Skribent

Mats Karlsson

2 maj 2012 | 19:01

När kommer IMAX till Sverige?

Från IMAX till biljettpriser och mobilförbud på bion: vi ställer frågorna du alltid undrat över, till SF:s informationschef Thomas Runfors.

I förra veckan öppnade biograf Rigoletto portarna efter den stora ombyggnationen som har pågått sedan september 2011. MovieZine tog ett snack med informationschef Thomas Runfors på SF Bio för att ta reda på de kommande utvecklingsplanerna för Sveriges biografer och om IMAX ingår i de planerna.

Rigoletto känns verkligen som filmnördarnas paradis efter ombyggnationen, men hur tror du att barnfamiljerna kommer att reagera på nya Rigoletto? Är det inte risk att de kan vända i dörren och drar till Sergel istället?

- Nej då, många av filmerna på Rigoletto kommer att vara för barnfamiljerna. Det blir stora Pixar-filmer som kommer at få premiär här. Sedan att man kanske inte är så attraherad av VIP-projektet som barnfamilj är inte så konstigt, för det blir ju ganska dyrt om hela familjen ska gå på det. VIP-salongen är inte tänkt för barnfamiljer.

Vad blir nästa steg med utvecklingen av  SF:s biografer? Blir det rent av IMAX?

- Ja, IMAX har vi tittat på, men jag har inget besked att lämna där. Vi får se. Det är en ganska dyr lösning med IMAX, men det finns andra sätt. Det finns en biograf i London som heter Westfield där man har gjort ett liknande IMAX-koncept, fast man har inte köpt licensen som kostar oerhört mycket pengar. Sedan är det svårt att bygga om en befintlig biograf till IMAX, det krävs ju en enorm takhöjd. Men ett framtida projekt där man bygger nytt kan man tänka sig att göra den till en IMAX, men vi är inte där än.

Men ni har i alla fall inte avfärdat IMAX i Sverige?

- Nej, det har vi väl inte, men det viktiga är att ha stora dukar och bygga ut så mycket som det går för att ge den rätta bioupplevelsen. Då kanske man kan tycka att IMAX är ett steg till, men med tanke på det ljud och bild vi har idag så känner jag mig ganska nöjd.

Ett hett diskussionsämne i USA har varit om man ska tillåta biobesökare att twittra på biograferna. Hur är SF:s inställning till användandet av sociala medier med mobilen och läsplatta?

- Vi tycker att man ska stänga av mobilen under biobesöket och det brukar vi säga till dem också. När vi får tillfälle börjar vi med att hälsa alla välkomna och stänga av mobilerna. Det tycker vi är en artighet mot de andra besökarna. I USA är det mer fritt där man till och med hämtar mat under visningen, medan här i Sverige sitter vi knäpptysta. Det är mycket svårare i Sverige med twitter och annat och vi får ofta tala om hur vi gör i Sverige. Men det är inget problem, de flesta förstår att man får vänta med att uppdatera sin Twitter och Facebook tills man är hemma igen.

Hur kommer det sig att många bra filmer går direkt till DVD medan skräpfilmer går upp på bio?

- Jag vet inte riktigt vad du menar med skräpfilm, men vi är en kommersiell biografkedja. Vi får inga bidrag för att visa filmer. Vi lever enbart på våra biljettintäkter och därför är det viktigt att ha en mix som folk vill gå och se. Uppföljare med Harry Potter och sådana filmer finns det en publik för, men vi försöker i mån av plats ha ett brett utbud. Visar vi exempelvis en Harry Potter finns det utrymme för att visa en smalare italiensk film. Men för att en film ska gå upp på bio finns det en distributör bakom som ska satsa på marknadsföring, ta fram filmkopior, trycka affischer, annonsera och det är distributören som gör det. Så det är inte enbart vi som tar det beslutet.

Vad kommer annars hända med SF Bio framöver? Har ni något kul på gång?

- Vi byter ut dukar och uppgraderar våra biografer hela tiden, men några nya ombyggnationer har vi inte på gång. Vi kollar däremot på våra riktigt gamla biografer runt om i landet för att uppdatera dem, men det är många faktorer som ska spela in för att det ska bli av. Det är en ständig utveckling av våra biografer och det måste vi ha.

Det är fortfarande väldigt många som inte ser fördelarna med 3D, utan de vill hellre se filmen i 2D. Hur pass allvarligt tar ni dessa önskemål från era biobesökare? Hur har ni gjort med "The Avengers" till exempel?

- Jag kan inte svara på det på rak arm, men vi försöker alltid ha en 2D-kopia också. Men blir svårare att tillgodose önskemålen utanför Stockholm där vi färre salonger att tillgå. Det finns även andra filmer som ska visas. Eftersom det är störst intresse för 3D så blir det bara 3D på några ställen. Men där det är möjligt kör vi i båda formaten.

I England ser man ofta olika prisklasser på sittplatserna, beroende på om man sitter längst fram eller längst ut på kanten eller i mitten av salongen. Finns det några sådana planer i Sverige?

- Nej, sådana planer har vi inte. Men här har vi som du vet en VIP-salong. Det som vi har gjort på en del biografer är att vi har extra benutrymme på vissa platser, exempelvis på biograf Sergel i Stockholm. Det kostar 10 kr extra. I Västerås har vi en VIP-rad med läderfåtöljer som också kostar lite extra.

Finns det inga planer och ambitioner på att sänka priserna på de sämre platserna?

- Nej, det gör det inte. Vi menar att var du än sitter i salongen ska du se och höra lika bra. Vi kan ju inte erbjuda en sämre upplevelse, för det finns inga platser i salongen som är dåliga. Det finns folk som väljer att sitta längst ut på kanten av olika skäl och det finns de som gillar att sitta längst fram.

Varför sänker man inte priser som har gått ett tag på bio och inte har lika fyllda salonger. Skulle det inte vara en bra idé att rabattera och dra mer folk till visningarna?

- Det har hänt att vi har gjort så ibland. Vi har haft erbjudanden där man kan gå två men betala för en. Men det är samtidigt ge signaler att den här filmen går inte så bra, snälla kom och se den nu. Det är inte riktigt så vi jobbar heller. Vi har ett fast pris på bio, men det finns möjlighet att se filmen lite billigare genom att köpa rabattkort när man är med i Bioklubben. Vi belönar hellre våra trogna biobesökare.

Vilken fråga skulle du vilja ställa till cheferna på SF? Kommentera nedan, så ser vi till att framföra dem.

| 2 maj 2012 19:01 |