Intervju

Skribent

Erik Augustin Palm

9 mars 2012 | 12:01

MovieZine möter hårde Hardy

Han är Hollywoods nye bad boy-favorit. Brittiske Tom Hardy – som just nu är bioaktuell i Sverige med Tomas Alfredsons hyllade "Tinker Tailor Soldier Spy" och den romantiska actionkomedin "This Means War" – kniper råbarkade roller på löpande band.

Efter att ha imponerat i den aningen förbisedda MMA-filmen "Warrior" och skruvat upp förväntningarna inför "The Dark Knight Rises" genom trailern där han syns som Batmans nemesis Bane, står det nu klart att Hardy kommer att spela gangsterbossen Al Capone.

Frågan är dock om någon annan av hans roller kommer att överträffa Bane gällande ogenomtränglig coolhet. Bilderna och klippen som har släppts hittills utlovar precis vad vi alla har hoppats på. Insvept i ett Christopher Nolan-dystopiskt Gotham City vältrar sig Bane fram som en mänsklig bulldozer, med sin bisarra, militärinspirerade mask.

När MovieZine träffar Tom Hardy i Los Angeles är det dock i samband med den romantiska actionkomedin "This Means War", ett avbrott från den 34-årige skådespelarens konsekventa flöde av tunga filmer. Även där får han visserligen användning för sin hårdkokta image i rollen som CIA-agent, intrasslad i ett triangeldrama med Reese Witherspoon i mitten. Själv är Hardy inte mycket för att titta på romantiska komedier:

– Jag tycker faktiskt aldrig att filmer är särskilt romantiska. Varför ska man åka till flygplatsen och se på när flygplan lyfter om man är pilot? Jag skulle mycket hellre ha sex istället.

Och han skulle aldrig bli ett triangeldramas ”förlorare”, hävdar han:

– Om jag vill vara med någon, så lyckas jag med det. Så är det.

Hardy lider med andra ord ingen brist på självförtroende, även om många av hans kommentar åtföljs av ett leende som signalerar en klar självdistans. Men även om det är tydligt att Hardy har ett gott sinne för humor, är komedier den filmgenre han är minst bevandrad i.

– Det här var första gången som jag gjorde en komedi där den jag spelar liknar mig. Vanligtvis gillar jag mest karaktärsbaserad humor, det vill säga roller där jag förvränger mig själv och mitt utseende. 

När det gäller den diaboliske mörkermannen Bane i "The Dark Knight Rises" påminner Tom Hardys kroppshydda fortfarande om honom. Skådespelaren är synbart vältränad.

– Tidigare använde jag droger för att rensa skallen. Nu har träning den funktionen. Men jag tränar ändå främst när jag måste göra det för en viss roll, som till exempel för "Warrior" och "The Dark Knight Rises".

Att gestalta en så ondsint karaktär som Bane var inga problem för Hardy. På premiären av "This Means War" viftade han bort frågan:

  – Jag blev inte alls deppig av det. Flera mörka rollfigurer har varit lätta att ha distans till. Jag känner mig bekväm med dem, antar jag.

Ambitionen är att kunna ta sig an vilken filmgenre som helst:

– Som skådespelare får jag chansen att arbeta med en mängd olika regissörer. Det är intressant att röra sig mellan dem alla, eftersom var och en är något av en ö. Jag kommer från en teaterbakgrund och vill därför försöka med så många olika sorters film som möjligt, för att se om jag är kapabel att åstadkomma ett bra resultat i varje enskilt fall.

Vissa roller dröjer sig kvar, inte minst Bane:

– "The Dark Knight Rises" innebar ett enormt stort åtagande, som krävde att jag förvrängde och kamouflerade mig till max, med ny accent och allt. Skådespeleri innebär alltid olika delar och att kunna anpassa mig efter dem alla är något som jag är lite nördig kring.

Att han har lyckats anpassa sig till Bane verkar det inte råda någon tvekan om. Hardy har tidigare beskrivit sin karaktär som ”en perfekt förmedling av brutalitet”, som gärna krossar ”knäskålar, bröstkorgar och ryggrader”. Allt bådar för en bombastisk upplösning på trilogin.

De fem bästa elakingarna genom filmhistorien, enligt Tom Hardy:

  • Hannibal Lecter (Anthony Hopkins), "När lammen tystnar"
  • Sgt. Barnes (Tom Berenger), "Plutonen"
  • Blair Sullivan (Ed Harris), "I sanningens tjänst"
  • Stansfield (Gary Oldman), "Léon"
  • The Joker (Heath Ledger), "The Dark Knight"

 

| 9 mars 2012 12:01 |