Intervju

Skribent

Alexander Kardelo

26 oktober 2013 | 22:01

Kevin Feige: "Nu vill vi bredda Marvels universum"

Marvel-bossen berättar om "Thor: The Dark World", sin producentroll och vad studion planerar härnäst.

För att vara en filmpamp från Hollywood är Kevin Feige alltid extremt öppen och talar gärna om kommande filmer. En äkta fanboy lyser igenom när han snackar superhjältar och de häftiga filmer som Marvel planerar kommande åren. MovieZine mötte Marvelchefen för att prata om studions kommande projekt och bioaktuella "Thor: The Dark World". Här är första delen av intervjun (här hittar du del 2).

Är du nöjd med hur filmen blev?

- Det är jag. Vi blev just klara för ett par veckor sen, så ni får se den först av alla. Visst har vi testvisat den för familj och vänner, men det är första gången som publiken får reagera på den färdiga produkten. Och jag är jättenöjd med reaktionerna.

Berätta om din roll som producent för Marvel-filmerna. Hur stort är ditt inflytande?

- Marvel har en nära inblandning, så jag och de exekutiva producenterna på varje film är väldigt involverade. Från de allra första samtalen, där vi sitter runt ett bord med 7-8 personer och försöker fundera ut: "Vad vill vi se härnäst? Låt oss ta Jane till Asgård, låt oss sätta Thor i en position där han måste be Loki om hjälp, och kommer Loki att förråda honom eller inte? Låt oss ta in Malekith och svartalverna för att bygga vidare på den rika mytologin". Allt från storyn till att anlita rätt regissör och skådespelare till kostymer och scenografi till manus och till slutklippningen av filmen, vi lever och andas det här hela vägen.

Filmen har ju mer humor än de tidigare Marvel-filmerna. Hur mycket av det kommer från Stan Lee, eller Joss Whedon eller Alan Taylor?

- Det kommer troligen från dem alla. Jag skulle tillägga Shane Black och Jon Favreau (regissörer till "Iron Man"-filmerna, reds.anm.). Det har blivit en viktig ingrediens i Marvel-filmerna att använda humor för att publiken ska engagera sig i de här annars utomjordiska karaktärerna och världarna. Kenneth Branagh gjorde det i första "Thor", han använde humorn för att dra in publiken. Jag älskar att folk kommer ut från den här filmen som heter "The Dark World" och pratar om hur kul den var.

Man skrattar mycket, men hur blir det när ni vill göra en ny film om Daredevil eller Punisher...?

- Det blir nog inte lika många skratt där.

Håller det tillbaka era beslut?

- Inte nödvändigtvis. Vi försöker ta reda på nu vad vi ska göra med Daredevil, och Punisher kan dyka upp vid något tillfälle. När vi får tillbaka Marvels karaktärer vill vi inte använda dem på en gång. Vi vill vara smarta och vänta till rätt tillfälle. Men absolut, att de inte skulle vara tillräckligt roliga, så tänker vi aldrig.

Var det svårt att hitta rätt balans mellan humorn och svärtan?

- Det var det. Man vill inte underminera vad som står på spel, eller allvaret i filmen. Vi tar våra projekt på stort allvar och vi vill att publiken ska göra detsamma. Det finns både sorg, förlust och tragedi i den här filmen. Som Alan Taylor säger, vi var tvungna att hitta balansen för vi vill ha trevligt när vi går på bio. Vi vill att folk ska minnas det från våra filmer. Det finns inget som fångar publiken så som humor. Skrattar de så vet man att de är engagerade i filmen. Självklart finns det stunder i filmen där man inte får något gensvar från publiken. De sitter med hakorna i golvet, och det är bra det också. Men när man sitter på testvisningar och vill veta vad folk tycker, är det bästa om de skrattar.

Man kan inte göra filmen tre timmar lång, fanns det något särskilt ni var tvungna att klippa bort den här gången?

- Inte så mycket. Folk är alltid nyfikna på det de inte kan se, och frågar om filmer vi inte släpper än eller vilka scener som inte är med, haha! De bästa scenerna är med i filmen. Det finns bra scener som fick lämnas, men de bästa scenerna är kvar i filmen. Det handlar om just den här balansen. En del scener kan väga över på för mycket humor eller för mycket melodrama. Därför får de plockas ut, och finns istället med på kommande DVD-releasen. Nästan allt vi filmade kommer någon gång att visas.

Det intressanta med era filmer är hur ni tar karaktärer som Thor eller Iron Man, som inte var välkända innan filmerna kom. Snart kommer "Guardians of the Galaxy" och "Ant-Man". Hur väljer ni vilka karaktärer och vilka serietidningar ni ska våga satsa på?

- Vi tror på dem. Och vi tror dels på hur de gestaltats i serierna genom åren, men också på de nya idéer som vi har. Jag gillar jämförelsen mellan "Iron Man" och "Guardians of the Galaxy", för man glömmer lätt att Iron Man inte var välkänd då. Jag fick spendera mycket tid på pressträffar och förklara för journalister att han inte är en robot, att det är en forskare och en ingenjör som har byggt den här dräkten. Han flyger inte som Superman utan måste lyda fysikens lagar. Samma sak med Guardians: det bygger på en serietidning och har sina läsare, men man behöver inte skämmas om man aldrig hört talas om dem. Vi räknar med att de flesta inte känner till dem. Men vi har alltid velat utforska andra delar av rymden i Marvels universum, vi gjorde en del i "Thor" och "The Avengers", ännu mer nu i "The Dark World".

Chris Pratt, Benicio del Toro, Lee Pace och Zoe Saldana har några av rollerna i Marvels "Guardians of the Galaxy".

- Guardians är unika, för medan hjälten är mänsklig och kommer från Jorden, och förhoppningsvis ska publiken relatera till de äventyr han är med om, utspelar sig 99 procent av filmen på andra sidan av universum. Där finns helt nya karaktärer, helt nya världar, helt nya rymdskepp... Och ändå, tack vare gemensamma kopplingar mellan våra filmer - det finns vissa överraskningar i "Thor: The Dark World" - ligger det väldigt nära resten av vårt universum. "Ant-Man" handlade helt enkelt om en fantastisk idé som Edgar Wright kom med för flera år sen, och nu har vi äntligen fått möjligheten att göra den.

Det finns säkert många fler projekt som vi inte ens hört talas om...

- Vi har länge haft ett manusförfattarprogram på Marvel Studios. Där fanns flera projekt som vi inte nödvändigtvis hade en plan för, men vi tyckte det skulle vara coolt att utforska och att ge nya talanger en chans. Chris Yost, en av medförfattarna på "Thor: The Dark World" kommer därifrån. Och där föddes också "Guardians of the Galaxy". Nicole Perlman skrev ett utkast till den, det var en av tio saker i programmet som verkligen stack ut och som vi kände starkt för.

Marvel verkar ha en bra strategi, inte bara för filmvärlden utan också på TV. Det pratas om fler TV-serier och nya faser på bio. Hur långt fram har ni planerat? Hur hänger allt samman?

- För det mesta är det väl koordinerat. Vi är en tajt grupp i vår studio, så alla våra filmer hänger samman. Vi har tillkännagett filmerna fram till 2015, men planerar ända till 2017. Under nästa år kan vi berätta vilka filmer som släpps 2016 och 2017. TV-avdelningen har precis kommit igång med "Agents of S.H.I.E.L.D.", jag vet att de vill göra mer saker på TV. Jag vet inte exakt vad eller när det blir. Vad gäller "S.H.I.E.L.D." så spinner de ibland vidare på vad som hänt i filmerna och kollar med oss: "Får vi göra såhär?" Det är koordinerat, men vi är också en så liten grupp så det känns aldrig överväldigande. Det är bara väldigt kul.

Del 2 av intervjun med Kevin Feige »

"Thor: The Dark World" har biopremiär 30 oktober.

| 26 oktober 2013 22:01 |