Intervju

Skribent

Mats Karlsson

18 november 2010 | 23:22

Mårlind och Stein om "Underworld 4"

Måns Mårlind och Björn Stein är som bekant klara för att göra "Underworld 4" och MovieZine fick en exklusiv pratstund med regissörsduon.

De tog Sverige med storm med långfilmsdebuten "Storm" och nu är de aktuella med första Hollywoodprojektet "Shelter" som premiärvisas på Stockholm filmfestival. För några dagar sedan blev det klart att de stannar i Hollywood för att göra "Underworld 4".

Trots att deras schema är minst sagt fullspäckat tog de sig tid att prata med MovieZine om "Underworld 4". Närmare bestämt så befann de sig i Vancouver med producenterna för att leta lämpliga inspelningsplatser. Men det hindrade inte Mårlind och Stein från att prata med undertecknad.

Fotnot: Bilden ovan med Måns Mårlind och Björn Stein togs i Vancouver så sent som igår efter jag bad Björn att skicka en färsk bild på dem båda och färskare än så här blir det inte.

Vad blev er spontana reaktion när det blev klart med "Underworld 4"?

Måns: Det kom så plötsligt kan man säga. Vi kom ju in från vänstern på den här grejen, tack vare vår agent som representerar författaren. Först så ger man en presentation på grejerna med en indikation på filmen med massa bilder, så vi inledde med det och skickade iväg det. De gillade det och då var första steget att snacka med producenten och därefter blev steg två att snacka med nästa producent. Nästa steg var att snacka med killen som har skapat hela serien, det vill säga Len Wiseman. Han i sin tur visade det för huvudrollsinnehavaren som han är gift med, Kate Beckinsale.

Björn: Vi hade en och halvtimmas lång ichat med Len Wiseman och det tog bara några minuter så kände jag att vi var ganska lika. Vi hade samma musiksmak och gillade samma filmer. Det kände han också, så det blev ganska perfekt.

Måns: Sedan såg han "Storm" och blev helt såld. Han blev jätteglad när han såg den och tyckte att vi var rätt gubbar. Producenterna lutar sig helt och hållet på det han säger. Han har ju gjort den serien som har blivit så framgångsrik så allt han säger är lag. Det kändes skitbra att vi kom så bra överens.

Efter det sa Len att han skulle snacka med studion och kalla till ett möte. Då visste vi att det skulle bli ett riktigt möte och när vi kom till mötet visste vi att det skulle stå mellan oss och en annan kille. Då blev man hispig som i Robinson ungefär, hehe. När vi kom till vårt möte fick vi höra av producenten att de hade droppat den andra killen och sa att vi var huvudfavoriterna.

Nu återstod bara en sak för oss och det var att träffa huvudrollsinnehavarinnan, Kate Beckinsale. Hon kunde visserligen inte avgöra något, men man träffar alltid stjärnan för att vara artig. Vi hade mötet med henne förra fredagen och det gick skitbra. Hon är världens skönaste. Efter mötet skakade vi hand och då var vi jävligt glada!

Björn: Det jobbiga var allt detta tog en vecka. Vi var ju klara nästan hela tiden, men allt kunde ju hända. Så när allt var över var det mer en lättnad än rent jubel. Man trodde ju att man faktiskt kunde snubbla på mållinjen. Det har ju hänt oss förut. Man har ju varit sjukt nära grejer, så man kan aldrig vara säker.

Det förstår man, för det är ju mycket pengar på spel. Folk vill ju vara säkra på vad de gör.

Vilken riktning kommer ni att ta med filmen?

Björn: Handlingen är hemlig, men vi kan ju berätta att det är en 3D-film. Bara det gör att vi försvann lite genom fönstret. Man jobbar helt annorlunda när man gör det i 3D. Vi kommer att jobba med en ny kamera som är supercool. Peter Jackson använde den först, sedan Pirates of the caribbean och nu är det vi. Det känns som man spelar i NHL. En del som vi jobbar väldigt mycket med är hur vi ska göra den filmen i 3D. Vi kommer ju inte göra det så att saker och ting sticker ut genom bioduken, utan hur vi kan använda den nya tekniken och berättargreppet till historiens fördel. Hur kan vi förstärka resans med och medgångar och göra lycans ännu värre och hemskare med hjälp av vår nya teknik. Det jobbar vi jättemycket med just nu att få till. Man kan säga att tänker mer "Avatar" än "My Bloody Valentine".

Hur pass involverade kommer ni att vara med manuset?

Måns: Jättemycket. Det är vi och Len och en producent som bollar idéer med författaren. Så vi är jätteinvolverade. Det känns faktiskt extremt givmilt och okomplicerat, trots att det är stora aktörer med detta projekt. Produktionsbolaget Lakeshore är ett bra ställe med tunga producenter som fattar hur det fungerar. Det första de sa till oss var att de ville vara producenter och inte regissörer. Det finns faktiskt många producenter som vill vara det. De är ju gamla i gamet som har fått Oscars, så de har koll.

Var kommer ni att spela in?

Måns: Det blir i Vancouver. Samma som tvåan. Första filmen spelade man in i Budapest, tvåan i Vancouver, tredje på Nya Zeeland och fjärde blir i Vancouver. Vi är just nu ute och rekar och letar miljöer här i Vancouver.

Kommer ni att stanna där ända till inspelningen drar igång?

Björn: Ja, vi missar hela filmfestivalen och det tycker vi är skittråkigt förstås. Som det ser ut nu så är det svårt att komma loss. Nu till helgen är det hopplöst, men till nästa helg kanske. Vi får se. Det enda som är bättre än att kolla på sin egen film är att göra en ny film!

Vilka filmer skulle ni säga har påverkat er starkt under er uppväxt?

Björn: Oj, det finns många svar på det. Allt ifrån riktiga skitfilmer till fantastiska filmer. När vi var 10 år så såg vi exempelvis "Getaway", "Kanonerna vid Navarone". Sedan finns det filmer som inte är viktiga idag, men som var det då. En film jag kommer ihåg är "Flykten från New York" som man såg 3-4 gånger på ett dygn. Man kunde inte fatta att man kunde göra New York så coolt. Man blev så jävla såld på det.

Måns: När man upptäckte de asiatiska filmerna, framför allt de kinesiska så sa man: Aha, så här kan man också göra. En annan film som har det mesta är "Deer Hunter" som är så himla jävla bra. Jag skrev faktiskt min C-uppsats i filmvetenskap om "The Haunting", den gamla Robert Wise-filmen. Det var en film som jag såg när jag bara var 16. Den filmen var en stor upplevelse.

Men nu blir det action.

Björn: Ja. "Shelter" var en supernatural-thriller och det här är en rak actiongrej. Det är skitkul att göra olika saker och inte bara samma sak hela tiden. Vi gillar så många olika grejer. Det är så mycket action i filmen att vi blir ojoj. Vi har en livsfilosofi som säger att vi kanske äter en elefant, men vi tar en bit i taget.

Nu har det verkligen blivit en boom med svenskar och Hollywood. Hur går snacket i Hollywoodkorridorerna?

Måns: Jo, det är ju en viss skillnad nu mot för två år sedan. Då var det Stakka-Bo och Jonas Åkerlund. 

Björn: Oj, nu måste vi sluta. Vi ska ut och reka. Vi ringer tillbaka så fort vi är klara.

Drygt två timmar senare ringer Björn igen och ber om ursäkt för att jag fick vänta så länge.

Jo, vi pratade om svenskar och Hollywood. Tomas Alfredson, Daniél Espinosa och kanske Adam Berg gör film i Hollywood, men vem blir nästa svensk? Ska vi förvänta oss att Richard Hobert gör "National Treasure 3"?

Björn: Haha, ja man vet aldrig.

Hur långt kan det gå?

Björn: Ja, jag vet inte. Hela världen har ju globaliserats. Vi reser mycket mer nu. Det handlar inte om så mycket mer om än tidsskillnaden. Vem vet, Hobert kanske gör "National Treasure 3".

Nu var jag ju inte helt allvarlig med den frågan.

Björn: Nej, men det ligger en viss sanning i det. Men det är svårt att veta hur långt det kan gå, så jag kan nog inte riktigt svara på den frågan.

Mycket handlar om det som är just nu. Nästa vecka kan det helt plötsligt vara en annan smak på glassen som är godare. Vi prövar i alla fall så får vi se hur det går. Det här är vår andra film i USA och vi känner redan en stor skillnad mellan dem två filmerna. Vi undrar ju hur långt vi kan gå utan att folk säger tack och hej då. Det är en balansgång som man lär sig mer och mer om.

Ja, det finns ju alltid risker med att hoppa ett sådant här stort projekt.

Björn: Någonstans måste man önska sig sin film så mycket att man måste vara beredd att lämna vissa saker. Man måste säga det man tycker, även om det kan kosta jobbet och säga sin åsikt och stå på sig. Vi har ju märkt med de vi jobbar med nu att det kan vara problem att vi är skolade på ett helt annat sätt än vad de är. Vi samarbetar mer löpande än bara visar upp en färdig produkt. I Sverige jobbar man mer parallellt med producenten.

Vilka är i dagsläget klara för filmen, förutom Beckinsale?

Björn: Vi har faktiskt inga fler skådespelare klara. Men vi håller på och diskuterar en del folk och kollar deras tillgänglighet och så. Det kommer att bli många möten framöver, men jag kan ju säga att vi gillar de brittiska skådisarna. De passar den här världen så bra och vi vill ha kvar dem.

Michael Sheen alltså. Jag kollade på filmerna och hade svårt att fatta att det var Michael Sheen. Han spelade ju David Frost i "Frost/Nixon" och det var så svårt att se att det var samma snubbe. Han var ju dessutom ihop med Kate förut innan hon träffade Len under inspelningen av "Underworld".

Ja, Sheen är en sköning. Träffade ju faktiskt honom för en månad sedan i Los Angeles.

Björn: Jaså, hur kom det sig?

Jag var där för ett event för "Tron Legacy" så jag träffade den pratsjuke men gemytlige engelsmannen.

Björn: Fan vad bra!

| 18 november 2010 23:22 |