Intervju

Skribent

Rebecca Unnerud

20 augusti 2013 | 14:01

Nörden i Skarsgård-klanen axlar sin första huvudroll

MovieZines Rebecca Unnerud pratar sociala medier och favoritfilmer med den talangfulla tonåringen Valter Skarsgård.

Valter Skarsgård är senast i raden av Skarsgårdare som ger sig in i filmens värld. Han har synts på film sedan barnsben (debuterade i kortfilmen "Att döda ett barn" 2003 och långfilmen "Detaljer" samma år) och bland annat varit med i "Arn"-filmerna men det är i höst, med huvudrollen i "IRL", som han står inför sitt stora genombrott.

"IRL" (In Real Life) bygger på den belgiska boken "Nothing Was All He Said" av Nic Balthazar, romanen har också blivit teaterpjäs musikal och film i form av biosuccén "Ben X". Valter spelar problemfyllda Elias som är mobbad och inte kommer undan sina plågoandar som finns på skolan, på tunnelbanan och på nätet. Han flyr in i The Secret World, ett onlinespel, där han möter Sc4rlet (Happy Jankell), en skicklig och vacker tjejsoldat. Filmen är ett gränsöverskridande äventyr om ondska bland tonåringar i en värld av sociala medier.

Du är 90-talist och är en del av internetgenerationen. Vad tycker du om sociala medier?

- Jag använder både det och online-spel väldigt mycket. Jag gamear och brukar se mig som en nörd. Jag är ofta inne på Facebook och Instagram där jag är väldigt aktiv, mycket av ens sociala liv hamnar ju i de sociala medierna. Det är mycket positivt eftersom man kan ha kontakt med människor på ett helt annat sätt än vad man kunde innan. Men nackdelarna (som tydligt framställs i filmen) är att det går att utsättas på ett annat sätt på internet. Det är lättare för folk att vara elaka på internet än i verkligheten eftersom de kan vara anonyma och gömma sig bakom en skärm. Det känns inte lika verkligt när det inte går att se att personen lider.

Hur skulle du beskriva din karaktär? Finns det några likheter er emellan?

- Jag skulle beskriva honom som en osäker kille när han är i verkligheten, men väldigt självsäker när han är i spelet. Jag tror att det är därför han spelar så mycket, för honom är verkligheten inte verklig utan något han måste stå ut med tills han kommer in i sin verklighet som är spelen där han kan vara sig själv, ta plats och leva sitt liv. Det är väldigt viktigt för honom att spela för annars hade han inte klarat sig.

När bestämde du dig för att bli skådespelare?

- Jag har alltid varit intresserad och velat filma men det var först när jag fick rollen som Elias (för 1 1/2 år sedan) som jag bestämde mig.

Vad har du på gång för kommande roller? 

- Inget officiellt. Jag gjorde just en tysk vikingafilm i Danmark (spelar sonen till huvudrollsfiguren Sigrun i "The viking women", en tysk dramadokumentär i två avsnitt reds. anm) men nu är jag mellan projekt och ska börja skolan igen.

Av höstens svenska filmer, vilken ser du mest fram emot?

- Det var många coola filmer som fångade mitt intresse men framförallt "Snabba Cash: Livet Deluxe", jag känner ju väldigt många som är med där. Fast jag har inte sett tvåan (skratt).

Vilka är dina favoritfilmer?

- "Star Wars" och trilogierna "Sagan om ringen" och "Batman". Jag gillar sci/fi och fantasy helt enkelt. Jag gillar även gamla klassiker som "Gudfadern" och "Gökboet" men de andra filmerna har jag växt upp med och de är en del av min nördpersonlighet, säger Valter med ett stolt leende.
 
Erik Leijonborgs "IRL" har biopremiär 25 oktober.

| 20 augusti 2013 14:01 |