Intervju

Skribent

Mats Karlsson

29 december 2012 | 20:30

Rosamund Pike: "Därför har jag ingen TV"

Kvinnliga huvudrollsinnehavaren i "Jack Reacher" tror inte vi får se hennes karaktär i eventuella uppföljare.

Rosamund Pike har medverkat i Bond-filmen "Die Another Day", dramat "Stolthet och fördom", komedin "Flickorna i Dagenham" och nu är hon bioaktuell med actionthrillern "Jack Reacher" där hon spelar mot Tom Cruise.

Pike var nyligen i Stockholm för att möta fansen och promota för "Jack Reacher" och vi tog chansen att fråga henne om hennes karaktär Helen Rodin har någon framtid, och dessutom vad vi kan förvänta oss av Edgar Wrights "The World's End".

Du verkar vara svag för Sverige, för det här är ditt andra besök. Vad är det med Sverige som lockar?

- Ja, det stämmer. Jag var här för "Stolthet och fördom" för några år sedan. Jag älskar att komma hit, haha. Men det jag verkligen älskar med Sverige är att alla är så bra på engelska. Alla fattar skämten som dras på engelska och det är självklart en fördel.

Du och framför allt Tom Cruise har kommit till Sverige för att ta emot fansen på röda mattan. Hur brukar ni bemöta fansen?

- Tom och jag har haft otroligt kul med att göra "Jack Reacher". Vi kommer överens så bra och vi hade väldigt kul under filminspelningen och även under pressturnén. Vi är stolta över filmen, för den är aningen oväntad. Det är en mörk thriller, men den är både rolig och spännande. Det som kommer att överraska biobesökarna är humorn. Jag tror många kommer bli fascinerade över karaktären Jack Reacher. Han är lite som Dirty Harry.

Filmen baseras på Lee Childs bok "One Shot". Har du läst några av hans böcker och vilken är i så fall din favorit?

- Jag har inte läst alla, men jag är svag för hans "Killing Floor" som är den första boken. Jag brukar alltid gilla den första i en serie, för att den presenterar karaktären. Jack Reacher är en sådan cool och sarkastisk karaktär. Han håller dig på tårna och jag tycker också att det är väldigt attraktivt hos en kille när han inte bryr sig om materiella saker. Han är beredd att leva livet utan onödiga saker.

Hur mycket har du ändrat på din karaktär Helen Rodin från boken?

- Något väldigt betydande har jag faktiskt ändrat på min karaktär. I boken var det tre kvinnor och regissören Christopher McQuarrie har smält ihop dem till en enda karaktär istället. Det var otroligt bra för mig, tack vare det fick jag en betydligt större och intressantare roll att spela. 

Om det blir en uppföljare, kommer vi att få återse Helen Rodin?

- Jag tror att det blir som Bond-franchisen. Kvinnorna kommer och går. Men det finns karaktärer som dyker upp flera gånger. Reacher har ett väldigt speciellt förhållande med sina kvinnor, han är ingen som håller hårt i sina kvinnor, haha. Han drar gärna så fort han har hälsat på dem. När han behöver något från någon då dyker de upp i historien.

Du har sannerligen provat på många genrer, som drama, komedier och science fiction. Var känner du dig mest hemma?

- Jag gillar verkligen att göra komedier. Jag har nyss avslutat inspelningen av Edgar Wrights "The World's End" med Simon Pegg och Nick Frost. Det ska vara avslutningen på en trilogi där "Shaun of the Dead" och "Hot Fuzz" ingår. Det är så befriande att göra komedier.

Vilken typ av roll spelar du i "The World's End"?

- Min karaktär är väldigt jordnära, jag spelar den yngre systern till Martin Freeman och det är fem killar som återförenas som återupplivar skolåren med en sista hemsk pubrunda. Jag är tjejen som får följa med på den resan med 12 pubbar och 12 pints. Det är en hemsk sak att göra!

Hur pass rolig är din karaktär?

- Simon ger alla en möjlighet att vara rolig. Alla karaktärer har sina humoristiska ögonblick. Men eftersom det är Simon Peggs och Nick Frosts film, får de självklart de bästa replikerna. Det är många komiska slagsmål i filmen som gör den väldigt rolig.

Nästa år kommer du att återförenas med Pierce Brosnan i "A Long Way Down". Hur långt har ni kommit med den?

- Jag har precis avslutat inspelningen och jag har en väldigt liten roll. Jag skulle beskriva min roll som en förtjusande cameo. Men jag ville göra rollen, på grund av Pierce och Nick Hornby. Han skrev också manuset till "An Education" och den här en filmatisering av en Hornby-roman. Det är fantastiskt när man får spela huvudrollen, men ibland kan det vara skönt att bara spela in några få scener. Min karaktär är ett nyhetsankare och det var kul att få åka runt till TV-stationer, speciellt med tanke på att jag inte har någon TV.

Nu gjorde du mig nyfiken. Varför äger du inte en TV?

- Det är bara en av sakerna som jag inte kommit till skott med. Jag gillar att göra min research när det kommer till att införskaffa de nödvändiga sakerna man behöver ha. Sedan när man inte har en TV kan man njuta av det. Men jag har en skärm där jag tittar på film. Hursomhelst insåg jag att det är inte så smart att vara utan TV, när OS sändes. Man är en idiot som missar de stora kulturella eventen. Så nu planerar jag faktiskt att införskaffa en.

Kolla in videon nedan, där Pike berättar om sin roll i "The World's End".

"Jack Reacher" får biopremiär 4 januari.

| 29 december 2012 20:30 |