Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors

29 mars 2014 | 22:01

Özz Nûjen: "Jag ser till att förverkliga mina drömmar"

Dags för svensk långfilmsdebut för Özz Nûjen i feelgoodkomedin "10 000 timmar".

Det närmaste komikern Özz Nûjen kommit svenska biodukar hittills är när han ståuppade på landets biografer. I Frankrike är han, otippat nog, redan en filmstjärna med två stora roller bakom sig. I komedin "10 000 timmar" får han äntligen visa upp sig som skådespelare på hemmaplan, när han coachar Peter Magnusson till att bli fotbollsproffs.

- Jag spelar Bengtsson, bästa kompis till Peters rollkaraktär Erik. Alltid glad, ställer upp, lite retsam och kanske lite jobbig ibland. Men alltid positiv. Erik vinner 25.000 i månaden i fem år. Där kommer jag in och ska bli hans manager, berättar Nûjen för MovieZine.

En gång i tiden showade du under namnet "Standup istället för bio", sedan blev det "Standup på bio". Vad föredrar du själv för underhållning en fredagskväll - standup eller bio?

- Varför inte förena? Det som oftast missas är att biograferna är fantastiska standup-scener. Alla ser bra och har uppmärksamheten mot scenen. Jag tycker om biografer. Det ger förväntningar och underhållning.

Är du själv fotbollsintresserad?

- Jag är jättesportintresserad. Jag älskar fotboll. Både att titta på och spela själv. Om jag är bra på det? Det får andra avgöra. Det är som att sjunga, man tror att man sjunger bättre än vad man gör, haha.

Peter Magnusson visade upp en mer seriös sida i "Tillbaka till Bromma". Var landar er film?

- Han har ju en väldigt seriös sida också. Men vår film är mer feelgood, en sån där väldigt svensk och mysig familjefilm. Men lite modest och vardagsrealistisk på något sätt.

Özz Nûjen har också stått på teaterscenen, och haft roller i deckarserier som "Wallander" och "Irene Huss". Han har däremot hunnit spela in två franska långfilmer.

- En fransk-kurdisk regissör var i Sverige och höll en föreläsning. De behövde en spontantolk och voila, där fanns jag. Men jag gjorde det lite roligare och sa det han "egentligen menar". Jag berättade att jag var komiker, och så ringde han mig om en biroll fyra år senare. Då var det bara att åka dit.

- På premiärfesten efteråt kom det fram två stycken som ville erbjuda mig en huvudroll i en ny film. Jag var trött och ville egentligen bara hem och sova, och tyckte inte att det var kul. Jag trodde först att de skämtade.

Känns det kanske skönt att filmerna inte visats i Sverige?

- Nej, jag bryr mig inte. Det är inga mästerverk. Men det var bra, jag fick visa lite andra sidor.

Hans nästa roll blir som statsminister, i nya showen som spelas i Stockholm och Göteborg under våren.

- Jag är som en riktig statsminister, jag skiter i resten av landet. Jag är den enda riktigt ärliga statsinisterkandidaten, det är min "usp", som det heter. Politik är viktigt. Alldeles för viktigt för att ligga i händerna på politikerna själva. Politik är fint, tycker jag. Och så viktigt att det är värt att skämta och driva med det, att visa på det absurda inom politiken.

Hur gör man politik roligt?

- Ibland räcker det bara att säga vad de egentligen har sagt. Som vår nuvarande statsminister som stolt säger: "Jag är inte feminist, jag är moderat". Bara det kan trigga mig. "What the fuck, vad säger du...?" Feminism är vanlig jävla rättvisa, det är ingen nazism eller extremism. Så vad är problemet?

Vem har mest humor inom politiken idag?

- Jag tycker Göran Hägglund är väldigt rolig, både privat och politiskt. Han är snabb i huvudet. Jag gillar honom. Sen är Barack Obama i en klass för sig. Vissa grejer han gör är rena standups.

Varför ska man se "10 000 timmar"?

- Det är dels fotbolls-VM snart. Och dels väcker den tanken, när man är 35, "Ja, jag kan bli fotbollsproffs". Den viljan har alla. Många känner igen sig. Man kan se den och må bra samtidigt. Tänk dig att spela fotboll åtta timmar om dagen i fem år.

Vad skule du göra om du vann på Triss?

- Jag skulle göra film.

Är det en dröm du har?

- Nä, jag ser till att förverkliga mina drömmar. Så jag kommer att göra det. Det kan dröja långt, man vet aldrig vad som händer.

Se ett klipp ur filmen:

"10 000 timmar" har biopremiär 4 april.

| 29 mars 2014 22:01 |