Intervju

Skribent

Alexander Dunerfors

27 oktober 2013 | 22:01

Kevin Feige: "Det får inte bli för många superhjältar"

MovieZine pratar med Marvels Kevin Feige om kommande filmer som "Ant-Man" och "Guardians of the Galaxy".

Andra delen av vår stora intervju med Marvels Kevin Feige handlar om nätrykten, planerna för "Guardians of the Galaxy" och "Avengers: Age of Ultron". Läs första delen här »

Det går alltid många rykten kring Marvel-filmer, just nu pratar alla om vem som ska spela Ant-Man. Du kan väl berätta för oss...?

- Visst! Ant-Man kommer spelas av... Eh... (skratt) Förhoppningsvis kan vi berätta det den närmaste månaden. Troligen innan helgerna. Definitivt innan slutet av året. Å andra sidan, kanske inte, men det är vad vi siktar på. Vi har börjat jakten på många av rollerna. Edgar är nu med oss och arbetar officiellt på förproduktionen av filmen, vilket är spännande. Jag väntar mig många fler rykten innan något officiellt tillkännages.

När vi hör namn som Joseph Gordon-Levitt, var kommer det ifrån?

- Tja, det varierar, som med varje rykte kan det både ligga väldigt nära sanningen men också helt och hållet orealistiskt och utan koppling till verkligheten. Jag ska inte säga var det här ryktet hamnar... men det är det roliga med rykten. Vi är så vana nu, så jag blir aldrig arg på rykten. Bara om någon överraskning ur handlingen skulle spoilas. Det har hänt oss vid några tillfällen, men inte så ofta. Man får gärna skvallra, skriva och spekulera kring vilka som får roller, så länge våra verkliga hemligheter inte avslöjas.

Med tanke på alla rykten låter det som att du och Joseph Gordon-Levitt har träffats i flera veckor.

- Nej då, vi har haft ett enda möte. Vi satte oss ner, för att jag uppskattar honom som skådespelare och som filmskapare. Vi har pratat med honom om vissa projekt som inte blev av, och en del som skrivits är helt och hållet osant och rykten. Men ja, han är fantastisk.

Edgar Wright ("The World's End") testfilmar inför "Ant-Man". 

Hur blir det med Elizabeth Olsen i "Avengers: Age of Ultron"?

- Jag tror inte något är officiellt bekräftat än, förutom James Spader. Det är ett av de rykten som kan ligga närmare sanningen... Men fortfarande bara ett rykte just nu. Ibland måste jag dubbelkolla: "Är det fortfarande ett rykte? Japp."

Vin Diesel är väl tekniskt sett inte bekräftad för "Guardians of the Galaxy" heller?

- Det är absolut inte bekräftat, och tekniskt sett fortfarande ett rykte. Men jag tror inte att det dröjer länge nu.

Varför valde ni Ultron som skurken till nästa "The Avengers"?

- Joss kom med en häftig idé för karaktären, hur han ska användas för att ena Avengers igen och varför de behövs igen. När vi gjorde första filmen började vi prata om Ultron, hur han skulle passa in i vår film och vårt filmiska universum. Det var egentligen bara småsnack mellan tagningarna. Lyckligtvis hade Joss noterat det och började bygga på en egen, väldigt bra historia, kring det.

Det blir annorlunda mot serien "Age of Ultron" eller hur?

- Ja. Det är bara titeln som är samma. Vi hade flera olika undertitlar, vi ville inte ha en "The Avengers 2". Men "Age of Ultron", som råkar vara namnet på en serietidning, blev favoriten.

Hur jobbar ni med era cliffhangers i slutscenerna? Det händer en del intressant i slutet på "The Dark World", har ni då redan tänkt ut hur det ska fortsätta?

- Ibland. Men vanligtvis tänker vi bara på hur vi ska kunna avsluta filmen på ett riktigt coolt sätt. Jag älskade "Tillbaka till framtiden" som barn, det gör jag fortfarande. "Dit vi ska, där behövs inga vägar" är den häftigaste avslutningen någonsin. Den råkade passa bra inför "Tillbaka till framtiden II", som jag också gillar, men det var en perfekt avslutning till den filmen. På samma sätt funkar det när Tony Stark säger "Jag är Iron Man" och avslöjar sin hemliga identitet i slutet av första filmen. Vi älskade den idén. Den kändes rätt för Tony, och gav oss något nytt att jobba med till uppföljarna. Slutscenen i "The Dark World" är också en häftig final, och ger oss inspiration inför framtida filmer.

Sen har vi scenen i eftertexterna, som jag antar hintar om "Guardians of the Galaxy"?

- Det stämmer. De bästa bonusscenerna är de som kan knyta an till något som hände tidigare i filmen, och hinta på något kommande. Det här är den mest direkta "Vem fan var det?"-scenen sedan Sam Jackson dök upp med ögonlapp i slutet på "Iron Man". Alla kände till Sam Jackson men de flesta hade inte hört talas om Nick Fury. Det började snacket. Vem är killen? Så började man prata om "The Avengers" på allvar. Den här bonusscenen hoppas vi ska få folk att börja prata om vår nästa film, "Guardians of the Galaxy". En del vet säkert vem mannen är och vad scenen betyder, men de flesta gör inte det. Men vi hoppas att de vill ta reda på mer.

Nya "Avengers" introducerar bland annat Scarlet Witch och Quicksilver. Kan det bli ett problem med att ha för många karaktärer?

- Visst, det handlar om en balans där också, ingen film klarar av för många element i storyn. Det finns filmer med för många skurkar eller för många hjältar, det är en vanlig fälla. Det Joss hade tänkt sig är att ta in de karaktärerna på ett väldigt naturligt sätt som passar historien vi ska berätta. Det följer Avengers-traditionen att öka tempot och ta in nya karaktärer. Det är en del av det roliga. Men vi skulle inte ta med dem om det bara handlade om: "Vi behöver två nya personer, två nya kostymer". Utan det har sin naturliga förklaring i berättelsen som Joss skapar.

Om vi pratar om teamet bakom kameran. Finns det filmskapare som du skulle vilja låna in i Marvel-världen?

- Jodå, det finns massvis med filmskapare som jag ser upp till och massor med folk som vi har träffat genom åren. James Spader träffade jag redan för två-tre år sen. Bara för att jag är ett stort fan, och tyckte det skulle vara stort att ha med honom på något sätt. Vi hittade slutligen rätt med Joss version av Ultron. Det finns fler såna, men jag kan inte nämna namn för vi kanske har något att tillkännage redan imorgon. Det kan gå fort.

Marvel försökte sig på en kinesisk version av "Iron Man 3" som fick blandat mottagande. Är du nöjd med utfallet? Får vi se mer kinesiska influenser i kommande filmer?

- Det tror jag att vi får se, och på ett mer naturligt sätt där det vävs in i filmen från början. Vi är naturligtvis nöjda med publiksiffrorna i Kina, bara i USA såg fler människor filmen. För det mesta gillade man filmen, men några förstod inte varför de här scenerna fanns där. De tyckte inte att det var nödvändigt. Det var läxan vi lärde oss. Vi har en del planer i några kommande filmer, men det kommer naturligt in i historierna. Det blir både kinesiska karaktärer och miljöer.

Se teasern till "Avengers: Age of Ultron" nedan:

"Guardians of the Galaxy" kommer på bio 1 augusti 2014. "Avengers: Age of Ultron" är planerad till 1 maj 2015. "Ant-Man" beräknas släppas 31 juli 2015.

| 27 oktober 2013 22:01 |