EXKLUSIVT

Skribent

MovieZine

11 februari 2019 | 17:00

Robert Rodriguez: "Jag ville göra en James Cameron-film"

Vi pratar med Robert Rodriguez om bioaktuella "Alita: Battle Angel" - våldscenerna, åldersgränsen och uppföljaren.
Med filmer som ”Desperado”, ”Machete” ”Sin City” har Robert Rodriguez etablerat sig som en visuell regissör med smak för våld och mörk humor. Nu är det dags för hans mest påkostade film hittills, där Rodriguez får adaptera mangaserien om cyborg-tjejen Alita till bioduken. Manus är skrivet av James Cameron, och Rodriguez berättar för oss hur deras samarbete såg ut.

Vi får också veta varför åldersgränsen landade på PG-13, och hur tankarna går kring en eventuell uppföljare.
 
Hur jobbade du och James Cameron ihop? Höll han sig borta, eller gav han dig regitips?

- Nej, han ville att jag skulle göra min egen grej. Han sa: ”Gör det till din film”. Men jag sa: ”Jag vill ju göra den som dina filmer! Det är hela poängen, jag vill göra en James Cameron-film”. Jag kunde maila iväg en fråga mitt i natten, och han svarade tillbaka med långa, mästerliga svar. Han hjälpte mig genom manusstadiet och tittade på vad vi hade filmat. När filmen klipptes såg han den direkt och gav mig sina anteckningar. Han var min mentor. Men vi har känt varandra i 25 år och varit goda vänner länge.

Vad fick dig att vilja göra filmen?

- Han och jag har försökt jobba ihop många gånger under dessa 25 år. Vi har alltid velat göra något ihop. Men så hörde jag om ”Alita” och frågade när han skulle göra den. Han sa att det blir antagligen aldrig av, eftersom han höll på med ”Avatar”. Han visade mig sitt manus, han visade mig allt material och teckningar han hade gjort, med de stora fotorealistiska manga-ögonen, och jag tänkte - wow! Det hade jag aldrig sett förut. Det var något spännande och nytt för mig, även om han hade utvecklat det sedan femton år, kändes det fortfarande som något nytt man inte har sett. Jag läste manuset och såg en otrolig möjlighet att göra något betydligt större än vad jag vanligtvis gör. Med hans hjälpande hand, så jag inte gick vilse.
 

James Cameron och Rosa Salazar på galapremiären i London.
 
Du har jobbat med CGI innan, men inte på så stor skala.

- Allt handlar om skalan. Han sa till mig: ”Du har gjort allt det här förr, så du kan tekniken. Det handlar bara om skalan, och det hjälper jag dig med. Du ska få rätt team.”
 
Rosa Salazar är väldigt rörande i den här filmen. Man hejar på henne.

- När hon kom in i rummet för sin provfilmning blev jag så tagen av hur hon var, så uttrycksfull och äkta. Om vi kan få det att lysa igenom CGI:n så har vi skapat en otrolig datoranimerad rollfigur. Någon som folk faktiskt kan relatera till, eftersom hon känns så mänsklig. Man kan sätta en riktigt stoisk skådespelerska i rollen, och det vore inte fel eftersom hon är en krigare. Men det vore inte lika spännande som hur hon tolkar materialet.

Hur arbetar du med våldet i actionscenerna? Filmen är från 11 år i Sverige, men hade fått 15-årsgräns om det var människor och inte cyborgs.

- Ja, man ser karaktärer som blir av med armen, och blodet är blått. Huvuden flyger. Man kommer undan med mycket när de är robotar. Vi tänkte att vi gör det så intensivt det behövs, och vi kan alltid tona ner det efteråt. Vi kan alltid göra blodet blått eller ta bort det helt. Men man måste känna att mycket står på spel, folk kan dö när som helst.
 
 
Slutet antyder starkt om en uppföljare…

- Hon har just precis fått reda på vem hon egentligen är. Och hon har en tydlig riktning och ett uppdrag. Förhoppningsvis får vi in tillräckligt med biopublik.

Pratas det om en andra film? Skulle du vilja göra den?

- Jag skulle gärna göra en uppföljare! Det finns massvis med historier. Vi har bara rört vid två böcker av trettio. Vi behöver publikens stöd, det är upp till dem om de vill se mer.

Är du själv ett manga-fan?

- Jag älskar manga och grafiska romaner. Speciellt ”Sin City” och ”Alita”, där författaren också är konstnären. Lite som att skriva och regissera sin egna film. De har sin egna vision, och det är vad jag speciellt lockas till.

Blir ”Machete Kills Again In Space” din nästa film?

- Haha, de säger alltid att jag ska göra den. Jag kan inte berätta vad min nästa blir. Det är ett topphemligt projekt, som ska spelas in i sommar.
 
Gunnar Rehlin
 
 
”Alita: Battle Angel” kommer på bio 13 februari.
| 11 februari 2019 17:00 |