Intervju

Skribent

Mats Karlsson

27 december 2012 | 23:01

Mannen som jagar James Bond

Regissören Matthew Bowyer berättar om sin James Bond-dokumentär "The Other Fellow".

Australiensaren Matthew Bowyer fick den roliga och annorlunda idén att ta reda på hur livet har sett ut för de personer som heter James Bond i verkligheten. Resultatet av alla James Bond-intervjuer blev till slut en dokumentär, "The Other Fellow". Bowyer berättar för MovieZine hur planerna ser ut för "The Other Fellow" och att han även är ute efter en svensk James Bond.

Hur fick du idén att söka efter människor med namnet James Bond och göra en dokumentär av det?

- Jag fick idén en dag och sedan kunde jag bara inte släppa det. Jag har varit ett Bond-fan i hela mitt liv. Min förra film, "Not Larry David" handlar om en ensam man i Singapore som utger sig för att vara Seinfeld-skaparen Larry David vid Singapore Television Awards. Detta kändes som en naturlig fortsättning på det konceptet.

Hur gick du tillväga när du sökte efter personer med namnet James Bond och vilka länder koncentrerade du dig på?

- Ursprungligen var tanken att göra en YouTube-video om en riktig person med namnet James Bond och hans upplevelser med premiären av "Skyfall". Så en kväll kontaktade jag hundratals av James Bond runt hela världen på Facebook, Google och Linkedin. Men det var en riktig utmaning, eftersom det kryllar av falska James Bond-användare på Facebook och Linkedin. Det gjorde mitt jobb ännu svårare!  

- Min sökning blev ganska begränsad, då de flesta James Bond finns i Storbritannien, Australien och Europa än exempelvis länder som Frankrike och Kina. Den mest fantastiska upptäckten var James Bond i Guyana som jag hittade i en artikel via Google. Han hade blivit skjuten av lokala polisen och jag tappade hakan när jag insåg att detta kunde bli mycket större än vad jag hade kunna föreställt mig. Det tog månader innan jag fick kontakt med honom, men jag lyckades få ett telefonnummer av en reporter i Georgetown. När jag ringde honom kom jag till en telefonsvarare som sa: "Du har kommit till Bond, James Bond. Lämna ett meddelande efter tonen." Det var det mest overkliga ögonblicket under hela förproduktionen.

Inspelningen av en intervju med James Bond i Denver, Colorado.

Att heta James Bond, är det en välsignelse eller en förbannelse?

- Det är kul att du använder uttrycket "välsignelse eller en förbannelse", för det är något som alla James Bond har sagt under våra långa intervjuer med dem. Det har nämligen varit en välsignelse och en förbannelse för samtliga personer och för en del har det varit mestadels en välsignelse och för andra mer en förbannelse. En av de Bond jag talade med har en otrolig radda av olyckliga händelser som involverar maktbefogenheter med vapen. I en US Homeland Security-byggnad hölls han under pistolhot av vakterna, då de trodde han gjorde sig lustig och skrek åt honom: "Och mitt namn är Donald fucking Duck, ner på marken".

- Men den mest intressantaste James Bond är kanske killen som bor i New York som hävdar att han både hatar namnet, men samtidigt har han kanske de mest positiva upplevelserna med namnet. Han hörs i slutet av trailern med hans fantastiska "mission impossible"-tal. Man kan nästan kalla honom för filmens berättarröst. Han är den första personen som folk ringer till när man vill tala med verklighetens James Bond. Han har gjort mängder med TV-reklam, tidningsartiklar och varit gäst hos David Letterman.

Du har alltså gjort årets tredje Bondfilm, och den hittills mest anonyma. Har ni haft MGM-advokaternas vakande ögon över er, eller är de positivt inställda?

- Vi ser inte vår film som en Bond-film, det är mer som en dokumentär om konsekvenserna av Bond-fenomenet. Jag tror att folk kommer bli överraskade hur lite filmens James Bond kommer att nämnas, men samtidigt gömmer han sig i hörnen. Det handlar först och främst om dessa män, som lever i den massiva skuggan av 007.

- Hittills har inte MGM eller EON svarat på våra telefonsamtal. Vi förväntar oss att det kommer att ändras så småningom och att de är lika mottagliga som fansen har varit.

Kameramannen Kiran Chitanvis filmar en komplicerad flygscen som ger "The Other Fellow" en genuin James Bond-känsla.

Vad är era planer för "The Other Fellow", när kan vi få tänkas se den?

- Vi vill ha ut den på biograferna. Vi har sagt lite skämtsamt att "Skyfall" har spelat in 1 miljard dollar och den har bara en Bond, vår har tio så vi förväntar oss att den ska spela in 10 miljarder dollar. Vi hoppas att vi kan hitta en distributör och om det sker under den pågående marknadsföringen eller om det blir efter visningar på olika filmfestivaler återstår att se. Vi vill att filmen ska ut på de flesta stora marknader, inklusive Sverige. Det hjälper oss väldigt mycket om man blir ett fan på vår Facebook-sida, så vi ser att det finns en marknad för vår film i Sverige.

Du delar själv namn med en brittisk cricket-spelare. Har det medfört sig samma problem för dig som med det har gjort med James Bond-personerna i din dokumentär?

- Kul att du säger det, för namnbaserat identiteter har alltid fascinerat mig. Jag har hört talas om cricketspelaren Matthew Bowyer, men har aldrig haft problem med det. Men James Bond är kanske det mest kända namnet i världen och det medför väldigt stora förväntningar av manlighet.

- Jag skulle vilja passa på och säga, om det finns några svenska James Bond vill jag gärna komma i kontakt med dem. Det vore fantastiskt om jag kunde hitta en svensk James Bond! (maila info@moviezine.se så ser vi till att Matthew Bowyer tar kontakt med dig)

| 27 december 2012 23:01 |