Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors

29 november 2018 | 18:00

Sune-aktuella Sissela Benn: "Alla har en supermorsa i sin närhet"

Sissela Benn och Marie Robertson berättar om sin komplicerade relation i vinterns familjefilm "Sune vs Sune".
Det är inte bara Sune som får konkurrens från oväntat håll i "Sune vs Sune". Även hans mamma Karin möter sin perfekta nemesis i supermorsan Gabbi. Filmen bjuder på flera roliga möten och missöden mellan de två kvinnorna, när Sunes mamma tävlar om att vara morsan med bästa fikat och snyggaste bilen.

När jag träffar skådespelerskorna inför filmens premiär, berättar Sissela Benn att det var just en större roll för Karin, och den uppdaterade familje-konstellationen, som lockade henne.

- När jag hörde om det tänkte jag, ska de göra ännu fler Sune-filmer? Men sen läste jag manuset, och tänkte att självklart vill jag vara med. För det var så bra. Jag förstod att det fanns en historia där som måste berättas. Det handlar inte om att mjölka Sune-konceptet. Det fanns en jätterolig historia och det var uppdaterat.

- Jag gillade framför allt två saker: dels är det en film som tar upp saker som är viktiga på riktigt. Det är ingen tramsfilm. Och dels att karaktären Karin var rolig, och hade en egen humor och egen story. Hon är inte bara ett bollplank till Rudolf.
 

Den nya familjen Andersson består av Sissela Benn, Fredrik Hallgren, Tea Stjärne, Elis Gerdt och Baxter Renman.
 
Marie Robertson håller med om att manuset är väldigt roligt, och att det finns mycket att känna igen sig i:

- Istället för att dra det åt ett håll med tokerier, så är det här liksom vår vardag. Det är exakt så här det är! Vi har bara plockat fram humorn i det. Det behövdes ingen ny resa någonstans. För i vardagen finns alla de här sakerna att berätta. Jag tycker det är så fint och roligt med alla de här gränserna mellan barn och vuxen, och hur den gränsen liksom suddas ut. Det är väldigt mycket humor i att se hur vi kapslar in våra känslor, och döljer vår avundsjuka. Hur vi har lärt oss att vi måste säga "Vad roligt, Sissela, att du fick den här stora rollen. Vad glad jag är för din skull", skrattar hon.

Men innerst inne är vi alla barn, menar Marie, och Sissela Benn håller med om att de vuxna beter sig lika omoget som barnen i sina konflikter:

- Ja, de där känslorna är ju så himla primära. Det är en väldigt stark rädsla, att inte duga och inte få vara med. Bli utkonkurrerad. Den tar fram det irrationella och tar bort allt det man har lärt sig som vuxen. Karin förstår ju att avundsjuka inte leder någonstans. Hon säger det till Sune men kan överhuvudtaget inte leva upp till det själv, säger Benn.

- Men jag tycker det är kul att barnen också är komplexa. Att de kan göra bort sig, och man skrattar både med dem och åt dem. Det är så fint att man tillåts driva lite med dem också.
 

Mammorna Gabbi och Karin i "Sune vs Sune". Foto: Nordisk Film
 
Den här konkurrensen mellan mamma Karin och den här supermorsan, som du Marie spelar, är det något ni kan känna igen från er vardag?

Marie: Jag tror att vi alla har en Gabbi i närheten. Alla har någon som är Mamma Perfekt i sitt område. Hon som alltid får till det, alltid hämtar tidigast och bjuder på hembakt. Jag tror att det finns en som vi alla sneglar på och tänker: "Just det, jag borde också ha hunnit eller fixat."

Sissela: Det är så lätt idag att sitta och jämföra sig. Det finns många Gabbis i ens telefon. Den ena är bäst på att baka, den andra är bäst på något annat... Om man jämför sig med alla de här människorna känner man att man aldrig är bäst på något. Folk lägger ut bilder och promotar de sidorna de är bra på. Då känner man sig alltid otillräcklig. Jag tror tyvärr att väldigt många kan känna igen sig i vår relation.

- Men det som blir roligt med det är att det är så passivt aggressivt. De låtsas vara så jävla glättiga. "Vi är bästa kompisar ju!"

Marie: Men med ett gott humör. Det är inte för mycket, tycker jag, det känns realistiskt.
 
 
"Sune vs Sune" får biopremiär fredagen 30 november.
| 29 november 2018 18:00 |