Intervju

Skribent

Mats Karlsson

25 augusti 2013 | 23:01

Martin Wallström: "Publiken kan vara kräsmagad"

Skådespelaren berättar om sin rolltolkning av Martin Hägerström i avslutningen "Snabba Cash - Livet deluxe".

Martin Wallström långfilmsdebuterade redan 1998 med "Hela härligheten" och har under åren haft roller i "Johan Falk", "Arn" och "I rymden finns inga känslor". Men det är inte förrän i år han har blivit ett namn på allas läppar, tack vare huvudrollen i "Ego" och nu i "Snabba Cash - Livet deluxe".

Martin Wallström berättar för MovieZine om den kräsmagade biopubliken, sina idéer för en fortsättning och vem han skulle vilja se som Martin Hägerström i en amerikansk remake.

Du hoppar in i sista delen i en redan framgångsrik serie. Gör det ditt jobb lättare eller svårare?

- Jag vet faktiskt inte, men det är en fördel att komma in i en tredje film när de andra två har varit så framgångsrika och att det finns en publik. Självklart finns det en tyngd på axlarna, men det hade varit värre om filmerna hade floppat och fått tummen ner av kritikerna. Så på det sätter är det kul att komma in och vara med och avsluta det.

Hur påläst var du om "Snabba Cash" innan du hoppade på det här?

- Jag hade läst de två första böckerna innan inspelningsdagen, där vi gjorde en scen. Ett par killar som gjorde bakom-filmerna frågade mig hur jag hade tagit in Hägerstens homosexualitet i min rolltolkning. Det var då jag insåg att jag hade missat något. Jag hade inte hunnit läsa sista boken, så jag sprang hem och gjorde det.

Hur pass slaviskt följer man boken i filmen?

- Jag tycker att boken har adapterats ganska rakt av. Publiken kan vara ganska kräsmagad, men vi har en överenskommelse med publiken. Filmerna är ett eget universum, det är inga raka adaptioner. Vi vet att publiken kan tåla ändringar.

Enligt producenten Fredrik Wikström kommer det inte bli en fjärde film. Men om man ändå skulle göra det, hur skulle man isåfall gå vidare?

- Jag tror absolut att det skulle finnas en möjlig fortsättning. JW och Jorge är ju historiens huvudpersoner och jag tror säkert man hade kunna göra något intressant med dem, som folk hade gått och sett.

Vilken är din personliga favorit i trilogin?

- Tvåan är min favorit. Jag var helt slut när jag gick ur från biografen. Den var jävla tung. Det här hade kunna varit en film av Björn Runge, fast i en helt annan miljö.

Warner bros har köpt rättigheterna till en amerikansk version av Snabba Cash. Om de kommer till skott, vem skulle du vilja se som Hägerström?

- James McAvoy eller Cillian Murphy.

Du har filmat en hemlig film med Andreas Öhman i NY, hur gick det till?

- Vi gick tillbaka och gjorde film som när man var 17 år, jag skulle vilja kalla den för gerillaindie. Jag var i New York i 10 dagar. När man går in i ett sådant här projekt vet man att det är osäkert om det blir distribution. Klart det skulle vara tråkigt om det inte blev något, men så är det ju.

"Snabba Cash - Livet deluxe" får biopremiär 30 augusti.

| 25 augusti 2013 23:01 |