Intervju

Skribent

Rebecca Unnerud

6 september 2013 | 16:30

Lisa Langseth: "Man vill inte konkurrera med sig själv"

Rebecca Unnerud pratar med "Hotell"-regissören inför filmens världspremiär i Toronto.

Lisa Langseth, som långfilmsdebuterade för tre år sedan med Guldbaggebelönade "Till det som är vackert", är tillbaka. "Hotell" handlar om en kvinna som börjar i gruppterapi efter att hennes liv har rasat samman. Filmen får idag premiär under Torontos filmfestival där den medverkar i sektionen Contemporary world cinema. Vi har träffat regissören.

Hur föddes idén?

- Jag mådde lite svajigt ett tag och tänkte mycket på om man ska söka svaren till vem man är i sitt förflutna, i sin barndom, om förklaringarna finns där. Eller om man helt enkelt ska släppa det och istället fokusera på den man önskade att man vore, och vilka egenskaper man önskade ha. Mina funderingar på ett personligt plan skapade berättelsen och karaktärerna som håller på med det här dilemmat. De väljer att lämna sin terapi och sitt barndomsältande för att bo på hotell och glömma vilka de är. De håller på med en total eskapism.

Medan den förra filmen handlade om maktstrukturer i en parrelation handlar den nya om gruppdynamik. Alicia Vikander spelar huvudrollen i båda filmerna, men hon var inte påtänkt under manusskrivandet av "Hotell" utan först när manuset var klart.

Hur skulle du beskriva Alicia Vikanders karaktär Erika?

- Hon är en väldigt motsägelsefull person. Hård men samtidigt enormt känslig. Hon är en perfektionist i mycket, hon är van vid att kunna kontrollera sitt liv och att det ska bli så som hon vill att det ska vara. När hon råkar ut för en väldigt traumatisk händelse, där hon upplever att hon förlorar kontrollen över sitt liv, hamnar hon i en identitetskris. Hon börjar i gruppterapi där deltagarna börjar skapa sig själva, i en annan form än tidigare.

"Till det som är vackert" är en personlig favorit från de senaste åren och den blev både hyllad och prisad. Hur ser du på omgivningens förväntningar?

- Åh, tack! Jag försöker att inte tänka så mycket på det för då blir jag så himla nervös. Jag försöker att lämna saker bakom mig och gå vidare och hoppas att man utvecklas hela tiden. Även om man såklart blir otroligt glad när någon säger som du gör (skrattar). Men när jag och Alicia jobbade ihop igen pratade vi om att det är viktigt att koncentrera sig på vad man håller på med just nu. Fokuset måste ligga där för annars börjar man konkurrera med sig själv och det är aldrig bra.

Vilken svensk film ser du mest fram emot i höst?

- Jag är så sugen på Anna Odells "Återträffen", den och Sofia Norlins "Ömheten" känns mest spännande.

Lisa Langseths "Hotell" får biopremiär 4 oktober.

| 6 september 2013 16:30 |