra story så betyder inte effekterna någonting.

Vad är det viktigaste du har fått lära dig om "Star Wars"-fansen?

- De kontrollerar allting!

Vad kommer du ta med dig från Star Wars Celebration?

- J.J. mailade mig imorse och frågade hur det gick på Star Wars Celebration. Jag lovade honom att ta fram min telefon och filma allt spännande här och skicka det till honom.

| 27 juli 2013 20:01 |