Intervju

Skribent

Emma

4 februari 2014 | 19:30

Peter Magnusson om sina tre huvudroller

Spelar Anders, Steven och Kennet i "Tillbaka till Bromma", en fristående fortsättning på serien "Blomstertid".

I fejkdokumentären "Tillbaka till Bromma" spelar Peter Magnusson de tre männen Steven, Anders och Kenneth, vars liv hänger ihop på flera sätt. Vi följer männen i deras dagliga liv under ett antal vårdagar, från perspektivet av ett filmteam som gör en dokumentär om männen.

Filmen är en fortsättning på TV-serien "Blomstertid" som sändes i TV4 2009, och handlar om samma karaktärer som filmen fast fem år tidigare.

- Jag och Martin Persson (regissören) ville egentligen redan då göra en film, men det var lite för tidigt, jag hade inte gjort någon film tidigare. Så då fick vi göra en TV-serie. Filmen och serien liknar varandra, fast karaktärerna går igenom andra saker. Det är en så kallad fejkdokumentär, som inte gjorts på film så mycket, så det är en av de mest originella filmer som jag har gjort. Och nu har vi fått göra det och det är vi glada för, berättar Peter Magnusson.

Peter Magnusson och Martin Persson har delvis låtit sig inspireras av fejkdokumentärer som "The Office" och "Spinal Tap".

- Men det finns inte någon enskild serie eller film som vi har tänkt på, utan vi har verkligen försökt att skapa någonting eget. Alla de fejkdokumentärer som jag har sett har det gemensamt att de är renodlade komedier, de är väldigt roliga hela tiden, och det var det vi inte ville göra här. Det är en komedi, men vi ville att den också skulle vara allvarlig och innehålla mer än bara skämt. Vi ville att den skulle kännas. Och det hoppas jag att man gör, att man verkligen bryr sig om de här karaktärerna.

- Man kan göra en film som är kolsvart och jätteeländig, och så kan man göra en film som är rolig. Oftast har man en bild av att det mörka är allvarligare och viktigare på något vis, men det håller jag inte riktigt med om, för båda de delarna är ett spektrum av livet, både humor och ångest. Vad jag än gör så kommer det att finnas någon slags humor i det, för det är en sådan stor det av mitt liv, hittills i alla fall.

De tre huvudkaraktärerna är väldigt olika varandra. Steven är den fria själen som inte vill låta sig bindas, Anders är bankmannen som mäter sitt liv i pengar, och Kenneth är läraren som inte riktigt lyckas i kärlekslivet.

- De är någon slags blandning av olika människor som vi har haft i vår uppväxt som vi har försökt tydliggöra på något sätt genom att skilja ut dem, men som vi har en relation till på olika sätt. Sedan är de väl kombinationer av en massa olika karaktären men med ett gemensamt problem, att de inte vågar säga vad de egentligen känner. Det är väl det de ska försöka komma fram till på olika sätt. Och det var lite det som vi ville berätta, i formen av dessa tre karaktärer, med olika men också gemensamma problem. Det är inte omöjligt att folk i vår närhet har känt igen sig i karaktärerna, men jag tänker också att massor av personer kan känna igen sig i dem. Jag kan det i många delar av alla karaktärer, det finns lite av dem alla i mig.

TV-serien "Blomstertid" plockades upp av den amerikanska TV-kanalen ABC, som spelade in en säsong av den.

- Karaktärerna hette till och med samma sak, Anders, Steven och Kenneth. Och så lade de till en del karaktärer för att det skulle vara längre, en timme långt istället för en halvtimme. Det var superknasigt, karaktärerna såg exakt likadana ut, men spelades av olika skådespelare. De körde tre avsnitt, sedan funkade det inte tittarmässigt. Om du frågar mig vad det berodde på så var den för tråkig, de hade tappat bort humorn. Skådisarna var duktiga i sig, men de var unga och supersnygga allihop.

- För oss var ju själva grejen att jag spelade alla tre huvudpersonerna, det var det som var essensen i det. Men det var en spännande resa att få vara med om, det var något som bara hände, och det var skitkul. Det är första gången som en svensk serie överhuvudtaget har spelats in där borta, så det var en väldigt stor grej.

"Tillbaka till Bromma" har biopremiär onsdagen 19 februari.

| 4 februari 2014 19:30 |