Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

10 augusti 2012 | 19:01

Nu leker Amanda Ooms med de stora grabbarna

Den osannolika stjärnan i sommarens actionblockbuster "The Expendables 2" berättar om den absurda inspelningen i Bulgarien.

Vi blev nog alla lika förvånade (och lite stolta!) när det blev klart att Amanda Ooms knep en plats i rollistan, bland namn som Sylvester Stallone, Chuck Norris och Jean-Claude van Damme. Med premiären av "The Expendables 2" runt hörnet ringde vi upp Amanda, för att höra allt om den absurda inspelningen i Bulgarien.

Hur hamnar du som svensk skådespelerska i en sån här supermacho och superamerikansk film?

- Jag har bott i England och har fortfarande en agent där. De bad mig att skicka in ett band, då gjorde jag det och fick rollen! Jag hade inte träffat någon, det var helt absurt faktiskt.

Hur stor är din roll?

- Det är det jag undrar! Jag har inte fått se filmen än. Jag har ingen jättestor roll, men för att vara tjej i en sån film är det nog en stor roll. Jag spelade iallafall in fem, sex scener. Inga stunts, haha, men jag har några scener mot de här grabbarna. Öga mot öga with the big guys! Det var lite kul när jag kom dit första inspelningsdagen, då hade jag gått omkring i Sofia på standby med mobiltelefonen och inte träffat någon. Sen plötsligt ringer de, in i bilen, upp i bergen, på med alla kläder och plötsligt står jag öga mot öga med hela gänget! Och min första replik ska vara "Who are you...?!" Det kändes helt orealistiskt, jag kunde inte bestämma om det var verklighet eller på TV:n. Det var så skumt.

Det har sagts att hon är krypskytt...

- De kallar henne "sniper"... Jag har ju ett gammalt gevär, men jag vet inte. Det har stått i något pressmeddelande, sen har folk plockat upp det. Men hon heter Pilar och är ledare för kvinnorna uppe i någon bulgarisk by och pratar konstig, bruten engelska. De är på jakt efter de som är bovarna i historien. Kvinnorna har gömt sig i kyrkan i byn, de har tagit alla våra män och söner och jag har gömt de sista ungarna. Sen håller jag något slags tal om vad som har hänt och ber dem om att hjälpa oss, om de kan få tillbaka våra barn. Så bara statist, det är jag inte, men det är ingen jättestor roll. Det känns konstigt liksom, "By the way, I was in "Expendables 2".

Får du några actionscener?

- Jag håller bara i ett skitdåligt, gammalt jaktgevär. That's it.

Det här är snubbar som var hur stora som helst på 80- och 90-talet. Vad har du själv för minnen av Stallones eller Schwarzeneggers filmer?

- Jag har mest förhållande till Stallone. Arnold Schwarzenegger-filmerna har jag knappt sett. Men Rocky-filmerna, de är bra! Han är ju bra där på något konstigt sätt. Men jag kan inte påstå att jag är någon actionfilmperson. Jag har verkligen inte något djupare förhållande till det hela. Men det ska bli rätt kul att gå på premiären. Alla mina kompisars barn tycker det är totalt kult att jag är med! Jag har inte riktigt fattat vitsen med det, men ska iallafall ta på mig något snyggt och ha en rolig kväll.

Fick du umgås med dem? Hur är de privat?

- Jag var där i tre omgångar och gick omkring och var standby mycket. Vi käkade lunch och firade thanksgiving. Jag hängde runt där. Pratade rätt mycket med Sylvester Stallone mellan tagningarna, han är rätt rolig faktiskt. Men det måste vara konstigt att vara en människa som inte kan åka någonstans på jorden. Om han så åker ut till djungeln, kommer det en människa som känner igen honom. Han är som Mick Jagger eller Bob Dylan, om vi ska ha referenser från mitt liv (skratt). Han har ett litet harem av människor omkring sig hela tiden. De var coola, men jag har ingen kontakt med någon av dem efteråt. De har stenhård disciplin, hela det här gänget var uppe klockan fem på morgonen och tränade, för att hålla musklerna hårda! Det var ett pådrag med att få ihop allt. De är ju inte så unga heller, så de haltade ju omkring, haha. Men det var kul, schyssta människor helt enkelt.

Vad var den märkligaste upplevelsen där som du kommer att minnas längst?

- Det är ju lite speciellt, eftersom de är såna animerade figurer på något vis. Jag träffade inte alla, du vet, de kostar så mycket pengar per dag. Oftast gör man alla närbilder på dem - Arnold träffade jag inte ens, han var bara där kanske fyra dagar sammanlagt. Sen gjorde de alla hans närbilder, sen filmar de åt andra hållet med bara pinnar med lappar på! De har inte råd att ha dem hängandes, de kostar väl en miljon om dagen. Helt absurt. Det är ganska otippat att just jag är med i en sån här film, det kommer blir ganska kul när jag är gammal och gaggig att ha det här i mitt CV. Jag tror inte jag har någon framtid i den branschen, men kul var det! Det är jäkla spännande att se alla duktiga stuntmän. Det är en jätteapparat, hur många kameramän som helst. Det var en upplevelse.

Är Pilar en roll som kan komma tillbaks i en tredje film?

- Det skulle ju vara om de återvände till Bulgarien. Men det verkar osannolikt, om inte Pilar blir hämtad av en av de här... (skratt) Jag har ingen aning om en tredje film, har inte hört något. Men det blir det säkert. The money machine!

Slutligen, vem är din favorit-actionhjälte?

- Vilken svår fråga till mig! Jag har nästan inte sett någon av de här filmerna hela, det brukar vara att jag ser halva på flyget till Amerika innan jag somnar. Det är verkligen inte min genre. Jag tror inte jag kan peka ut en actionhjälte, det får bli Stallone som skådis då.

Vad ska du göra härnäst?

- Jag är just på väg till Åland för att spela in en film. Nu ska jag göra något helt annat, ett psykologiskt drama är mer min genre.

Missa inte "The Expendables 2" på bio från 22 augusti. Här har du dessutom chansen att tävla om galabiljetter till filmen!

| 10 augusti 2012 19:01 |