Intervju

Skribent

Daniel S Ogalde

2 december 2009 | 17:37

"Miyazaki är helt fantastisk"

Det märks att Carlos Saldanha har en stark förkärlek för animerad film. Han har förutom "Ice Age"-filmerna även regisserat "Robotar" och inget tyder på att brasilianaren har tröttnat på animerat. MovieZine fick en pratstund med Saldanha om hur det är att regissera animerad film och vilken "Ice Age"-karaktär som är hans personliga favorit.

Så varför animerad film?

- Jag älskar tecknat och jag älskar filmer också så att kombinera de två kändes som det ultimata. Jag brukar fortfarande i dag kolla på tecknat. Då sätter jag på en av de gamla klassikerna som Tom & Jerry, Snurre Sprätt eller kanske Dumbo eller Bambi. Jag tycker också att Miyazaki är helt fantastisk, säger Carlos Saldanha. 

Hur är det att regissera animerad film? Jag tänker att det måste vara dubbel arbetsbörda med först röstskådespelarna och därefter de animerade karaktärerna.

- Processen sker i etapper. Jag har fortfarande hand om ljussättning, komponering och redigering men jag interagerar med skådespelarna och ger de feedback som i en vanlig filminspelning och baserat på deras rollprestation så arbetar jag med animatörerna för att få fram de rätta scenerna. Så i princip är varje animatör sin egen skådespelare. 

Varför är animerad film så populärt?

- Det har blivit allmängiltigt, det behandlas inte som barnfilm längre och så är det kvalitén. Den har blivit enormt mycket bättre. Att arbeta fram en animerad film tar i dag två till tre år och då är storyn, karaktärerna och animationerna väldigt framarbetade och det tilltalar alla.

Så alla de här fantastiska karaktärerna, vilken är din favorit?

- Man har arbetat så länge med alla de karaktärerna att man kommit de så nära men när det gäller vissa scener så faller jag för Scrat. Han representerar den gamla stilen av tecknat med knappt någon dialog och sättet han underhåller på.                               

Så hur fördelade du och din medregissör Mike Thurmeier arbetet med "Ice Age"-filmerna?

- Vi har arbetat ihop länge och han är fantastiskt talangfull. Vi delade upp scener mellan oss och om jag inte kunde vara på ett ställe eller möte så var han där. För det är verkligen så ibland att man måste vara på två ställen samtidigt. Och sen så är det väldigt bra att ha en andra åsikt kring saker och ting, när man blivit lite hemmablind.

Och en fjärde Ice Age-film, vad skulle den handla om?

- Det kommer antagligen bli en fjärde film med tanke på framgångarna för "Ice Age 3" men det är så tidigt så vi har ingen handling fastställd. Det är fortfarande på planeringsstadiet.

Så kommer Scrat tvingas lida även i fortsättningen?

- Jag är säker på att han kommer att få sin beskärda del av lidande även framöver.

Berätta om ditt nästa projekt Rio.

- Det är väldigt spännande. Det var en idé jag hade redan när jag gjorde "Ice Age"-filmerna. Den är väldigt annorlunda jämfört med det jag gjort tidigare och utspelar sig i mitt hemland Brasilien.

Anne Hathaway ska vara inblandad?

- Ja, än så länge finns det inte mycket att säga. Vi planerar fortfarande och rollistan är inte helt klar men jag arbetar hårt för att projektet ska lyckas.

Skulle du vilja göra en vanlig spelfilm någon gång?

Jag är nyfiken absolut, men jag känner att animerad film fortfarande är en utmaning och jag har mycket att lära men dyker chansen upp någon gång så tackar jag inte nej.

| 2 december 2009 17:37 |