Intervju

Skribent

Matt Doherty

10 november 2011 | 16:30

MovieZine möter Henry Cavill

Henry Cavill har huvudrollen i Tarsem Singhs actionäventyr "Immortals" som går upp på biograferna denna vecka. Cavills nästa film blir Zack Snyders "Man of Steel" där han axlar den klassiska superhjälten Superman. MovieZine träffade Cavill i Los Angeles och under intervjun blev det givetvis blev mycket snack om "Immortals", men även om Superman och hur han förberedde sig för att tackla en sådan inarbetad karaktär.

Henry Cavill blev först rollsatt för att spela en tronarvinge i "Immortals", men under produktionens gång blev hans karaktär istället en bastard. Så här säger han själv om det hela:

- Tarsem hade en mycket klar vision och ville skydda mig från allt som var oklart och förändrade sig. Han gav mig allt som var definitivt och klart. Jag gjorde detsamma och gav honom min tolkning. Han sa vilka delar som kanske fortfarande skulle förändras och bad mig att inte fokusera på dem. Basen av karaktären var alltid densamma, vare sig han var en kung från början eller inte, växte han upp i samma miljö.

Du spelar en hjälte i "Immortals" och en amerikansk hjälte, Superman, i nästa film. Vad är det som gör att du kan spela hjälte?

- Oj, jag tror att det är samma sak för alla män och kvinnor... det är en typ av möjlighet att vara den hjälte man var när man var barn, när man slängde med sin pinne, lekte med soldater, eller cowboys, eller vad det nu är. Det är den där viljan att ställa saker till rätta, viljan att rädda världen, viljan att vara viktig. Att vara duktig på det man gör, alla de sakerna.

Hjälpte träningen från den här filmen dig att spela Superman, hur i så fall?

- Det enda sättet det hjälpte på var... ett par sätt: Skådespelarerfarenhet, vilken skådespelarerfarenhet som helst är kanon inför nästa jobb. Och den fysiska erfarenheten, eftersom Superman är så fysiskt krävande. Och jag behövde byta kroppstyp fullkomligt för det. Så efter att ha jobbat så hårt med "Immortals" var jag mentalt förberedd för att jobba på Superman. (Henry Cavill tränade i sex månader inför "Immortals".) 

Här är en kuggfråga, läste du grekisk mytologi eller Superman som tonåring?

- Är inte det samma sak?

Freida Panto sa att du var en inspiration under inspelningen och att hon var imponerad av din arbetsmoral.

- Fantastiskt! Tryck det! 

Hur bestämde du dig för att göra den här rollen? Freida sa att du var där 5.30 varje morgon och var den sista att lämna varje dag.

- Vilken otrolig sak att säga, hur förbereder man sig för det? På samma sätt som jag förbereder mig för vilket jobb som helst, eller vad som helst. Vad man än gör i livet, om man ska göra det, gör det ordentligt och gör det med allt du har, annars, gå hem. Och det är den artiga versionen av vad jag skulle säga. Engagera dig. Och njut. Hur svårt det än är, kan man alltid hitta någon del av det som är roligt. Jag visste att det skulle vara fysiskt krävande från början, så jag tog det som en möjlighet att njuta av att komma i form. Och tog med det vidare i livet efteråt. Smärta pågår bara en kort stund medan vinsterna man får varar hela livet.

Du lyckas blockera dina erfarenheter av att spela Man of Steel, och allt som kommer.

- Blockera? Det måste man. Speciellt när det kommer till att alla ska uttrycka sina åsikter och tankar om det hela. Alla har en rätt till det men man vet inte varför en person tycker som de gör. Med tanke på det måste man kunna ta sådana saker med en nypa salt. Det som är bra är bra. Det är som träning, när man tränar hårt och försöker uppnå en särskilt bild i spegeln och man ignorerar det som är bra för att det redan fungerar, det är bara det som ännu inte är uppnått som man får panik om. Det är samma sak med respons på internet eller publikens respons till ett uppträdande. Komplimangerna lägger man åt sidan, ok, jag har det. Det är den där negativa responsen som man klamrar sig fast vid och den måste man blockera och ta med en nypa salt för att göra sitt bästa utan externa influenser.

Du lämnar "Immortals" och ser ut som en simmare, så kommer du till Superman där du behöver en helt annan kropp, vad säger de? Ändra din diet, ändra träningssätt?

- Jag börjar från början, vilket var slutet av "Immortals". Jag fick ett jobb, "Cold Night of Day", där regissören sa: "Jag vill inte att du ser ut som du gör. Jag vill att du ser ut som en normal person, så ingen mer träning, ät, drick och njut." Och det gjorde jag. Jag åt och drack men jag njöt inte. Och så kom jag till "Superman" och där behövde de inte säga någonting, det var uppenbart hur de ville att jag skulle se ut. Mark Dwight, grundaren av Jim Jones gav mig en träningsrutin för en månad som bas, till dess att jag träffade honom i Los Angeles. Och från den stunden var det tydligt att det skulle bli en viktbaserad träningsrutin. Det var uppenbart att jag behövde bli lite större.

Hur mycket gick du upp i vikt?

- Oj, jag vet inte. Men jag blev större och jag har inte slutat träna sedan i mars.

Vilken röst använder du i Superman?

- Jag använder en amerikansk dialekt. Mellanvästern. Men min egen röst.

| 10 november 2011 16:30 |