Intervju

Skribent

Mats Karlsson

18 maj 2012 | 23:01

"Snabba Cash III känns väldigt bra"

Matias Varela som spelar Jorge i "Snabba Cash" berättar vad vi kan vänta oss av uppföljarna och om den amerikanska remaken "Easy Money".

Matias Varela fick sitt stora genombrott i "Snabba Cash", där han spelar Jorge och snart är han aktuell med uppföljaren "Snabba Cash II" och även med den avslutande filmen "Snabba Cash III" som får biopremiär tidigast 2013.

MovieZine tog en pratstund med Varela för att få reda på vad som händer med hans karaktär i uppföljarna och vem han skulle vill se som Jorge i den amerikanska versionen "Easy Money".

Vad gör du nu när du inte spelar in "Snabba Cash 2"?

- Innan vi gjorde "Snabba Cash 2" filmade jag "Arne Dahl" och det var en jättelång inspelning, men nog det roligaste jag har gjort. Jag spelade en polis och det var kul att göra den totala motsatsen, men även att spela en karaktär under så lång tid. Så man fick verkligen lära känna sin karaktär. Vi filmade tio delar på 90 minuter styck som regisserades av olika regissörer, men det var bara bra. På det sättet behåller produktionen engagemanget, för nästa person som ta över stafettpinnen brinner kanske ännu mer än den föregående.

Det är samma upplägg med "Snabba Cash", där ni har olika regissörer till respektive film.

- Exakt, det är samma sak där. Det är Babak (Najafi) som har gjort tvåan och det har varit fantastiskt roligt att jobba med honom. Väldigt annorlunda, men fortfarande väldigt roligt. Nu blir det Jens Jonsson till trean, en helt ny människa. Jävligt duktig.

Har du träffat Jens Jonsson än?

- Vi har träffats väldigt mycket och vi har pratat mycket om manuset. Han har varit väldigt engagerad. Alla tre regissörer har skrivit väldigt mycket av manuset. De har som jag har förstått det fått väldigt fria tyglar och fått arbeta om manuset och utveckla det till ett manus de vill jobba med. Och det tycker jag är bra, för då växer deras engagemang och känner sig delaktiga i helheten. Sedan har vi gått ifrån böckerna också och det gör att det blir en konstnärlig frihet, som de inte hade haft om de hade fått ett originalmanus i händerna. Nu kunde de skapa sina egna förutsättningar.

Får du också vara med och utveckla din karaktär Jorge?

- Ja, i all ödmjukhet får man försöka hjälpa till i den mån man kan. Att utveckla både sin karaktär och helheten tillsammans med regissörren, i det här fallet Jens. Det har varit kul att få arbeta med manuset och även med Joel (Kinnaman) som jag har arbetat med i tre år nu.

Hur känns manuset till "Snabba Cash III"?

- Det känns väldigt bra. Det är ju den avslutande delen i en trilogi, så det är mycket som ska göras. En hel värld ska summeras och avsluta den på ett värdigt sätt och jag tror att Jens är helt rätt man för det jobbet. Dels är han en enorm regissör, sedan är han en fantastisk manusförfattare. Jag tycker att det var helt rätt val av regissör. Jag har ett enormt förtroende för honom.

När börjar ni spela in trean?

- Det där vet inte jag. Det är mycket datum fram och tillbaka. Det är många människor som ska vara tillgängliga samtidigt, men de har säkert en idé när detta ska ske. Jag har förstått som att det ska ske under 2012, men när det blir är svårt för mig att säga. Men manuset är i stort sett klart.

Hur stor roll kommer du ha i trean?

- Min karaktär, Jorge växer mycket från första filmen. Han är mer en huvudroll i tvåan än vad han är i ettan. Han är med mycket mer i tvåan och i trean är han med ännu mer, som det ser ut nu i alla fall. Folk tyckte om karaktären, så han kommer vara med mer och folk dör ju i den här jävla historien. Det är inte "Göta Kanal". Efter ett tag finns det inte så många huvudroller kvar. I ettan dog en handfull och i tvåan är det ännu fler. Man ska inte spoila, men i trean är det inte så många kvar. Så historien kretsar kring de personer som har överlevt. Sedan har det gått några år. I första filmen är alla unga och har inte full koll på läget och i tvåan får man se konsekvenserna av det som gjordes i ettan. Det har gått väldigt lång tid sedan ettan och de har utvecklat som människor.  I trean får man se vilka män de här pojkarna har blivit och hur de lever sina liv.

Så det är flera år emellan tvåan och trean?

- Det är längre tid mellan tvåan och trean, än vad det är mellan ettan och tvåan.

Hur kommer man att känna när tredje filmen är slut?

- Jag tror det blir väldigt blandat. Eftersom det är tre större karaktärer så har alla sin favorit. Sedan är ju inte filmen exakt som boken, men skulle den vara det skulle filmen vara 7,5 timma lång. Det är svårt att skildra en bok som är 5-600 sidor.

Hämtar trean någonting från böckerna?

- Ja. Det är ju en annan form av berättande, så det mer inspirerat av Jens Lapidus böcker än ren filmatisering av dem. Tittarna kommer inte ha en aning vad som ska hända, så det kommer nog bli en gissningslek. Filmen utspelas under en kort period så det upplevs som att allt går snabbare. Man känner att klockan tickar för alla karaktärer.

Du har också varit med i ett avsnitt av agentserien "Covert Affairs", berätta om det.

- Deras resurser är helt otroliga. Under en inspelningsdag skulle två bilar åka in i varandra och jag skulle hänga ut genom ett fönster, mitt på en öppen gata med folk överallt. Jag frågade då regissören hur många tagningar vi hade. Han småler lite och tar med mig till en parkeringsplats där det stod fem Range Rovers och fem Mercedes. "Ah, vi har fem tagningar" säger han. Helt splitternya bilar.

"Snabba Cash" har givetvis öppnat många dörrar för dig.

- Det jag är otroligt tacksam för att jag får jobba som skådespelare i Sverige överhuvudtaget. Innan jag gjorde "Snabba Cash" hade jag ganska mycket erfarenhet, men jag hade inte jobbat regelbundet som skådespelare. Det är något som har hänt efter "Snabba Cash" och det är fantastiskt att få livnära sig på det man tycker om. Det är så få förunnat, folk tenderar att glömma det. Klart man har dåliga dagar, men det är då man får nypa sig själv i armen och tänka på att man faktiskt har torkat pensionärsröv inom Hemtjänsten i två år. När det blir övertid på ett par timmar hör man de gamla konstnärerna som kan gnälla över det. Och frågar de mig om jag inte har några andra planer så säger jag att inga viktigare planer än att fortsätta min karriär.

Vem skulle du vilja se i rollen som Jorge i den amerikanska versionen "Easy Money"?

- Jag skulle tänka mig Diego Luna, Javier Bardem eller Gael Garcia Bernal. Benicio Del Toro känns ju självklar, men han är ju 20 år äldre än mig. Han är närmare 50 nu, så skulle nog bli svårt. Det är så bisarrt att någon ska göra den roll man själv har spelat. Och jag vet inte ens vem Zac Efron är, någon Disney-kille. Jag har ingen koll på vem fan han är. Jag såg mycket affischer när jag var i USA på någon krämig kärleksrulle som såg ruggig dålig ut.

Vilka roller skulle du själv vilja spela framöver?

- Jag är lite av en allätare måste jag säga. Jag har inte gått scenskolan eller jobbat speciellt mycket med teater, så det vore coolt att få testa det. Jag skulle också vilja vara med i en komedi eller en kostymfilm på 1200-talet med något jävla svärd. Det är kul att spela snäll, men det är också kul att spela ond. För man får göra saker som man aldrig får göra i det verkliga livet och komma undan med det.  Jag mördade någon för inte så länge sedan och tio minuter senare satt vi och fikade och det är svårt att göra det i verkligheten.

| 18 maj 2012 23:01 |