Intervju

Skribent

Gunnar Rehlin

5 maj 2013 | 22:01

"Man behöver inte ha sett de tidigare filmerna"

MovieZine fick en uppdatering på "Star Wars" och "Star Trek" från stjärnregissören J.J. Abrams.

I veckan är J.J. Abrams tillbaka med en storslagen uppföljare till hans "Star Trek"-film från 2009, "Star Trek Into Darkness". Kort därefter ska han åter ut i galaxen för att navigera en annan jätte till franchise, nämligen "Star Wars: Episode VII". MovieZine träffade regissören i London.

Hur förhåller man sig i en uppföljare till de tidigare filmerna?

- Det är viktigt att inte tänka för mycket på det som hänt förut, det ska inte vara nödvändigt att ha sett de tidigare filmerna. Det finns sequels som förutsätter att du vet allt, så är det inte här.

Hur balanserar man action mot det mänskliga?

- Det sker intuitivt. Det finns producenter som har scheman, som säger att det ska vara action var elfte minut eller så. Jag närmar detta med balans varje dag på nytt.

Hur ser du skillnaden och eventuella likheter mellan "Star Trek" och "Star Wars"?

- Likheten är att det är "Star" i båda. Annars är det som att säga att det finns likheter mellan två filmer för att båda är dramer och man kör bil i båda. Nej, det här är två helt olika universum. De kunde inte vara mer olika, i ton, i teman, de har alltid varit olika. Men det är fortfarande tidiga dagar, vi håller just på att dra igång och det finns inte så mycket att tala om ännu.

Kommer John Williams att göra musiken?

- Det är det troliga. Han var ju involverad i "Star Wars" långt innan jag kom in i bilden.

Håller du med om att tonen i filmer som "Star Trek" blivit allt mörkare?

- Ja, som till exempel Nolans filmer. Det har blivit som draman ur verkliga livet. Serier och science fiction har alltid fungerat bäst när de har kommunicerat med sådant som händer. Men det finns inget mörker om man inte också visar fram ljus.

Vad händer om din "Star Wars"-film kolliderar med nästa "Star Trek"-film?

- Att få jobba med båda dessa serier är inget mindre än ett privilegium. Men om båda filmernas scheman kolliderar så kommer jag trots det att vara involverad i "Star Trek". Det skulle kännas bitterljuvt att producera "Star Trek" och inte kunna regissera, men det finns så många andra som skulle känna göra det.

"Star Trek Into Darkness" har biopremiär på fredag. "Star Wars Episode VII" är planerad till sommaren 2015.

| 5 maj 2013 22:01 |